RezinaSocialVideo

VIDEO/ Un cuplu va transforma un conac vechi de la Rezina într-o pensiune modernă

O femeie din Moldova care a muncit mai mulţi ani în Franţa a revenit în ţară pentru a deschide o afacere prin care să atragă turişti străini. Moldoveanca, împreună cu soţul ei – un cetăţean francez, a cumpărat un conac vechi din satul Horodişte, raionul Rezina, pe care îl reconstruiesc pentru ca să-l transforme într-o pensiune transmite cuvântul.md cu referire la Prime.md

În prezent, lucrările sunt în toi, iar proprietarii speră să-şi deschidă uşile pentru vizitatori în cel mult un an.

Vechiul Conac din satul Horodişte datează din anul 1803. Satenii spun ca dupa moarte proprietarului, clădirea a fost transformata în şcoală pentru copiii din sat. În anii 90, instituţia însa şi-a închis uşile, iar clădirea s-a transformat treptat în ruine.

Din 2010 soţii Ernst au intrat în posesia imobilului. Aceştia îşi propun ca timp de un an să-şi redeschidă usile pentru turisti.

„O a doua parte a clădirii va fi o pensiune ecologică cu un scop social. Vrem să organizăm vacanţe copiilor defavorizaţi. Între timp ca să ne finanţăm vo fi nevoiţi ca să deschidem pentru turişti ca să dezvoltăm turismul solidar aici în sat”, a spus proprietara pensiunii Tatiana Ernst Pagu.

Într-o altă parte a conacului, cuplul intenţionează să deschidă o linie de producere a dulceţurilor şi siropurilor. Soţii Ernst spun că vor cumpăra toate fructele de la fermierii din Rezina, pentru a contribui la dezvoltarea raionuluiu.

„Fructele vor intra pe aici, se vor depozita pentru o zi. Se vor prelucra în aceiaşi zi. Aici se vor spăla, după care trecem la secţia de producere”, a afirmat proprietara pensiunii Tatiana Ernst Pagu.

Pentru a reuşi să reconstruiască clădirea cât mai repede, soţii au aplicat la diverse proiecte în Franţa.

„Noi sperăm să deschidem anul viitor fabrica de dulceață şi de sirop. Acum avem un plan concret, suntem optimişti”, a menționat proprietarul pensiunii Thierry Ernst.

Sătenii din Horodişte îşi amintesc cu nostalgie de vremurile când conacul era funcţional şi abia aşteaptă ca acesta să-şi redeschidă uşile.

Pentru a promova vechiul conac, familia Ernst organizează aici, de mai mulţi ani, festivalul cântecului francez.

 

prime.md

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker