SocialTelenești

Imagini de epocă, nepublicate din cauza unei situații neprevăzute

Aceste două imagini, destinate acum 32 de ani pentru a fi publicate în ziarul raional ”Cuvântul comunist” de la Telenești, așa și nu au mai văzut lumina tiparului. În una din aceste fotografii este înfățișat Victor Smirnov, secretarul II al CC al Partidului Comunist al RSSM, al doilea om în ierarhia de partid din republică în anii 1984-1988, discutând cu Afanasie Alexei, cel care din 1982 până în 1989 a condus cu organizația de partid din raionul Telenești.

V.Smirnov era delegat de conducerea PCUS de la Moscova să controleze ideologic organizația republicană de partid din Moldova. Oficial acest  Smirnov venise cu misiunea să dezrădăcineze  falsificările și mistificările în economia republicii, care pe atunci luaseră amploare. În a doua imagine sunt prezentați doi conducători de gospodării agricole din raionul Teleneşti, care nimeriseră deja în dizgrația  acelui Smirnov. În centrul imaginii este Fiodor Mardari, președintele colhozului din Mândrești, una din cele mai bogate gospodării din zonă, în stânga lui – Mihail Iurcu, președintele colhozului ”Victoria” din Sărătenii Vechi. Ultimul din dreapta este Pavel Todorov. Dânsul era atunci secretar de partid în colhozul din Mândrești, apoi a ajuns șef la Direcția Cultură din raion.

În imagine, alături de ei mai sunt inginerul-șef din Mândrești, Andrei Macari, președintele sovietului sătesc Mândrești, Ion Macari și secretarul III al CR de partid Telenești Gheorghe Egorov.

Imaginea a doua este emblematică prin faptul că e ultima cu Fiodor Mardari, președintele de colhoz din Mândrești, care pe atunci era bine văzut în republică, decorat cu înalte distincții de stat şi care ar fi fost adus în starea că și-ar fi pus capăt zilelor într-o sâmbătă…

Din cauza tragediei, imaginea făcută la ceremonia de omagiere a fruntaşilor secerişului n-a fost publicată.În schimb, în ziarul raional din Teleneşti a apărut un articol cu o versiune a cazului, favorabilă pentru conducerea raionului, dar distrugătoare pentru familia lui Mardari, din care reieșea că acela n-ar fi avut curajul să trăiască și să răspundă pentru faptele săvârșite.

Apropo, nici materialul cu totalurile secerișului, nici comunicatul despre plenara CR de partid în ziarul raional așa şi n-au fost publicate. N-a avut atunci Smirnov norocul să-și lase chipul spre amintire pentru posteritate!

Nici acum, peste 32 de ani, la Mândrești nu cunosc motivul pentru care  președintele, care atunci împlinise 50 de ani, și-ar fi îndreptat spre inimă țevile puștii. Iar relativ nu demult, unul din protagoniştii imaginii, solicitând confidenţialitate, mi-a povestit versiunea sa privitor la cele întâmplate.

”Până la acel moment, în 1984, în conducerea raionului avusem deja două cazuri de deces subit – Ion Anici, șeful secției organizatorice a CR de partid și Alexandru Șopronco, vicepreședintele executivului raional Telenești. Cei doi, oameni cu studii, experiență, autoritate, după niște neînțelegeri cu Afanasie Alexei, care era prim-secretar, se pomeniseră cu mustrări pe linie de partid și retrogradați din funcții fără cauze plauzibile. Aşa numita luptă cu mistificările şi falsificările, de fapt o campanie mârșavă, cu tentă mai mult propagandistică, partidul o începu la Telenești, cu trei conducători de gospodării: Mardari, Iurcu și Cotună, care-și stricaseră relațiile cu Alexei.

Iată ce s-a întâmplat de fapt, îmi spunea sursa. Fu-sese la noi o plenară a CR de partid, la care era prezent şi V.Smirnov și la care se vorbea tocmai despre mistificări. Cineva din sală trimisese în prezidiu o foiță nesemnată, autorul căreia întreba de ce nu se iau măsuri cu Mardari de la Mândrești unde, chipurile, se fac mistificări cu nemiluita. Cazul cu țidula trezi nedumerire or, se ştia, că la Mândrești situația nu era mai rea ca în alte gospodării. Primul secretar n-a spus niciun cuvânt depsre conţinutul ţidulei. În schimb Smirnov a declarat ca să audă toată lumea: luni Procuratura republicană va fi la Mândrești. Iar a doua zi F. Mardari s-a împușcat. Bineînțeles, Chişinăul a fost informat despre cele întâmplate. În răspuns a venit indicaţia: funeraliile să fie cât mai modeste, șefii de la raion și din gospodării nu au ce căuta acolo. Așa s-a şi procedat. Apropo, brigada de constructori din colhozul din Mândrești, un an mai înainte, i-a construit lui Alexei, în satul natal Recea, o casă, lucru știut de toată lumea. Iată de ce tăcerea primului secretar în fața lui Smirnov a lăsat un gust amar tuturor. Alexei a mai condus raionul încă vreo doi ani, dar autoritatea sa era la pământ. Iar revizia efectuată în colhozul din Mândrești n-a depistat nimic compromiţător”, a accentuat cel cu informaţia.

Andrei Popa, în vârstă de 66 de ani, acum șofer la CR Telenești, lucra atunci șofer pe UAZ-469, mașina președintelui de la Mândrești: El mi-a spus: ”Era un bun gospodar președintele nostru, ținea la oameni, averi nu a adunat. Când era nevoie, stătea nopțile de pază la fățare ori la fermă. Nu pentru el – pentru colectiv se străduia, că așa a fost învățat. Iar în ziua de pomină mi-a dat bani să cumpăr multă carne de pasăre, chipurile pentru o petrecere, pe care am dus-o în frigiderul colhozului. M-a mai rugat ca să-l aduc cu mașina pe secretarul de partid din localitate. Nimic nu prevestea nenorocirea. Pe secretar nu l-am găsit. Când m-am întors la locul cu pricina, l-am găsit fără suflare, alături era pușca de vânătoare. Pe urmă am fost închis la miliție, interogat vreo două săptămâni. Dar nu știam nimic  despre motivele care l-ar fi forțat să facă acel pas. Nici acum nu știu”, spune Andrei Popa.

Vasile Harghel, care atunci lucra inginer la Crăsnășeni, spune că a fost la înmormântarea lui Fiodor Mardari:

”Era o campanie mârșavă acea luptă cu mistificările și falsificările. Mai mult o metodă de a se răfui cu persoanele incomode. Acum, peste ani, cred că regimul care se ținea pe frică și suprimarea personalității astfel încerca să-şi mai lungească zilele”, spune dl Harghel.

Apropo, după cazul tragic cu F.Mardari, campania de luptă cu mistificările și falsificările s-a potolit. Perestroica își continuă marșul până la Renașterea națională, după care nomenclatura comunistă, pentru un timp, a dispărut. Victor Smirnov are 89 de ani, este pensionar, locuieşte în or. Tveri, un timp a predat la universitatea de acolo un curs de istorie a agriculturii. Afanasie Alexei, care după 1990 deveni președinte al unei asociații de gospodării țărănești la Recea, acum câțiva ani a decedat la Chișinău în circumstanțe suspecte. Doar doi din protagoniștii imaginii respective mai sunt în viață – Gheorghe Egorov și Pavel Todorov. Ultimul a intrat în istoria raionului cu o bibliotecă personală de 8000 de volume și o colecţie de 3000 de discuri de patefon.

Imaginile le-am oferit Muzeului de Istorie și Etnografie din Telenești. Iar  istoria lor, descrisă mai sus, în opinia mea, este plină de învățăminte, foarte actuale şi în ziua de azi…

 

P.S.: Invităm pe oricine mai cunoaşte detalii despre aceste evenimente – să ne scrie.

Ion Cernei

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker