ApropoVideo

VIDEO/ Şor prinde la pene şi îşi deconspiră intenţiile

Organizațiile neguvernamentale de media, inclusiv Centrul pentru Jurnalism Independet, Asociația Presei Independente, Asociația Presei Electronice, Centrul de Investigații Jurnalistice ş.a. au mediatizat o declaraţie în care își exprimă îngrijorarea în legătură cu afirmațiile cu caracter amenințător la adresa jurnaliștilor şi oponenţilor politici ai lui Ilan Șor, primarul orașului Orhei şi preşedintele partidului politic Şor,  publicate pe rețeaua de socializare Facebook.

Reproducem în original doar câteva din declaraţiile lui Şor: «Они у меня будут висеть на Арке… Сволочи, негодяи, паскуды. Задавим их, задушим!»;  «Запомнитe, мы вас будем ждать везде: у дома, в темных переулках и соседям расскажем, кто вы такие на самом деле»; «Замочим их в сортире»; «Закатаем в асфальт».

Directorul executiv al Asociației Presei Independente (API), Petru Macovei, susține că ar fi cazul ca și organele de drept să se autosesizeze şi să califice în modul prevăzut de lege aceste ameninţări.

Într-o societate democratică veritabilă asemenea persoane cu siguranță nu ajung la putere și nu își pot face mendrele așa cum face el… Cred că ar trebui să se sesizeze și organele de drept, pentru că atunci când un politician își permite să transmită amenințări în adresa jurnaliștilor, este o derogare gravă de la valorile democratice. Sper să fie penalizat, inclusiv la alegerile pe care Șor visează să le câștige. Sper să nu le câștige niciodată, pentru că asemenea personaje care amenință jurnaliștii nu ar trebui să aibă acces la putere într-o societate democratică”, a menționat Petru Macovei.

 

Ca urmare, Ilan șor a făcut și el o declarație video deja în adresa organizațiilor care l-au criticat dur.


În scurt timp reacția deja vine de la Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, care condamnă discursul vădit de ură și incitare la violență a primarului de Orhei, Ilan Șor. 

„Condamnăm discursul vădit de ură și incitare la violență a primarului de Orhei, Ilan Shor, împotriva jurnaliștilor și oponenților politici. Suntem solidari cu societatea civilă din Moldova și Ombudsmanul în solicitarea imediată a unei investigații pe acest caz”, se spune în mesajul Oficiului  ONU pentru Drepturile Omului Moldova.

 

Apropo.

de când Ilan Şor a ajuns în funcţia de primar de Orhei, la instituţia dată au acces liber doar jurnaliştii care deservesc şi laudă (contra unor plăţi respective) partidul Şor şi guvernarea. În primii ani de “domnie”, când lumea mai spera şi credea în deznodământul multaşteptat al operaţiunii ce viza returnarea miliardului furat şi tragerea la răspundere a autorilor şi beneficiarilor fraudei secolului, Şor acţiona în temei prin ortacii săi, singur străduindu-se să rămână mai mult în umbră. Încetul cu încetul însă, cu îngăduinţa şi susţinerea Coordonatorului şi a organelor de drept subordonate respectivului, Şor a început a prinde la pene. Şi-a făcut partid, a început să realizeze fel de fel de proiecte care, într-o ţară normală, imediat ar fi fost penalizate ca acte de corupere, iar de la un timp împarte insulte, ameninţări impardonabile la stânga şi la dreapta. În R. Moldova nici poliţia, nici CNA, nici Procuratura nu-l întreabă (deşi, conform legislaţiei, ar trebui să-l întrebe) pe Şor de unde ia milioanele de lei pentru finanţarea mega-concertelor, a fel de fel de proiecte, inclusiv aceleaşi magazine sociale.

Potrivit declaraţiei de avere pentru anul trecut, la care face referire anticoruptie.md, I. Şor a avut un salariu anual de 34.000 lei în calitate de primar, adică aproximativ 2.800 lei pe lună, iar soţia sa, interpreta Jasmin, a încasat venituri de 2.946.549 de ruble ruseşti, echivalentul a circa 840.000 de lei. În aceeaşi a dânsul notează că în 2017 a luat un credit bancar de 16 mln de lei, pe care urmează să-l întoarcă până în 2020. Şi asta în situaţia când la moment mai avea datorii bancare de circa 40 mln de lei. Cine în această republică se mai poate lăuda cu o asemenea indulgenţă din partea băncilor şi a organelor menite să urmărească respectarea legilor, decât oamenii guvernării?

Apropo, ideea magazinelor sociale aparţine lui Vlad Plahotniuc, care, ajungând în fruntea PDM, o declara drept una din priorităţile noii guvernării. De ce a cedat-o partidului Şor, acesta bucurându-se şi de toată susţinerea în ce priveşte realizarea ei, putem doar bănui. În viitorul parlament PDM va avea nevoie de un aliat de nădejde, controlat prin afaceri concrete şi acesta ar putea fi numai Partidul Şor, care, se vede, a primit dezlegare de la Coordonator, atât cât mai sunt resurse din miliardul furat, să facă tot posibilul şi chiar imposibilul, dar să ajungă în Legislativ.

Ce va fi după, care vor fi dividendele actualilor susţinători ai acestuia devine clar din afirmaţiile tot mai obraznice ale lui Şor. Nu numai jurnaliştii, toţi acei cărora nu le va fi pe plac regimul Plahotniuc-Şor vor avea parte de “cureaua şi spânzurătorile lui Şor” şi “puşcăria lui Plahotniuc”. De altfel, istoria umană cunoaşte o sumedenie de asemenea exemple. Din păcate, multă lume, pomenindu-se în situaţii similare, nu face concluzii la timpul potrivit, iar apoi plânge amarnic, privindu-şi fruntea spartă de acea proverbială greblă.

Tudor Iaşcenco

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker