EconomieRezina

Doar nouă din treizeci şi opt de drumuri reparate

9 din 38, atâtea drumuri au fost reparate în trei din cele cinci luni rezervate pentru realizarea în raionul Rezina a proiectului „Drumuri bune pentru Moldova”.

Din cei 1200 km de drumuri preconizaţi pentru a fi reparaţi anul acesta în cadrul proiectului naţional „Drumuri bune pentru Moldova”, şi pentru care au fost rezervaţi 1,6 miliarde de lei, până la mijlocul lunii iulie, potrivit datelor mediatizate de Ministerul Economiei şi Infrastructurii, au fost renovaţi circa 300 km, iar pe alți aproape 230 km lucrările se efectuează.

La 2 martie c. pagina oficială a CR Rezina consiliu.rezina.md informa cititorii că, în cadrul acestui proiect, „Fiecare localitate din raionul Rezina va beneficia de câte circa 1 milion 500 de mii de lei. Finanțarea pentru 9 localități, în valoare de 13 mil. 500 mii de lei, va veni din Fondul Rutier, pentru altele 26 (35 mil. 281 mii de lei) – din Bugetul de stat. Astfel, 35 de localități vor beneficia de 48 mil.781mii lei pentru reparația drumurilor locale.

Angajamentele de contractare a lucrărilor prevăd un pachet de licitație pentru un raion, care va cuprinde toate sectoarele de drum din unitatea administrativ-teritorială și sursele respective de finanțare”. În informaţie se mai menţiona că „semnarea contractelor este prevăzută pentru luna mai 2018, iar finalizarea lucrărilor – pentru sfârșitul lunii septembrie 2018”.

Cu două luni înainte de încheierea proiectului (pentru raionul Rezina) ne-am propus să analizăm cum decurge realizarea lui.

Harta lucrărilor efectuate în cadrul proiectului „Drumuri bune pentru Moldova, mediatizată de Ministerul Economiei şi Infrastructurii demonstrează că, până la 24 iulie c., în raionul Rezina fusese încheiate lucrările prevăzute doar pe 3 tronsoane cu lungimea de 2,4 km de drum: în comunele Ghiduleni, Lalova şi Horodişte, iar în primăriile Buşăuca, Mateuţi, Pereni, Otac şi Solonceni, pe alţi 4,40 km lucrările erau în derulare.

La sfârşitul săptămânii trecute primarii comunei Lalova (Mihai Gotornicean) şi satului Buşăuca (Vadim Ciobanu) ne-au confirmat că la ei firma „Genesis International” SRL, angajată să îndeplinească lucrările respective, a asfaltat tronsoanele de drum preconizate.

„La noi au fost asfaltate trei căi de acces cu lungimea de 436, 100 şi 225 metri din centrul s. Lalova, care leagă primăria, gimnaziul, Căminul de cultură, Centrul medicilor de familie”, a concretizat dl Gotornicean, menţionând că este satisfăcut de calitatea lucrărilor.  Solicitat să se refere şi la destinaţia resurselor alocate comunei din Fondul rutier pentru întreţinerea drumurilor comunale, dumnealui a spus că suma dată va fi cheltuită pentru ridicarea unui dig pe malul Nistrului în zona centrală a s. Lalova pentru a preîntâmpina inundarea drumului central în caz de ridicare a nivelului cursului râului.

În restul localităţilor din raion la ziua nominalizată mai sus, conform datelor MEI, lucrările respective încă nu începuse.

„Conform Hotărârii Guvernului nr.225 din 12-03-2018, Primăriei satului Meșeni i-au fost alocati 1 mln 436 mii lei pentru reparația a două porțiuni de drum din intravilanul satului. Licitația pentru efectuarea lucrărilor date a fost organizată de catre Administrația de Stat a Drumurilor, pentru tot raionul Rezina, fiind declarată câştigătoare “Genesis International” SRL. Până la 23 iulie 2018 pe teritoriul primăriei încă nu au început lucrările respective”, ne-a relatat primarul Efim Mardari.

Apropo, potrivit hărţii MEI, un sector de drum din Meşeni trebuia reparat în trimestrul II, iar altul – în trimestrul IV.

La rândul său, primarul de Ignăţei, Alexandru Calaraş, solicitat de CUVÂNTUL, a declarat că după determinarea tronsoanelor incluse în proiectul “Drumuri bune pentru Moldova” nimeni nu l-a contactat referitor la reparaţia acestora şi că nu ştie când şi dacă va ajunge rândul şi la s. Ignăţei, deşi era prevăzut ca cei 1,69 mln de lei preconizaţi pentru asfaltarea unui segment de drum de 520 metri de la intrarea în sat dinspre Pecişte să fie asfaltat în trimestrul II.

Până la expirarea termenului de reparaţie a drumurilor din localităţile raionului Rezina, incluse în proiectul “Drumuri bune pentru Moldova” au mai rămas două luni. În acest timp, conform planului proiectului, antreprenorii angajaţi trebuie să mai repare 29 de sectoare de drumuri cu lungimea totală de circa 22 km din 30 de localităţi. Pe cea mai mare parte din acestea lucrările fusese planificate spre executare în trimestrele I şi II.

Într-un apel către cetăţeni, ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici a s 30olicitat sătenii să supravegheze mersul şi calitatea lucrărilor efectuate în cadrul acestui proiect şi să informeze autorităţile şi opinia publică despre eventuale abateri şi încălcări.

Mai mulţi experţi în domeniu din start au apreciat proiectul “Drumuri bune pentru Moldova” drept ireal şi populist, cu pronunţată tentă electorală.

Tudor Codreanu

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker