SănătateSocialTelenești

Încă un Centru de sănătate renovat – cel de la Căzănești 

După lucrări de renovare, care au durat jumătate de an și care au costat 1.3 milioane de lei, a fost inaugurat Centrul de sănătate Căzănești, o clădire construită în anii 60 ai secolului trecut, ce se deosebeşte prin stilul său arhitectural.

Grație eforturilor administraţiei satului, au fost schimbate acoperișul, ușile, geamurile. Nicolae Porcescu, directorul CS Sărăteni Vechi, a fost cel mai laconic din toți cei prezenți la festivitate: ”Bravo! Ați dovedit că se poate!” – a spus directorul de la Sărăteni.

La festivitate au participat primarii din Căzănești, Negureni și Chițcani, care întrunesc cele 10 localităţi deservite de CS Căzănești, conducători ai instituțiilor medicale din centrul raional și satele din împrejurimi, Diana Manoli și Ecaterina Furculiță, președinta și vicepreședinta raionului, Angel Agachi, parlamentar.

Niciunul din vorbitori nu a pomenit de reforma medicinei de familie, despre care de la un timp tot mai mult vorbesc reprezentanţii guvernării. Problema constă în faptul că marea majoritate a medicilor de familie sunt de vârstă înaintată şi, dacă unul din aceștea se îmbolnăvește ori intervine vreo situație neprevăzută, cine îl înlocuiește? Pe de altă parte, experiența mai multor manageri ai centrelor de sănătate, inclusiv Anatol Cristea, directorul CS Căzănești, dovedeşte că se poate de muncit destul de eficient și în cadrul actualelor instituții, dacă acestea sunt asigurate cu cadrele şi echipamentul necesare. Dar cel mai important, consideră doctorul A. Cristea este tradiţia locului,  pe care poți  crește și consolida colectivul, dezvolta experiența.

Între cei prezenți l-am întâlnit pe Igor Armașu, tânăr medic din cadrul OMF Chiţcani. La începutul carierei dânsul era obsedat nu atât de propria bunăstare, cât de acumularea experienţei profesionale. Acum s-a arătat bucuros că se renovează instituțiile medicale de la sate, se modernizează echipamentele. Dacă lucrătorii medicali ar fi şi salarizaţi pe măsură, ar dispărea majoritatea problemelor, crede I. Armaşu.

Conducerea raionului Telenești a asigurat asistența că medicina și sănătatea vor fi prioritare în activitatea lor.

Primarul de Căzănești, Vasile Sârbu, a remarcat că şi OMF din Vadul-Leca a fost renovat recent, iar Grigore Munteanu, primarul de Negureni  a accentuat că finalizarea construcţiei OMF din comuna sa este principala prioritate a primăriei.

Ion Cernei

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker