Politic

DOC/ Președinți de raioane şi primari, membri ai PD, nemulţumiţi de suspendarea asistenţei financiare din partea UE

28 de președinți de raioane din Republica Moldova, toţi membri ai Partidului Democrat, au adresat o scrisoare deschisă diplomaților europeni și demnitarilor din Uniunea Europeană, în care îşi exprimă dezacordul cu Rezoluția adoptată de către Parlamentul European la data de 5 iulie prin care asistența macrofinanciară a fost suspendată pe o perioadă nedeterminată. Printre semnatari sunt şi preşedinţii raioanelor Orhei, Tudor Golub, Rezina, Eleonora Graur, Şoldăneşti, Svetlana Rotundu şi Teleneşti, Diana Manoli.

 

După președinții de raioane, și 713 primari de municipii, orașe, sate și comune din Republica Moldova, la fel democrați şi afiliați Partidului Democrat, au semnat o scrisoare deschisă către diplomații europeni, în care se arată indignați de Rezoluția adoptată de către Parlamentul European „la sugestia unor lideri ai opoziției politice”, menţionând că astfel nu-şi vor putea realiza o bună parte din promisiunile electorale.

„Vă informăm cu regret că mulți dintre concetățenii noștri, ai căror primari suntem, ne întreabă: … Vor mai fi construite apeducte cu finanțare europeană? Vor mai veni bani europeni pentru modernizarea drumurilor noastre? Vom mai avea pro-iecte în agricultură pe baza fondurilor europene? La așa întrebări noi nu le putem da deocamdată un răspuns, fiindcă nu știm dacă Uniunea Europeană va continua să ajute țara noastră așa cum a făcut-o până acum”, se arată în scrisoarea primarilor.

Amintim că Parlamentul European, cu 343 de voturi ale deputaţilor din toate grupurile parlamentare din 538  (160 de deputaţi s-au abţinut, iar 35 au votat împotrivă) a aprobat o Rezoluție, prin care a sistat pe o perioadă nedeterminată asistenţa financiară a Republicii Moldova. Partidul Democrat a declarat că „Rezoluția nu va avea efecte de ordin economic sau financiar asupra Guvernului și nici asupra cetățenilor, deoarece creșterea economică înregistrată în acest an permite ca toate proiectele și angajamentele să fie îndeplinite în termen, chiar să fie inițiate unele noi”.

Redacţia săptămânalului CUVÂNTUL a solicitat mai mulţi primari din raioanele Rezina, Orhei, Şoldăneşti şi Teleneşti, majoritatea dintre care au semnat această scrisoare, să-şi comenteze poziţia.

Ion Tulbure, primar de Târșiței, președintele Asociației primarilor din raionul Telenești: Am citit textul scrisorii, dar nu l-am semnat. În raionul Teleneşti scrisoarea a fost semnată de 22 din cei 31 de primari. N-au semnat patru primari aleși pe listele PL și alți 5 primari care reprezintă PD. Eu cred că acest text putea fi semnat de oricine din partidul de la guvernare, numai nu de primari. De mai mulţi ani beneficiem de proiecte finanţate de partenerii europeni şi în cazul cu această scrisoare ne pomenim în situația omului nemulţămitor, care e bucuros că-i dai de pomană toată săptămâna, dar se revoltă dacă nu i-ai dat şi sâmbăta!  Pe de altă parte, colegii mei, care au semnat apelul în cauză, pot fi înțeleși, pentru că au fost siliți s-o facă și, am impresia, mulți au semnat-o fără s-o citească. De fapt, noi nu avem nimic în comun cu ceea ce face puterea. Nimeni nu s-a consultat cu noi când au fost  anulate  rezultatele alegerilor în capitală. Azi în R.Moldova votul alegătorului nu mai  are nicio însemnătate dacă acesta poate fi anulat în mod arbitrar de un judecător, contrar legii, ţara este guvernată de o majoritate parlamentară formată din transfugi cumpăraţi sau şantajaţi. Primarii trebuie să înțeleagă că ei sunt responsabili în primul rând în fața comunităților care i-au ales şi nu a partidelor.  Oamenii nu ne vor aprecia după culoarea tricoului ori a drapelului de partid, dar după rezultate.

Primar din raionul Telenești, care nu a dorit să-i divulgăm numele: Am fost silit să semnez acea scrisoare: cu o zi mai înainte un procuror de la Procuratura anticorupţie Bălți m-a anunțat că pornește un dosar penal contra mea. Am semnat, știind prea bine că este o chestie cel puțin stranie și că nu noi, primarii, trebuie să ne indignăm că asistența din partea UE a fost suspendată.

Un alt primar din raionul Telenești, ales pe lista PD, care la fel n-a dorit să-i divulgăm numele: Le-am spus celor cu ideia, că nu semnez pentru porcăria asta. Ar trebui să ne conformăm rigorilor de ordin comunitar odată ce sperăm să intrăm în UE. Personal am o mulțime de probleme pe care trebuie să le soluționez, inclusiv cu ajutorul partidului de la guvernare. Din păcate, liderii acestui partid nu înțeleg că misiunea primarului nu-i de a le aduce voturi la alegeri, ci să schimbe în bine viața comunităților.

Pe apelul semnat de reprezentanţii APL din raionul Rezina figurează denumirile a 19 din cele 25 de primării, dar în dreptul a trei primării (Solonceni, Păpăuţi, Lipceni) semnăturile edililor lipsesc. S-au colectat acestea în cadrul unei întruniri organizate în s. Lalova, la care conducerea IP Rezina a prezentat raportul despre activitatea Poliţiei din raion în primul semestru al anului 2018 şi la care au fost invitaţi şi primarii. La sfârşitul săptămânii trecute, redacţia le-a propus la 7 primari să-şi argumenteze opţiunea. A răspuns doar primara de Mateuţi, Angela Ursachi, care ne-a declarat: „Eu personal nu am semnat această scrisoare, nu pot s-o comentez deoarece nu am citit conținutul ei”.

Iar Petru Anghel din Rezina notează pe o reţea de socializare: „Printre semnatarii scrisorii adresate oficialilor europeni am regăsit și semnătura președintei raionului Rezina și m-am întrebat: „În care birou ori sală de ședințe a fost luată decizia ca din numele Consiliului raional Rezina să fie semnată această scrisoare?” Președintele raionului este o autoritate publică executivă a Consiliului raional și pe această cale o întreb: „S-a întrunit Consiliul raional Rezina în ședință pentru a lua o decizie privind adresarea către instituțiile europene?” O altă întrebare: „A cui dorință consideră că a reprezentat-o atunci când a semnat această scrisoare? A populației din raionul Rezina? A Partidului Democrat din Moldova?”

Orhei by Jurnal on Scribd

Rezina by Jurnal on Scribd

Telenești by Jurnal on Scribd

Șoldănești by Jurnal on Scribd

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker