Învățământ

Cum apreciaţi decizia guvernării de a indexa cu începere de la 1 septembrie 2018 a salariilor angajaţilor din învăţământ cu 8%?

Liviu Ciubotaru, primarul comunei Ghiduleni, Rezina: Era bine dacă se indexa cu 80% din salariul calculat. 8% mă lasă fără cuvinte.

N.V., raionul Şoldăneşti: Eu cred că o indexare cu doar 8% este o batjocură. În situația când, oficial, în republică (țară nu mi se dă limba să-i zic) este o penurie de peste 2000 de cadre didactice, 8% majorare de salariu nicidecum nu este o măsură de soluționare a problemei lipsei cadrelor didactice și de atragere a tinerilor specialiști în domeniul educației.
Mai cred că bani pot fi găsiți pentru o majorare de, cel puțin, 35%. Pentru că, dacă se găsesc bani pentru proiecte populiste (gen Arena Chișinău, un obiect fără de care R.Moldova ar putea trăi încă mult), ar trebui să se găsească resurse financiare și pentru domeniul educație, declarat prioritate națională în Codul educației.
Sunt total dezamăgită de politica educațională actuală, în general, și de atitudinea față de cadrele didactice din învățământ, în special.
Solicit ca numele meu să rămână confidenţial (nu credeam s-ajung vreodată, vorba lui Eminescu, să mă tem să vorbesc deschis despre nişte probleme care mă dor mult, ca angajată de câteva decenii în domeniul educaţiei).

Silvia Stratan, preşedinta organiza-ţiei raionale Rezina a sindicatului lucrăto-rilor din învăţământ: Indexarea anuală a salariului cadrelor didactice se calculează în baza Legii nr. 355 și HG nr. 381. Opt procente e puțin, mai ales că această indexare vizează doar cadrele didactice, fără personalul nondidactic și auxiliar. Din câte cunosc, se lucrează la o nouă lege privind salarizarea angajaţilor din educaţie. Dar ce va prevedea ea şi când va fi adoptată nu se ştie.

Leonid Popescu, pictor, scriitor, originar din Sărătenii Vechi, Teleneşti: Prin această decizie angajaţii din domeniul educaţiei au fost pur şi simplu umiliţi or, în opinia mea, ei trebuie să fie plătiţi cel mai bine. Atunci când au mărit salariile judecătorilor şi procurorilor, ca aceştea să nu ia mită, am rămas consternat. Dar învățătorul poate să trăiască cu o leafă mizeră? O judecătoare era nemulțumită că pensia ei este de doar 8000 de lei şi voia mai mult. Dar ce să zică o profesoară, fără de care judecătoarea nu ajungea la acea stare şi care primeşte o pensie de câteva ori mai mică decât eleva ei? I-aș sfătui pe guvernanți: investiți în învățământ cât se cuvine și nu va trebui să investiți atâta în închisori, procurori și judecători.

Ion Luchian, avocat, Teleneşti: Indexarea lefii cu 8 % este o bătaie de joc față de lumea angajată în educație. Luați aminte – Norvegia, Finlanda, Japonia sunt societăți prospere deoarece totdeauna au investit destul de consistent în educație. Și noi trebuie s-o facem cât nu-i târziu, altminteri şcolile şi grădiniţele vor rămâne fără cadre.

Ion Savin, pensionar MAI, s. Ivancea, Orhei: Cred că este o blasfemie această „majorare”, mai ales când au mai anunțat că primarilor şi funcţionarilor din APL de nivelul I le vor mări salariile cu 50 la sută. Şi asta în situaţia când republica se confruntă cu un deficit acut de cadre în sistemul de educaţie…

Mihai Tihon, consi-lier municipal de Orhei: Guvernarea ar trebui să-și formuleze intențiile în alt mod pentru a nu se face de râs în fața cetățenilor, inclusiv a pedagogilor. Este o bătaie de joc faţă de angajaţii din învăţământ. Din câte știu, în perioada interbelică învățătorii aveau unele din cele mai mari salarii din societate, dar de la ei şi se cerea mult. Iar rezultatele muncii lor erau evidente și peste ani.

Simion Boțan, pre-şedintele organizaţiei raionale Orhei a sindicatului lucrătorilor din învăţământ: Este vorba de o indexare a salariului care se face anual la 1 septembrie, prevăzută în Bugetul de Stat. Lumea așteaptă totuși majorarea salariilor, pentru că în şcoli şi grădiniţe sunt angajaţi care primesc până la 1100 de lei. Am fost informați că se lucrează asupra unei Legi privind salarizarea angajaţilor din sfera bugetară, dar când va ajunge rândul la ea nu se ştie.

Ludmila Botnariuc, funcțio-nară publică, Orhei: Este prea puțin dacă ținem cont de importanţa Educației în societate. Guvernarea, cred, trebuie să cugete asupra prestigiului profesiei de pedagog, de care depinde mult prosperarea oricărei societăţi.

Ion Vlas, primar de Biești, Orhei: Această majorare este o dovadă că guvernarea nu înţelege rolul pedagogului în societate. Trebuie să se ia atitudine, în caz contrar situația poate deveni ireversibilă. Acum aproape jumătate din pedagogii din instituţiile preuniversitare sunt pensionari, altă jumătate – în prag de pensionare. Se crează impresia că marea majoritate a guvernanților noștri au fost cam certați cu cartea.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker