Economie

Cum sunt remuneraţi bugetarii din Republica Moldova

Guvernarea a anunţat prin vicepreședintele PDM Vladimir Cebotari (de ce nu prin membrii Guvernului?) că primarii și ceilalți angajați ai autorităților publice locale vor beneficia deja în anul curent de suplimente la salarii de până la 50%. Respectivul a declarat că aceste rectificări la Legea Bugetului de Stat deja s-au făcut şi doar urmează să fie aprobate de Parlament.

În context cu această declaraţie portalul mold-street a făcut o sinteză cu cele mai importante cifre ce caracterizează actualul sistem de salarizare din domeniul bugetar din R. Moldova, ca bază servind datele prezentate de Ministerul Finanţelor la mijlocul anului 2017.

Astfel, în sectorul bugetar al R.Moldova sunt 200.087 de posturi pe care le ocupă aproape 185.000 de angajați, ceea ce constituie 16,45 din totalul angajaţilor din ţară.
Pentru personalul din sectorul bugetar sunt destinaţi 12,4 miliarde de lei (8,4% din PIB), din care 9,85 miliarde pentru remunerarea muncii. Acest indicator este cu 3,4% mai mare decât media pe Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (5%).

În 2017 salariul total mediu lunar pe unitate calculat în sectorul bugetar constituia circa 4.776 lei. Dar peste 100.000 de angajați (55%) din sectorul bugetar aveau salarii totale cuprinse între 1.200 și 2.380 lei. Apropo, salariul de 1200 lei este cu 33% mai mic decât minimul de existență și cu 50% mai mic decât salariul minim în sectorul real. În acelaş timp circa 1200 de bugetari (0,65%) primesc salarii de la 12500 până la 27 000 lei. Este vorba, în principiu, de procurori şi judecători.

Ponderea cea mai mare din totalul cheltuielilor de personal ale sectorului bugetar revine ramurii „Învățământ” cu 43,2%, urmată de „Ordine publică și securitate națională” cu 22,7% şi Servicii de stat cu destinație generală – cu 15,6% din total.

Angajaţii bugetari mai pot beneficia de numeroase sporuri salariale. Pentru cadrele didactice din şcolile profesionale sau universităţi există până la 17 tipuri de sporuri salariale, iar la militari, poliţişti, ofiţeri CNA, angajaţi de la penitenciare şi paza de stat există circa 30 de tipuri de sporuri, recompense şi îndemnizaţii lunare şi trimestriale, notează sursa citată.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker