Social

Revenim la investigaţia “Buteliile cu gaz lichefiat – bombe lăsate de stat în voia sorţii”

În procesul pregătirii articolului de investigaţie “Buteliile cu gaz lichefiat – bombe lăsate de stat în voia sorţii”, publicat în CUVÂNTUL din 27 ianuarie 2017, viceministrul Economiei Valeriu Triboi ne-a informat că “Ministerul Economiei a elaborat un proiect de Hotărâre care vizează cerinţele privind exploatarea, reparaţia, verificarea tehnică periodică, scoaterea din uz, precum şi modul de livrare a buteliilor GPL către consumatori. Documentul urmează să fie prezentat Guvernului spre aprobare după ce va trece procedura de consultări publice şi va fi avizat de instituţiile abilitate din domeniu”.

La începutul lunii iunie c. am trimis investigaţia ministrului Economiei şi Infrastructurii Chiril Gaburici, solicitând să informeze cititorii cum au fost realizate măsurile promise de viceministrul V.Triboi.
Amintim că în articol se menţiona că circa 70 la sută din gospodăriile casnice din regiunea Orhei (raioanele Orhei, Rezina, Şoldăneşti şi Teleneşti) utilizează butelii cu gaz lichefiat, calificate de legislaţia în vigoare drept obiecte industriale periculoase. Cu toate acestea, în regiune nu există nicio întreprindere autorizată care să se ocupe de alimentarea, testarea şi reparaţia buteliilor. La fel se întâmplă şi în alte regiuni ale țării.

Astfel, buteliile cu gaz lichefiat sunt adevărate bombe cu efect întârziat şi periodic provoacă accidente soldate cu pierderi de vieţi omeneşti şi pagube materiale de proporţii. La începutul lunii iunie 2018, de exemplu, flăcările pornite de la o butelie cu gaz au mistuit antreul și o porțiune de acoperiș la o casă din Pohorniceni, Orhei.
Iată ce ne-a răspuns Iulia Costin, secretară generală de stat la Ministerul Economiei şi Infrastructurii:“Întru asigurarea reglementărilor normative în domeniul securităţii industriale şi a celor menite să asigure securitatea obiectelor sectorului de gaze naturale, incluisv a instalaţiilor cu gaze naturale comprimate pentru vehicule, a fost adoptată Hotărârea Guvernului nr.552 din 12.07.2017 prin care au fost aprobate Cerinţele minime de securitate privind exploatarea sistemelor de distribuţie a gazelor combustibile naturale (Monitorul Oficial nr. 253-264/649 din 21.07.2017). Punctul 884 al Hotărârii prevede că “Îmbutelierea gazelor în butelii de uz casnic sau tehnologic se efectuiază la staţii de distribuire şi îmbuteliere a gazelor lichefiate (SDĂG) sau la staţii de îmbuteliere a gazelor lichefiate (SÎG)”.

Punctul 885 al aceleiaşi Hotărâri prevede: ”Pe un sector separat al terenului staţiilor de alimentare cu gaze lichefiate a automobilelor (SAAG) poate fi montată o linie tehnologică destinată umplerii buteliilor de uz casnic numai în timpul zilei, în baza unui proiect elaborat conform prevederilor legislaţiei în vigoare”. Iar punctul 886 stipulează că “Agenţii economici care furnizează şi comercializează gaze lichefiate se obligă să deţină pregătire organizatorică şi tehnică necesară pentru efectuarea lucrărilor de reparaţie, verificare tehnică, vopsire a buteliilor de gaze, precum şi să asigure montarea, deservirea tehnică, reparaţia instalaţiilor de utilizare cu butelii GPL de uz casnic, instruirea populaţiei şi informarea referitor la prevederile Regulilor de securitate cu privire la utilizarea gazelor”.

Tudor Iaşcenco

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker