InvestigațiiOrhei

Cine sunt finanțatorii partidului Șor și cum au fost cheltuiți banii

Donații în mărime de aproape 8 milioane de lei și cheltuieli pentru campania electorală de circa 2,7 milioane de lei. În primele șase luni ale anului, Partidul Politic Șor a cheltuit circa 7,9 milioane de lei, iar cele mai mari venituri au reprezentat donațiile din partea companiilor „Dufremol” și „Avantage”, administrate de familia lui Ilan Șor, scrie zdg.md.

La începutul anului 2018, în contul partidului se numărau aproape 15 mii de lei, la care s-au adăugat ulterior aproape opt milioane de lei. Partidul a primit subvenții de la bugetul de stat în mărime de aproximativ 42 de mii de lei, iar cel mai substanțial venit a fost cel din donații – în total 7,9 milioane de lei.

Principalii donatori ai partidului sunt „Avantage” SRL, la care Șor deține o cotă parte de 0,8931%, dar și „Dufremol” SRL, administrate de Ilona Șor, despre care presa scria anterior că ar fi mama vitregă a lui Ilan. Cele două companii au donat în total 4,9 milioane de lei.

Donații de peste trei milioane de lei au venit și din partea a circa 60 de persoane fizice. Și în acest caz, cea mai mare donație, în mărime de 300 de mii de lei vine de la Ilona Șor. Donații de 100 de mii de lei au fost efectuate de Liubovi Bublii, iar Sergiu Pavlușcenco a donat 120 de mii de lei. Cei doi figurează drept fondatori la „Aerofood” SRL, firmă care gestionează mai multe localuri amplasate pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău.

Printre donatorii care au oferit câte 100 mii de lei se numără și Valentina Robu din Orhei, fondatoarea companiei „Olingval-Grup”, al cărui principal gen de activitate este comerţul cu amănuntul a produselor alimentare, băuturilor și produselor de tutungerie. Alți 100 mii de lei sunt donați de Vadim Fotescu, care administrează firma „Profistaff”, specializată în realizarea soft-urilor şi a altor produse de IT. Donații de 200 de mii de lei au fost oferite și de Arcadie Ciochină, directorul general al „Aeroport Handling”, care mai este membru în Consiliul de Administrare al companiei „Avia Invest”, deţinătoarea Aeroportului Internaţional Chişinău.

În primele luni ale anului, din buzunarul partidului au fost scoși circa 1,6 milioane de lei pentru întreținerea sediului, iar pentru presă și materiale promoționale s-au cheltuit aproape 1,8 milioane de lei. În raport au mai fost trecuţi circa 2,7 milioane de lei pentru alte cheltuieli.

În același timp, partidul nu declară nici un leu pentru deplasarea în țară sau în străinătate, sau pentru organizarea întrunirilor și a manifestațiilor publice.

ww.zdg.md

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker