RezinaSocial

Locuitorii de pe str. Entuziaştilor cer ajutor. Primarul de Rezina: Aici nu este prevăzut drum

Raisa Rusnac şi Elena Borovschi au adus la redacţie o plângere din partea unui grup de locuitori de pe str. Entuziaştilor din s. Ciorna, primăria Rezina. “Cea mai mare problemă a noastră este drumul pe care mergem în toată ziua”, menţionează autorii scrisorii, precizând că în februarie 2018 au adresat un demers similar preşedintei raionului, la care s-a reacţionat numai cu promisiuni.
În imagine: „Această cale de acces este foarte periculoasă, mai ales pentru copii şi oamenii în vârstă, atât vara, cât şi iarna”, spune Raisa Rusnac.

Ce doresc locuitorii

”Noi trăim pe această insulă în casele construite în anii 1979-1980. De atunci s-au schimbat mulţi primari şi preşedinţi de raion, dar drum spre casele noastre aşa şi nu a fost făcut. Prin 1980-85 noi am pus mână de la mână, am angajat un buldozer de la fosta carieră, care ne-a râmat un fel de drum până la traseu. Cu timpul însă acest “drum” a devenit impracticabil. Prin anul 2000, cu ajutorul regretatului Mihai Cuzuioc, cu chiu cu vai l-am reparat. Acum din acest drum a rămas o cărare pe care, de fapt, este imposibil de mers. Într-un timp au început să construiască nişte scări, dar lucrul nu a fost dus la capăt. Noi nu cerem asfalt, dar măcar o reparaţie normală a acestui drum. În mahalaua noastră majoritatea locuitorilor sunt pensionari şi chiar dacă am vrea să reparăm drumul cu cheltuiala proprie, n-avem cum, pensiile noastre-s mai mici decât minimul de existenţă”, au mai specificat autorii plângerii”.

Numai nişte entuziaşti ar fi putut accepta aici loc de casă

La faţa locului ne-am convins că numai nişte adevăraţi entuziaşti au putut să-şi construiască locuinţe în această parte a s. Ciorna (de fapt, în anii 70-80 ai secolului trecut terenurile pentru construcţia caselor de locuit erau foarte deficitare, autorităţile punând accent pe blocurile etajate), unde lipsesc nişte căi de acces normale. Cei câţiva locuitori cu care am stat de vorbă au confirmat pretenţiile autorilor plângerii, reiterând că dorinţa lor este ca autorităţile să repare cât de cât această cale de acces. Un buldozer şi nişte pietriş aşezat în mod normal ar scoate problema pe vreo 10-15 ani, au fost de părere persoanele cu care am discutat la faţa locului.

Primarul de Rezina: Aici nu este prevăzut drum

Solicitat să comenteze plângerea locuitorilor de pe str. Entuziaştilor, primarul comunei Rezina, Simion Tatarov, ne-a relatat următoarele:
“De la str. Entuziaştilor până în vale la str. Gagarin nu este prevăzut drum, pentru că acesta nu ar corespunde normelor tehnice privind condițiile de amplasare, deservire şi exploatare a căilor de acces. Anterior locuitorii satului Ciorna se foloseau de această cale de acces neoficial. În discuțiile cu cetățenii satului am spus de multe ori că nu putem repara această porţiune de drum. Şi nu pentru că nu dorim, dar din motive tehnice (panta abruptă, raze minime în serpantină, elementele geometrice), cât şi economice, sociale, etc. Vom căuta soluţii pentru a amenaja cu ajutorul gospodăriei comunale cărarea pe care circulă locuitorii, pentru ca ea să fie practicabilă”, a promis primarul.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker