EconomieOrhei

Vitalie Colun: Creăm punți de colaborare economică a Republicii Moldova cu lumea

Vitalie Coluin s-a născut la Suhuluceni, Telenești, în 1978. A absolvit Colegiul Național de Comerț și Facultatea de Drept la Academia de Poliție ”Ștefan cel Mare”. Este master în economie și management, obținut la Academia de Administrație Publică. A lucrat la Inspectoratul Fiscal de Stat pe raionul Orhei ca inspector, șef de secție; apoi – director-adjunct la Filiala Orhei a Camerei de Comerț și Industrie; a exercitat funcția de primar de Orhei în perioada 2011-2015; revenind în funcţia de șef al IFS pe raioanele Orhei și Telenești. În prezent este şeful Filialei Orhei a Camerei de Comerţ şi Industrie.

 

– Domnule Colun, la timpul respectiv au fost comentate deciziile Dvs. de a demisiona din funcţia pe care o deţineaţi la Inspectoratul Fiscal de Stat, apoi de a renunța la calitatea de consilier municipal de Orhei. Totuși, revenirea la Filiala Orhei a Camerei de Comerţ şi Industrie, numirea Dvs. în fruntea filialei ne-a făcut să credem că deciziile anterioare n-au fost întâmplătoare…
– Începând cu anul 2003 și până în 2010 am activat ca director-adjunct la filiala Orhei a Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI). În luna ianuarie 2017, Sergiu Harea, directorul CCI din R.Moldova, mi-a propus să preiau interimatul șefiei filialei Orhei, întrucât cunoșteam activitatea ei, dar și agenții economici din regiune. Ulterior am câștigat concursul.
– Din câte cunoaștem, filiala Orhei a CCI ajunsese pe ultimul loc în republică…
– În perioada 2005-2010 filiala noastră era printre cele fruntașe la calitatea serviciilor prestate, numărul și diversitatea expozițiilor organizate, alte manifestații. Către anul 2015 însă, situația s-a înrăutățit, filiala a pierdut majoritatea pozițiilor. Am găsit aici un colectiv de doar 9 persoane în loc de 25 câte erau înainte de 2010, deşi arealul acoperit s-a majorat de aproape 2 ori: deservim regiunea Orhei, dar și raioanele Strășeni, Criuleni, raioanele din stânga Nistrului. Am început să consolidăm din nou echipa. Pe parcursul anului 2017 am avut un șir de manifestări și evenimente, am prestat un volum considerabil de servicii de evaluare, expertiză și certificare a mărfurilor destinate pentru export, am avut și alte activități prin care filiala și-a redobândit în mare măsură imaginea de altă dată. Am organizat un șir de instruiri în toate centrele raionale, am avut un contract cu ODIMM-ul privind deschiderea întreprinderilor, inițierea afacerilor. Am organizat seminare pentru producătorii agricoli privind accesarea fondurilor IFAD, la care au participat circa 60 de persoane. Am fost acreditați să consultăm agenții economici ca să poată pregăti dosarele pentru accesarea fondurilor respective, unii producători deja au accesat fonduri. Am participat la expoziția ”Fabricat în Moldova” edițiile 2017 și 2018. S-a îmbunătățit conlucrarea cu autoritățile publice raionale. În anul 2017 Consiliul Raional Rezina a obţinut Premiul Mare pentru participare activă la expoziție, la ediția din anul curent s-a evidențiat Consiliul Raional Orhei. Interesantă a fost evoluția producătorilor locali de vinuri la concursul ”Polobocul de aur”. Înainte noi aveam anual până la 4 laureați ai acestui concurs, apoi întâietatea a fost preluată de alte raioane. În ultimii doi ani orheienii iarăși sunt în frunte.
– Dar cât priveşte relaţiile, promovarea în afara ţării?
– Am avut misiuni economice în România, în cadrul cărora agenții economici de la noi au vizitat parcurile industriale din Iași, Ploiești, au studiat experiența înaintată a unor agenți economici din București, am participat la expoziții internaționale din Rusia și Bielarusi, la forumuri economice. Preconizăm să organizăm un astfel de forum și la Orhei pentru zona de Centru a R.Moldova, ca să atragem investitori. Am început să prestăm servicii de certificare și pentru agenții economici din Transnistria, care exportă mărfuri peste hotare.
Una din cele mai neobișnuite activități din ultimul timp a fost acordarea certificatului de calitate pentru exportul sucurilor în Mongolia. Este pentru prima oară când s-a reușit inițierea unor exporturi în această țară.
– Dar cred că au mai rămas încă destule probleme. Care ar fi cele mai stringente?
– O problemă serioasă este diminuarea numărului de agenți economici. Dacă în anul 2010, de exemplu, erau înregistrați la filială 108 agenți economici din raionul Orhei, acum am rămas doar cu 27. Motivul principal este că tot mai mulţi dintre ei își închid afacerile și pleacă peste hotare. Filiala este la autogestiune, nu primim nici un ajutor din partea statului și în această situație veniturile sunt departe de a fi satisfăcătoare. S-au redus ori au dispărut şi unele servicii. Bunăoară, acum băncile acordă credite fără a mai cere solicitantului un act de evaluare a bunurilor care urmează să fie gajate, document care tradițional era întocmit de CCI.
S-au redus și veniturile de la eliberarea certificatelor de origine nepreferențiale a produselor pentru export. După ce țara noastră a semnat un acord de liber comerț cu Turcia, nu mai este nevoie de asemenea certificat. În genere, începând cu anul 2009, toate tipurile de certificate sunt eliberate de către Serviciul Vamal. Agenții economici de la noi nu prea participă la forumurile economice, la expoziții internaționale, pentru că acestea generează niște costuri pe care nu sunt în stare să le acopere, sau pur și simplu preferă să nu-și afișeze afacerile pentru a nu trezi interesul unor anumite organe de control. Mulți au frică de niște posibile presiuni politice. De exemplu, la un for economic din Suceava au participat câte 40 de antreprenori din România și Ucraina și doar 8 din Republica Moldova.
– Ați menționat că relațiile cu autoritățile publice locale s-au îmbunătățit…
– Da, la expoziția ”Fabricat în Moldova” am reușit să atragem mai mulți agenți economici din raionul Orhei. Și asta pentru că, la solicitarea noastră, Consiliul Raional a sponsorizat participarea antreprenorilor locali. Autoritățile din raioanele Rezina, Șoldănești și Telenești însă n-au urmat exemplul colegilor din Orhei și reprezentanții acestor raioane au lipsit de la expoziție.
La Orhei organizăm anual Ziua Vinului, dar o expoziție de promovare a agenților economici-producători de vinuri nu a fost din 2009. Or, fără publicitate nu poate fi prosperitate. La noi se neglijează aproape totalmente principiile marketingului. Am așteptat la seminarul desfăşurat recent la Orhei ca agenții economici să vorbească mai cointeresat și deschis despre aceasta și alte probleme. N-au îndrăznit, deși se vedea că au ce spune.
– Prin ce se va remarca anul curent pentru instituția pe care o conduceți?
– În 2018 CCI a R.Moldova împlinește 100 de ani. În septembrie 1918, prin înalt decret regal, Majestatea sa regele Ferdinand I a instituit Camera de Comerț și Industre a Basarabiei, astfel noi fiind prima asemenea instituție în spațiul post sovietic. Apropo, decretul regelui nu l-a abrogat nimeni. Vom avea o serbare deosebită în septembrie, mai ales că preluăm președinția anuală a Camerelor de Comerț din CSI. Vom avea cu această ocazie un Forum al camerelor de comerț din spațiul economic respectiv.
– Vă dorim succese!
– Mulţumesc.

A intervievat Ion Cernei

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker