RezinaSănătate

De ce ne îmbolnăvim şi murim înainte de timp?

Potrivit unui studiu rea-lizat în 2017 de către Biroul Național de Statistică cu privire la accesul populației la serviciile de sănătate, de mai bine de 10 ani, fiecare al doilea moldovean moare din cauza bolilor de inimă, iar fiecare a treia persoană suferă de cel puţin o boală cronică. În studiu se mai menţionează că, în 2016, în medie, o persoană din R. Moldova cheltuia pentru sănătate 147 de lei. Dar care e situaţia în acest domeniu în raionul Rezina?

Potrivit statisticii oficiale, după o creştere fulminantă în 2014 (cu 49 decese comparativ cu anul precedent), în anii următori numărul deceselor uşor s-a diminuat, cifrându-se în 2015 la 667, iar în 2016 – la 655 persoane răposate.

Aici însă trebuie de menționat, că în descreștere se află și sporul natural al populației, numărul locuitorilor raionului. Aceeaşi statistică denotă că printre decedaţi numărul bărbaţilor prevalează constant. La rândul ei, directoarea spitalului raional Rezina, Nina Postu, ne-a prezentat următoarea informaţie, care reflectă tabloul cauzelor principale ale mortalităţii populaţiei din raionul Rezina nemijlocit în instituţie.

Potrivit explicațiilor dnei Postu, în anul 2017, în spital au decedat 118 bolnavi, dintre care 62 de persoane – din cauza bolilor aparatului cardiovascular, 22 – din cauza maladiilor aparatului digestiv, 16 – din cauza tumorilor, 12 – în urma afecţiunilor aparatului respirator, 4 – în urma afecţiunilor aparatului genito-urinar.
Medicii susțin că mulţi pacienţi se internează în spital prea târziu, fiind în stare extrem de gravă.

În viziunea dnei Postu, cauzele care duc la apariția maladiilor cardiovasculare sunt predispoziţia genetică, obezitatea, sedentarismul, dar şi diferite vicii, precum fumatul, alcoolul, stresul.
Nina Postu s-a referit şi la mortalitatea infantilă, care în anul trecut a crescut considerabil în raionul Rezina, ajungând la cota de 16,5 decese la 1000 de nou-născuţi vii, faţă de 11,6 cât a constituit acest indicator în 2016. Cauzele principale ale mortalității infantile, în opinia directoarei spitalului, sunt malformațiile congenitale, unele afecțiuni în perioada perinatală, otrăvirilor cu nitrați, obstrucția căilor respiratorii cu corpi străini.

Directoarea spitalului este de părerea că populaţia noastră nu prea are grijă de propria sănătate, venind cu unele sfaturi esențiale pentru menținerea sănătății și îmbunătățirea calității vieții. Acestia ar fi: adoptarea unei diete echilibrate; acceptarea stilului de viață activ; grija de sănătatea cognitivă și mentală; odihna corespunzătoare; preocuparea de siguranța familiei; consultarea periodică a medicului de familie pentru monitorizarea stării de sănătate; renunțarea la fumat, alcool și alte substanțe nocive; menținerea gândirii optimiste; menținerea igienei personale și a locuinței.

Ion Perciun

Mortalitatea populaţiei în raionul Rezina după principalele cauze de deces (număr absolut) este ilustrată în infograficul de mai jos.

Taguri
Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close