Evenimente

27 de angajați ai ÎS „Gările și stațiile auto”, cercetați penal pentru corupere

Pe 17 iulie, 23 de angajaţi ai ÎS „Gările şi staţiile auto”, printre care şefi de filiale teritoriale, dispeceri, controlori şi casieri au fost anunţaţi că sunt bănuiţi de corupere pasivă, activă şi abuz
de serviciu. Aceştia ar fi colectat milioane de lei pentru acoperirea unor pretinse nereguli din domeniul transporturilor.

Perchezițiile efectuate de către Centrul Național Anticorupție (CNA) și procurorii anticorupție s-au soldat cu un număr de 27 de persoane cercetate penal.
CNA informează că încă patru angajaţi ai instituţiei au statut de bănuit, doi dintre care au fost anunţaţi în căutare. Persoanele vizate au statut de bănuit şi sunt cercetate pentru organizarea unor scheme infracţionale de acumulare ilicită de bani de la operatorii de transport şi şoferii de curse naţionale şi internaţionale, anunță serviciul de presă al Centrului Național Anticorupție, citat de agora.md

Potrivit sursei citate, şoferii erau obligaţi să transmită zilnic sume fixe de bani casierilor care, la rândul lor, acumulau până la finalul zilei banii de la conducătorii tuturor mijloacelor de transport care intrau în Gară, după care transmiteau banii mai departe, conform ierarhiei. În urma investigaţiilor, s-a constatat că suma colectată lunar, prin intermediul acestei scheme, se ridica la 1,5 milioane de lei – bani percepuţi drept mulţumire din partea şoferilor pentru scutirea lor de controale.

În cadrul investigării cazului, s-a documentat o altă schemă de însuşire a banilor publici de către angajaţi ai ÎS Gările şi staţiile . Potrivit materialelor anchetei, responsabilii de la camera de păstrare a bagajelor ar fi perceput zilnic de la cetăţeni diferite sume de bani pentru depozitarea bagajelor fără a le reflecta în evidenţa contabilă. Ulterior, aceşti bani ar fi fost însuşiţi de angajaţii întreprinderii.

Marţi, procurorii şi ofiţerii CNA au efectuat percheziţii la autogările din 9 raioane ale ţării, inclusiv Chişinău şi Orhei. În urma acestora, au fost reţinuţi 4 administratori ai filialelor teritoriale (Bălţi, Edineţ, Orhei, Căuşeni), 2 şefi din cadrul filialei teritoriale Centru (Chişinău), 2 controlori, 2 dispeceri şi un casier.

Pentru corupere pasivă, activă şi abuz de serviciu, legislaţia prevede diferite pedepse penale şi privarea persoanei publice de dreptul de a ocupa anumite funcţii, mai menţionează sursa citată.

Taguri
Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker