EvenimenteOrhei

Simulări de situații excepționale și rezultate

Fiecare cetăţean îşi doreşte să fie sigur că, în caz de accidente, calamităţi, catastrofe tehnogene sau situaţii de conflict statul îi va garanta tot ajutorul şi susţinerea în mod calificat şi rapid. Anume pentru aceasta şi se desfăşoară periodic aplicații complexe la protecția civilă, cum au fost cele de joi, 12 iulie c., în raionul Orhei. Au participat peste 200 de persoane și un număr impresionant de unități tehnice: autoutilitare de stingere a incendiilor și descarcerare, excavatoare, camioane, stații electrice mobile, urgențe medicale, etc.

Exercițiul s-a desfășurat nemijlocit în municipiul Orhei, dar și în satele Mitoc, Brăviceni și Pelivan. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI, scenariul presupunea că un cutremur de pământ a avut loc în dimineața zilei anterioare cu epicentrul în localitatea Vrancea, România, la o distanță de aproximativ 250 km de raionul Orhei, cu o intensitate de 6 grade după gradația Rihter, cea mai reală și periculoasă în cazul seismelor repetate. Seismul a cauzat prăbușirea unui bloc cu 5 nivele, au fost deteriorate linii de comunicații și au izbucnit incendii. Mai mult, din cauza cutremurului s-au produs accidente de circulație cu multiple victime, dar și avarii la întreprinderi cu revărsarea unei cantități mari de clor. La Mitoc și Brăviceni au fost înregistrate inundații în urma cedării unui dig de protecție pe râul Răut, iar în Pelivan au fost înregistrate focare de pestă porcină.

Important e că în afară de unitățile militarizate ale Direcției Situații Excepționale Orhei și poliției, la aplicații au participat și formațiuni nemilitarizate de la Mitoc și Pelivan, echipe sanitare, de deblocare formate din angajații gospodăriei comunal-locative din Orhei. Urgența medicală la aplicații a fost reprezentată de opt angajați ai PAMU Mălăiești, care au reușit să facă față sarcinilor în toate focarele simulate, acordând îngrijiri medicale și să trimită la spital aproape 40 de potențiale victime.

Exercițiile de simulare în caz de situații excepționale, cu aplicarea unui număr mare de personal și mijloace tehnice, au fost organizate la intrarea în municipiul Orhei, lângă fosta școală-internat, unde s-a intervenit la un accident rutier de proporții. Pompierii au aplicat mijloace de descarcerare pentru a evacua persoane sinistrate din mașini avariate. Remarcăm că acum câțiva ani, pompierii orheieni au fost familiarizați cu noi tehnici de descarcerare și evacuare de către colegii lor din Regatul Unit al Marii Britanii, experiență bine însușită și aplicată la manevrele din joia trecută.

Cea mai mare concentrare de efective a formațiunilor de protecție civilă a fost direcționată la lichidarea consecințelor seismului în cartierul Lupoaica, unde s-ar fi produs și un incendiu. Astfel, în câteva clădiri avariate au fost imitate aplicarea metodelor de salvare a sinistraților de la înălțimi și de sub ruinele clădirilor, acordarea primului ajutor medical și efectuarea altor lucrări de urgență pentru anihilarea clorului dintr-un rezervor deteriorat.

Aplicația s-a încheiat cu o ședință a Comisiei pentru Situații Excepționale, unde au fost trecute în revistă acțiunile formațiunilor, dar și deciziile luate.
Toate acțiunile au fost monitorizate de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, care au apreciat pozitiv rezultatele aplicațiilor.
Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI, astfel de exerciții au scopul de a perfecționa și a verifica capacitățile structurilor de gestionare a managementului situațiilor excepționale în vederea unei pregătiri bune pentru situații de criză, ele sunt organizate în toate centrele raionale o dată la cinci ani, au precizat pentru CUVÂNTUL factori de decizie de la Direcţia Situaţii Excepţionale Orhei.

Ion Cernei

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker