Politic

Percheziţii, defăimări şi arestări: legale sau la comandă?

ori „Pe cine servesc organele de stat menite să apere

legea şi drepturile cetăţenilor”?

Redacţia săptămânalului CUVÂNTUL a primit o plângere de la consilierul orăşenesc, omul de afaceri din Rezina Serghei Bagrin. Autorul aduce mai multe învinuiri conducerii raionului Rezina, în special preşedintei Eleonora Graur, în ce priveşte cheltuirea frauduloasă a banilor publici, organizarea unei campanii de hărţuire şi intimidare a sa şi familiei sale cu implicarea organelor de drept şi a serviciilor de control din raion, dar şi de defăimare prin intermediul unor posturi de televiziune şi portaluri afiliate PDM.

 

În imagine: Serghei Bagrin. Foto de e facebook.

Ce scrie Serghei Bagrin

„Eu am organizat, împreună cu un grup de cetățeni, „Echipa salvării orașului nostru”, pentru a lupta cu tâlharii banilor publici. Deținând material factologic, m-am adresat la Procuratura Generală, indicând cazuri concrete de delapidări ale unor sume solide de bani publici. Despre aceste fărădelegi periodic postam informații pe unele rețele de socializare. Președinta raionului, Eleonora Graur, care dirijează aceste fărădelegi, având în supunere organele şi serviciile de control, atacă cetățenii activi cu scopul de a ne închide gura, dar şi a speria lumea.

În ultimii ani întreprinderea mea a fost permanent supusă controalelor din partea inspectorilor fiscali, colaboratorilor serviciului sanitar, pompierilor, Agenţiei Naţionale Siguranța Alimen-telor şi serviciului acesteia din teritoriu,  poliției.  Inspectoratul fiscal chiar a instituit la întreprindere un post fiscal. Sarcina acestora era una: de a stopa activitatea întreprinderii. Nu s-a reuşit, pentru că cei cu controalele nu au depistat încălcări care le-ar fi permis să execute indicaţia preşedintei. Dar nici după aceasta nu am fost lăsat în pace.

Într-o zi din luna iunie c., ne-am pomenit subiectul unei percheziţii efectuate la serviciu și la domiciliu de către 27 de polițiști. Posturile de televiziune Publika TV și Prime, mai multe portaluri afiliate PD, în ziua respectivă, au mediatizat o știre însoţită de secvenţe video precum că subsemnatul a fost prins cu bani falşi şi contabilitate „neagră”, că am comis evaziuni fiscale, că sunt unul dintre cei mai mari susţinători ai partidului Platforma DA, (nu am fost şi nu sunt membru al acestui partid). În cadrul perchezițiilor polițiștii au ridicat de la mine 35,1 mii lei, de la soţie – 3200 lei și unele rechizite ale fiului meu, elev în  clasa a V-a, dar și 350 de euro ce aparțineau soacrei nevăzătoare, bani primiți pentru procurarea medicamentelor de la fiica dânsei din Italia. În pofida faptului, că întreprinderea mea a fost controlată de inspectorii fiscali la 30 decembrie 2016, care nu au găsit nereguli, în cadrul percheziției din iunie 2017 a fost ridicată toată documentația de evidență contabilă. Un polițist mi-a şoptit să încetez cu critica autorităților locale și atunci totul va fi bine, îmi vor întoarce obiectele confiscate.

Eu am atacat primăria în judecată pentru vânzarea nelegitimă a unui teren, în rezultatul căreia orașul a pierdut cca un milion de lei. După asta tot colectivul firmei mele a fost invitat la poliţie şi întrebaţi dacă i-am dus eu la mitingul desfășurat de Platforma DA.

Informaţiile false şi defăimătoare difuzate de Poliţia din Rezina şi mediatizate de posturile TV şi portalurile menţionate mai sus le-am contestat la Consiliul de Presă din Moldova. Examinând plângerea mea, Consiliul de Presă a constatat că posturile Publika, Prime şi portalurile respective au încălcat 4 articole din Codul deontologic al jurnalistului din R.Moldova, calificând informaţiile mediatizate drept vădit false şi tendenţioase.

Mai apoi, organizatorii şi executanţii acestei campanii, văzând că acţiunile lor nu dau efectul dorit, m-au băgat la puşcărie pe două luni, motivând că eu, chipurile, în a. 2004, când am construit şi am amenajat în Rezina o stație de așteptare pentru pasageri, am încălcat două articole din Codul penal. Polițiștii nu au dorit să asculte lămuririle mele, mi-au propus să recunosc că acum 13 ani (?!), eu am mituit funcționarii publici de la Primăria Rezina şi îndată mă eliberează. N-am făcut-o. Şi atunci ne-au arestat, pe mine, pe fostul primar şi pe fostul secretar al Consiliului orăşenesc şi pe un lucrător de la Oficiul cadastral, în baza art.327 p.2 (abuz de putere) și 332 p.1 (înscrierea în acte de către persoane publice cu bună știință a datelor false). Pe mine, ca agent economic, aceste articole nu mă privesc, pentru că nu am fost persoană publică şi n-am avut atribuţie la perfectarea actelor publice. Mai mult, în a. 2004 în Codul penal art. 327 nici nu exista.

Înainte de interogatoriu un poliţist m-a întrebat dacă este adevărat că eu am un milion de dolari. Nu i-am răspuns, doar l-am privit cu milă.

Peste câteva zile unul din anchetatori i-a propus avocatului meu ca eu să scriu cerere de intrare în Partidul Democrat şi atunci imediat voi fi eliberat. Am refuzat, la ce mi-au spus, că ceilalţi vor fi eliberați, dar nu şi eu. Aşa s-a şi întâmplat, ceilalţi s-au întors acasă, iar eu am rămas încă pentru o lună în Penitenciarul din Rezina. În timpul aflării mele în arest, deoarece nu puteam semna documentele bancare, activitatea firmei a fost blocată, angajaţii au stat acasă fără lucru.

Pentru că inspectorii fiscali din Rezina au refuzat să mai facă un control, a fost invitată o colaboratoare de la Inspecţia Financiară Teritorială Bălți, care timp de 2 luni a controlat activitatea firmei în lipsa mea. În actul întocmit de inspectoarea de la Bălţi apare cifra 764164 lei – costul unor mărfuri vândute ilicit din care eu nu aş fi achitat TVA în sumă de 1152832 lei. La declaraţia mea că această marfă se află în depozit şi nu a fost vândută, şi poliţia şi inspectoarea s-au făcut că nu aud. Actul falsificat aşa şi a rămas în vigoare.

Despre acestea şi alte fărădelegi săvârşite de cei care sunt plătiţi din banii contribuabililor ca să ne apere drepturile şi libertăţile, dar în realitate sunt folosiţi de unele autorităţi în calitate de instrumente de intimidare şi defăimare a persoanelor şi agenţilor economici incomode acestora, am informat Ministerul Finanţelor, Procuratura Generală şi Procuratura Anticorupţie, de unde am primit nişte răspunsuri formale precum că de verificarea faptelor descrise se ocupă organele de drept din raion, adică acelea pe acţiunile cărora eu m-am plâns.

Stimată redacţie, toate faptele descrise le pot demonstra cu probe concrete”, menţionează autorul plângerii, la care a ataşat mai multe acte ce probează cele scrise în plângere.

 

Ce zic cei vizaţi în plângere

CUVÂNTUL a solicitat persoanele şi instituţiile vizate în plângere să comenteze afirmaţiile lui Serghei Bagrin. Mai jos dăm răspunsurile primite.

Gheorghe Gaberi, director general Agenţia Naţională Siguranţa Alimentelor: „Într-adevăr, o echipă de audit a instituţiei a evaluat în luna iunie 2017 sistemul de management şi financiar la subdiviziunea noastră din Rezina, totodată fiind inspectate Piaţa agroalimentară din oraş, magazinele specializate în vânzarea cărnii, a produselor lactate, la întreprinderea „ARS” SRL (firma administrată de S.Bagrin – n.r.) în vederea evaluării corectitudinii controalelor efectuate de către inspectorii subdiviziunii ANSA din Rezina. În cadrul STAS Rezina persistă un mediu satisfăcător de activitate”, menţionează dl Gaberi.

Cât priveşte activitatea firmei administrate de S. Bagrin, directorul general ANSA ne-a trimis un set de informaţii pregătite special la solicitarea Inspectoratului de Poliţie Rezina, care la acel moment susţinea că a intentat „o cauză penală pe faptul evaziunii fiscale în proporţii deosebit de mari comise de „ARS” SRL”.

Din materialele anexate am constatat că în perioada 01 septembrie 2016 – 13 iulie 2017 SRL „ARS” a fost controlată de inspectorii STAS Rezina de şase ori, inclusiv împreună cu colaboratorii Centrului de Sănătate Publică, Inspectoratului de Poliţie şi în baza sesizărilor Inspectoratului Fiscal de Stat pe raionul Rezina. În cadrul acestor controale au fost stabilite neajunsuri de tipul: la întreprindere nu sunt instalate plafoane de tip închis, nu sunt marcate mesele la care se prepară bucatele, temperatura din încăpere nu se înregistrează zilnic în registre, nu este încheiat contract cu un laborator acreditat, nu este întocmit registrul pentru sortarea produselor, firma nu dispune de lăzi pentru gunoi cu pedală şi capac, etc.

În alt caz, în materialele parvenite de la Inspectoratul Fiscal era indicat că la întreprindere au fost depistaţi cocoşi şi vin de casă fără certificatele corespunzătoare. Inspectorii au verificat informaţia şi au constatat că certificatul pentru cocoşi era, dar firma n-a putut prezenta document pentru 50 de litri de vin de casă, care a şi fost nimicit. Pentru neajunsurile depistate administraţia a fost amendată, lacunele fiind lichidate. După cum susţine administraţia STAS Rezina, încălcări ale legislaţiei şi normelor sanitare privind produsele alimentare, modul de păstrare a lor nu s-au depistat”.

Întrebat câte cazuri de evaziune fiscală au depistat colaboratorii serviciului fiscal în activitatea firmelor administrate de Serghei Bagrin în ultimii doi ani şi ce măsuri au fost luate faţă de administraţia firmelor, Anatolie Lehevici, şeful Direcţiei Deservire Fiscală Rezina ne-a răspuns că a expediat demersul redacţiei după competenţă la Direcţia Generală de Deservire Fiscală Centru, de unde a primit răspuns că, potrivit  unui ordin intern, Serviciul Fiscal de Stat nu furnizează asemenea informaţii.

Solicitată să comenteze învinuirile  aduse de Serghei Bagrin, preşedinta raionului Eleonora Graur ne-a scris: „toate declaraţiile despre mine sunt nişte falsuri… lipsite de temei… cu scopul de a-mi discredita imaginea. Sunt ţinta unei campanii de denigrare alimentată de unele mijloace de informare de la Rezina controlate politic şi de către un oponent politic care sfidează legea, ameninţă şi se răfuieşte în public… Doar organele de drept pot stabili dacă există încălcări ale legii. În activitatea mea de preşedinte al raionului am respectat cu stricteţe legislaţia RM…”

I-am propus şi inspectorului-şef al IP Rezina Igor Botea (scrisoarea din 12 noiembrie c.) să comenteze învinuirile înaintate de S.Bagrin, dar în termenul prevăzut de lege nu am primit răspuns. Legea privind accesul la informaţie prevede că „informaţiile, documentele solicitate vor fi puse la dispoziţia solicitantului din momentul în care vor fi disponibile pentru a fi furnizate, dar nu mai târziu de 15 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii de acces la informaţie. În unele cazuri, când se cere timp suplimentar pentru documentare, termenul poate fi prelungit cu 5 zile”.

Ion Perciun, Tudor Iaşcenco

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker