CulturaEvenimente

Festivalul „La umbra stejarului” dedicat Marelui Voievod al neamului

În imagini:  Evoluiază colectivul de la Palatul de Cultură „A. Suruceanu” din Orhei.

Ediţia a XIV-a a festivalului naţional de muzică şi dansuri populare „La umbra stejarului”, dedicată Anului Ştefan cel Mare şi Sfânt, a adunat la Cobâlea, raionul Şoldăneşti formaţii de artişti amatori din mai multe raioane ale Republicii Moldova (Şoldăneşti, Rezina, Floreşti, Orhei, Ocniţa. Teleneşti, Străşeni, Soroca ş.a.). La festival a participat şi o delegaţie a Euroregiunii „Dnestr” în frunte cu preşedintele acesteia, Serghei Tatuseac, din regiunea Viniţa, Ucraina.

Potrivit primarei localităţii, Angela Ababii, stejarul din Cobâlea – simbolul festivalului, la umbra căruia, conform unei legende, s-ar fi odihnit domnitorul Moldovei Ştefan cel Mare, este pomenit în nişte anale ale istoriei din 1456 şi la momentul actual ar fi cel mai bătrân stejar din Europa de Sud-Est. Iar prima ediţie a festivalului „La umbra stejarului” s-a desfăşurat în anul 1986, iniţiativa aparţinând conducătorului de atunci al gospodăriei agricole din localitate, Serghei Argatu, ulterior deputat în primul Parlament al Republicii Moldova.

Primara a mai menţionat că festivalul dăinuieşte prin ani în mare parte datorită eforturilor autorităţilor publice locale şi raionale, dar şi susţinerii din partea mai multor personalităţi din Cobâlea, inclusiv familiilor Maciuca, Borş, a diferitor agenţi economici.
În debutul festivităţii un sobor de preoţi a săvârşit un tedeum dedicat domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt, după ce participanţii au depus flori la bustul voievodului.
Participanţii la festival au fost salutaţi de preşedinta raionului Svetlana Rotundu care a apreciat eforturile organizatorilor, dar şi rolul acţiunii în păstrarea şi dezvoltarea culturii naţionale şi de preşedintele Euroregiunii „Dnestr” Serghei Tatuseac, alţi oaspeţi.

În continuare formaţiile de artişti amatori – ansambluri de muzică şi dans, interpreţi, fanfare au delectat publicul cu un program impresionant de melodii şi dansuri populare de toată frumuseţea.

Tudor Codreanu (text), Victor Sofroni (foto)

 

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker