EconomieOrhei

În raionul Orhei se experimentează soiuri noi de grâu şi orz

În imagine: (de la stânga): Andrei Globa, Ilie Rabii şi Ion Căpăţină pe lanurile experimentale.

 

Până la 17 iulie agricultorii din raionul Orhei încheiaseră recoltarea rapiţei, era pe sfârşite strânsul mazării şi a orzului, iar grâul era treierat pe jumătate din cele 11 365 de hectare.

Roada de mazăre este de circa o tonă, de orz şi rapiţă – până la 2 tone la ha. La Clișova, Ciocâlteni și Mălăiești secerișul s-a încheiat. Cea mai bogată roadă – de circa 5 tone de grâu şi 4 tone de orz la hectar, au obţinut agricultorii din SRL “Vindex-Agro”, ne-a relatat Ion Căpățină, șef adjunct al Direcției Agricultură Orhei.

Potrivit vicepreşedintelui raionului, Ilie Rabii, acum atenţia specialiștilor Direcției Agricultură este concentrată asupra SRL ”Agro-Berezlogi”, condusă de către Andrei Globa, unde 337 ha au fost  semănate cu grâu de soiul “Sorial” de selecţie franceză, iar 165 ha – cu orz de soiul ”Alidor” de selecție germană. În pofida condițiilor climaterice nefirești pentru aceste soiuri, roada e destul de bună – 5 tone de grâu şi circa 4 tone de orz la hectar. Ilie Rabii ne-a spus că își pun mari speranțe în noile soiuri care pot fi de perspectivă pentru zona dată: ”În Germania astfel de soiuri dau roade garantate de până la 10 tone la hectar. Sperăm şi noi să completăm fondul semincer al raionului cu seminţe de aceste soiuri”, a menţionat dl Rabii.

Ion Cernei

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker