Economie

Doar 14,2% din bugetul Rezinei pentru 2018 vor fi venituri proprii

La 8 decembrie c., convocat în două ședințe consecutive, Consiliul orășenesc Rezina a exa-minat și aprobat în prima și a doua lectură proiectul bugetului orașului Rezina pentru anul 2018.

 

Proiectul, dar și tezele de bază ale politicii fiscale au fost prezentate de către contabila-șefă a Primăriei Rezina, Ala Iftodi. Dumneaei a oferit consilierilor detalii cu privire la structura și particularitățile bugetului orașului Rezina pentru a. 2018. Totodată, raportoarea a informat consiliul cum a fost executat bugetul comunei urbane Rezina pentru anul curent, menționând că inițial acesta fusese aprobat la venituri în mărime de 22 mln134,8 mii lei. Pe parcursul anului însă, prin corelări și rectificări, bugetul a fost  precizat în mărime de 29 mln 606,6 mii lei. Executarea la 17 noiembrie 2017 constituia 25 mln 277,2 mii lei. s-au majorat și cheltuielile – de la 22 mln134,8 mii lei la 32 mln 904,4 mii lei, până  la 17 noiembrie acestea cifrându-se la 24 mln 707,1 mii lei.

Dna Iftodi a menționat că există toate premizele ca bugetul precizat să fie executat la ambele capitole.

În continuare raportoarea a prezentat sinteza indicatorilor principali ai bugetului comunei urbane Rezina pentru anul financiar 2018: venituri și cheltuieli, inclusiv cheltuieli de personal. Astfel, structura veniturilor bugetului or. Rezina pentru anul 2018 este următoarea: venituri totale se prevăd în mărime de 24 mln 963,5 mii lei, dintre care doar 3 mln 534,6 mii lei (14,2%) le vor constitui veniturile proprii. Cota „taxe locale” în contextul „venituri proprii” este de 1 mln 483,5 mii lei sau 42%. Alți 1 mln 470,0 mii lei (5,9%) se preconizează a fi resurse atrase de instituțiile bugetare din subordinea primăriei Rezina. 19 mln 958,9 mii lei (79,9%) din componenta „Venituri” le constituie defalcările de la veniturile generale de stat și transferurile cu destinație specială de la bugetul de stat.

Proiectul bugetului orașului Rezina în anul viitor prevede finanțarea a 11 instituții publice și anume: Primăria orașului cu un efectiv de 39 de angajați; 4 grădinițe de copii (158 unități); 3 biblioteci (4 angajați) și 3 cămine de cultură (5 angajați). Astfel, toate veniturile vor fi cheltuite pentru susținerea funcționării normale a acestor 11 instituții publice, cheltuielile constituind 24 mln 963,5 mii lei, ceea ce este cu cca 13% mai mult decât în anul 2017.

Structura cheltuielilor pentru a. 2018 este următoarea: servicii de stat cu destinație generală (APL) – 4 mln107,1 mii lei (16,4%); gospodăria de locuințe și gospodăria serviciilor comunale  –  4 mln 528,2 mii lei (18,1);  cultură, sport, tineret culte și odihnă – 972,9 mii lei (3,9%); învățământ – 13 mln 668,5 mii lei (54,8%); protecție socială – 50,0 mii lei (0,2%). 1mln 636,8 mii lei se preconizează să fie cheltuiţi pentru întreținerea drumurilor.

După o serie de întrebări, răspunsuri și concretizări, proiectul bugetului comunei urbane Rezina pentru anul 2018 cu parametrii propuși în proiectul de decizie a fost aprobat unanim în prima lectură.

În aceeași zi, într-o altă ședință, Consiliul orășenesc, după examinarea și aprobarea mai multor decizii privitor la stabilirea cotelor de impozitare a bunurilor imobiliare, a taxelor locale și altor acte, a aprobat bugetul orașului Rezina în aceleași mărimi și în a doua lectură. Fondul de rezervă al bugetului orășenesc va constitui 400,0 mii lei. 

Foto simbol. Sursa: publika.md.

Ion Perciun

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker