Sănătate

Pediatrul care s-a ridicat împotriva sistemului

Medicul pediatru Mihai Stratulat, unul dintre cei mai cunoscuţi specialişti în domeniu din R.Moldova, a bulversat opinia publică din republică printr-o postare pe rețelele de socializare, în care afirmă că în două spitale din Chişinău  copiilor le sunt puse diagnoze greşite pentru ca asta aduce bani instituțiilor medicale. Drept reacţie Premierul Pavel Filip a cerut celor care se întâlnesc cu cu asemenea cazuri să semnaleze CNA și Procuratura.

Dezvăluiri care au bulversat opinia pubică

“Această postare este despre viaţa mea, cea pe care o trăiesc zi de zi, despre profesia mea de medic, pe care mi-a dăruit-o Tatal meu şi pe care am început să o înteleg într-un final, imediat după ce a murit Tatăl meu!!! Eu nu doar lucrez zi de zi ca medic, ci mă lupt zi de zi cu acest sistem medical creat aici în RM din indăferenţa celor care dictează/ar putea dicta cursul medical, dar nu o fac, fie din nedorinţă, fie deoarece nu li se permite!!! … Avem protocoale bune, dar implementare proastă!!! Am să vă vorbesc astăzi despre 2 spitale, care eu consider că ar trebui închise, unul din ele – parţial închis!

Spitalul Clinic Municipal Nr. 1 „S. Lazo” şi Spitalul Clinic Municipal Nr.1 (Viaduct) ! De ce? Pentru că acolo nu se face medicină!!! De ce? Pentru că acolo cu orice nu te-ai adresa, diagnoza finală este pneumonie pe dreapta şi imediat AB!!! Pentru că acolo nu se respectă nici un protocol!!! De ce? Pentru că administraţia acestora (directorii şi vice-directorii) sunt cointeresaţi în astfel de diagnoze! De ce? Pentru că finanţarea spitalelor depinde de pacient – câţi pacienţi internaţi, ce diagnoză! Totul se face printr-un program, care se numeşte DRG şi în dependenţă de diagnozele pacienţilor internaţi se calculează un coeficient, care într-un final dictează suma de bani transferaţi de la CNAM la Spital!.. Situaţia e urmatoarea: umplem spitalele pediatrice cu copii, pentru că avem paturi libere ţi le punem diagnostice, pentru că trebuie să suplinim bugetul spitalelor cu bani!!! Şi eu mă întreb acum, pentru asta am făcut eu medicina??? Pentru asta, Tatăl meu a vrut să fiu eu medic??? Pentru asta cheltui eu bani anual, procurând manuale de Pediatrie si Neonatologie, ca să fiu în rand cu Europa ţi SUA??? “, afirmă pediatrul Mihai Stratulat.

Administraţiile spitalelor nominalizate resping acuzaţiile. Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale a iniţiat o anchetă privind dezvăluirile făcute de medicul-pediatru. Între timp, pe reţelele de socializare, sute de persoane se pronunţă în susţinrerea pediatrului Mihai Stratulat, caracterizând-ul drept un specialist excelent, onest, dedicat cu trup si suflet profesiei sale.

Salvat de tatăl său, celebrul pediatru Petru Stratulat, pentru a-i continua cauza

Mihai Stratulat îşi trage rădăcinile din s. Ignăţei, Rezina. S-a născut la 30 de saptamani si cantarea doar 1kg si 400 de grame. A fost salvat de tatal sau, celebrul medic-pediatru, ignăţeneanul Petru Stratulat. Acum, Mihai Stratulat este unul dintre cei mai cunoscuti si indragiti medici pediatri din R.Moldova.    „Mediul în care am crescut m-a influentat foarte mult şi în alegerea meseriei, menţiona dumnealui pe pagina sa de pe facebook. La un moment dat, în timpul universităţii, mă gândeam să iau rezidenţiatul în ginecologie, la care  tata a spus: „bine, fă asta”, dar am înţeles că nu o să am de la cine să „fur” această meserie, pentru că în medicină dacă nu ai de la cine fura, dacă nu este cineva care să te înveţe, să-ţi spună careva secrete pe care le-a însuşit el în timpul vieţii, atunci nu o să devii medic bun”.

Şi tot acolo dumnealui răspunde la întrebarea de ce anume acum a făcut aceste dezvăluiri. “Am revenit recent din Japonia unde am urmat un stagiu practic, de aproximativ 4 săptămâni, exact pe acest domeniu. Am învățat cum a fost creat și implementat sistemul de sănătate in Japonia. Iar după ce ajungi să vezi această țară și să cunoști acest popor, începi să înțelegi că cei care s-au născut în Uniunea Sovietică, nu sunt capabili să facă reforme. Schimbarea trebuie sa o începem noi, cei în care homo sovieticus nu au reușit încă să-și lase amprenta. Să nu așteptăm cineva să vină să ne facă și să ne „jeluim” pe Facebook…”, explică Mihai Stratulat.

Avocat: medicul Mihai Stratulat a procedat corect

Avocatul Promo-Lex, expertul în domeniul nediscriminării Dumitru Petru Slisarenco comenta dezvăluirile lui Mihai Stratulat în felul următor: „Atunci când justiția și mecanismele statului nu funcționează este normal și logic să apelezi la unica voce care te poate auzi și înțelege – oamenii”

Potrivit lui Slisarenco, medicul pediatru, Mihai Stratulat, a procedat corect atunci când a decis să facă dezvăluiri, criticând sistemul medical la două spitale din capitală. „În primul rând, pentru a putea remedia o problemă în interiorul unui sistem, este necesar ca sistemul să fie deschis la recunoașterea acestor probleme și interesat în asigurarea celui mai înalt standard de sănătate. Din ceea ce a expus d. Stratulat, este evident că sistemul-i închis, iar oamenii care îl conduc sunt interesați de scheme financiare”, menţionează unimedia.info cu referire la o postare a lui Dumitru Petru Slisarenco.

Centrul Național Anticorupție a anunțat că s-a autosesizat pe neregulile semnalate de către doctorul pediatru Mihai Stratulat.

 

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker