InvestigațiiRezinaSocial

Malul Nistrului, obiect de discordie la Saharna

În imagine: Anatolie Covalciuc, Valeriu Ciorici şi Macarie Pânzaru (de la stânga) ne-au expus la faţa locului planul dumnealor de amenajare a acestei porţiuni din malul Nistrului.

 

Un grup de locuitori din s. Saharna s-au plâns la redacţie că doi consăteni – Anatolie Covalciuc şi Macarie Pânzaru, susţinuţi de alţi vecini, au închis un drum ce duce spre malul Nistrului, astfel împiedicând accesul spre râu atât al sătenilor, cât şi al oaspeţilor ce vor să se odihnească  în zona respectivă. Scrisoarea conţine 23 de semnături, inclusiv E. Donţu, V.  Latiş,  A. Latiş, T. Cernei, T. Golub ş.a.

Din scrisoare am înţeles că administraţia comunei  este la curent cu această problemă, dar nu se grăbeşte să ia măsurile de rigoare.

 

Poziţia Primăriei Saharna Nouă

Maria Macrii, primara comunei Saharna Nouă, a confirmat că este la curent cu istoria în cauză.

„Încă la începutul lunii aprilie 2018 am primit la primărie o scrisoare colectivă (cu 13 semnături), autorii căreia cereau să fie interzisă circulaţia mijloacelor de transport pe o porţiune de 300 de metri de pe malul Nistrului, invocând mai multe motive: unii aduc cu maşinile şi depozitează pe malul râului deşeuri menajere; alţii vin încoace ca să spele automobilele,  circulă pe aici zi şi noapte, făcând un zgomot infernal; organizează nopţile fel de fel de petreceri cu muzică, împie-dicând familiile care locuiesc în preajmă să se odihnească, lasă în urma lor grămezi de gunoaie, etc. Scrisoarea a fost examinată la 27 aprilie la şedinţa Consiliului Comunal, în prezenţa unor cetăţeni din satul Saharna. Respectivii au mai declarat că vor să facă ordine pe cont propriu în această mahala, reparând porţiuni de drumuri, plantând pomi, pentru a o transforma într-o zonă de odihnă şi agrement atât pentru locuitorii comunei, cât şi pentru oaspeţii ei. Dar pentru ca acest proiect să reuşească este necesar de a restricţiona pe o porţiune din drumul ce trece nemij-locit pe malul apei circulaţia transportului, lucru care de fapt nu afectează pe nimeni. Consiliul a decis să le ofere autorilor scrisorii două luni pentru a realiza intenţia”, ne-a informat dna Marcii.

După această şedinţă A. Covalciuc a şi adus câteva maşini de lut, ca să ridice terasamentul acelei porţiuni de drum desfundat şi deteriorat. Dar între timp, un alt grup de cetăţeni a trimis la Primărie şi la redacţia săptămânalului CUVÂNTUL o scrisoare, în care se plâng că cei cu intenţia au blocat accesul spre Nistru, ocupând abuziv o parte din drumul comunal.

„În urma examinării minuţioase a problemei s-a constatat că, de fapt, această porţiune de drum este parte a zonei de protecţie a Nistrului, care se află în proprietatea Agenţiei „Apele Moldovei”, concretizează primara de Saharna Nouă, Maria Macrii.

Redacţia, la rândul ei, confruntând cele două scrisori, a constatat că unele nume şi semnături figurează pe ambele plângeri. Când am încercat să stabilim autorii lor, am aflat că unii semnatari sunt nişte pensionari de vârstă înaintată, alţii locuiesc în Saharna Nouă şi habar nu au de problemele invocate de petiţionari.

 

„Noi vrem ca această zonă să corespundă unor condiţii normale de trai şi odihnă”

La faţa locului ne-am întâlnit cu câţiva locuitori din mahalaua respectivă, inclusiv Anatolie Covalciuc, Macarie Pânzaru, Iurie Margină, Valeriu Ciorici. În opinia lor, plângerea despre „închiderea drumului” ar fi inspirată de unele persoane din Saharna Nouă, care anume pe aici intră cu luntrile lor în Nistru pentru a pescui, adesea ilegal, cu instrumente nelegitime (plase, undiţe electrice, etc).

„Noi vrem ca această zonă să corespundă unor condiţii normale de trai şi odihnă. Vrem să reparăm drumul ce vine până la Nistru, să facem ordine pe mal, plantând tei, alte specii de pomi, ca oricine va dori să ajungă aici să se odihnească cu plăcere. Pentru asta nu-i numaidecât să vii cu automobilul pe mal, acesta poate fi parcat la câteva zeci de metri, ca să nu circule zi şi noapte pe malul râului, să facă aici mizerie şi să transforme în coşmar viaţa locuitorilor. Uneori,  din cauza muzicii, strigătelor, vuitului motoarelor toată noaptea nu te poţi odihni. Şi apoi, drumul  tradiţional de acces spre Nistru este în altă parte, pe aici înainte n-au circulat automobilele. Noi vrem să fie ordine, ca toată lumea să se folosească în mod civilizat de beneficiile acestei zone. oricine poate să vină să se odihnească aici, dar fără de automobil şi comportându-se în mod civilizat”, ne-au declarat persoanele nominalizate mai sus. „Toate amenajările noi ne-am angajat să le facem pe cont propriu. Dar după intervenţiile unor „binevoitori” cu anumite interese personale, mă gândesc dacă face să realizăm ceea ce ne-am propus”, a mai adăugat A.Covalciuc.

 

Poziţia ecologiştilor

Grigore Carpov, şef-interimar la Inspecţia Ecologică Rezina, solicitat să se expună pe marginea acestui litigiu, ne-a spus că este la curent şi că merită susţinere intenţia celor care  doresc să amenajeze zona, să facă acolo ordine, inclusiv restricţionând circulaţia mijloacelor de transport, lucru chiar necesar în zona de protecţie a Nistrului.

La Primăria Saharna Nouă ne-au mai informat că la una din şedinţele următoare Consiliul şi-a propus să revină la acest litigiu. „Asta deşi Primăria nu are nici o atribuţie la acest teritoriu pentru că el aparţine  Agenţiei „Apele Moldovei”. dar vom face tot posibilul pentru a găsi o ieşire favorabilă din situaţia creată”, a menţionat primara.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker