Politic

Liviu Ciubotaru: Suntem recunoscători Guvernului României pentru ajutorul considerabil

Primarul comunei Ghiduleni, raionul Rezina, Liviu Ciubotaru, este băştinaş din această localitate. După absolvirea Facultății de Mecanică a Universității Tehnice din Moldova, devine inginer licențiat în domeniul transport auto. Până la alegerea în funcţia de primar la scrutinul local general din 14.06.2015, a lucrat vicedirector al SA ”Drumuri Rezina”; inginer mecanic-șef al SA „Drumuri Orhei”. Este căsătorit, împreună cu soția Nelea educă 2 copii. 

– Dle Ciubotaru, acum trei ani, în turul doi al scrutinului, ați fost ales primarul comunei Ghiduleni pe lista Partidului Liberal. Între timp în R. Moldova a intrat în modă traseismul politic, adică aleşii, fără pic de jenă, îşi trădează electoratul, trecând de la un partid la altul, în special la cel de la guvernare. La ora actuală, ce forță politică din R. Moldova reprezentați?

– La moment nu sunt membru nici al unui partid politic, deci nu reprezint nici o forță politică, dar rămân fidel liberalismului ca doctrină or, nimic nu este mai sfânt decât libertatea, bineînțeles în limitele drepturilor și obligațiunilor constituționale. Sunt împotriva traseismului politic, în același timp nu condamn colegii care au ales ca la un anumit moment să părăsească formațiunea pe lista căreia au ajuns în funcție. La mijloc pot fi mai mulți factori, unul dintre care ar fi dorinţa de a realiza programele electorale, pentru că la noi aşa s-a creat situaţia, că fără susţinerea celor de la guvernare un primar puţin ce poate face.

– Care este aparatul Primăriei comunei, componența politică inițială a Consiliului ales la 14 iunie 2015 și cea de acum?

– Componenţa Consiliului cum a fost aşa a şi rămas: 5 consilieri PDM, 3 consilieri PL și un consilier PLDM. Dar consiliul nostru este un organ lucrativ, noi, primăria, conlucrăm productiv pentru rezolvarea problemelor comunității.

Aparatul Primăriei e slab de tot: primarul, secretarul Consiliului, contabilul-șef, perceptorul fiscal (0,5 unitate) și specialistul pentru reglementarea regimului funciar (0,5 unitate). De la începutul anului curent funcția de secretar al Consiliului comunal este vacantă. Am anunţat de câteva ori concurs pentru suplinirea ei, dar încă nu s-a găsit niciun doritor s-o ocupe. Cauza principală? În viziunea mea – salariul mic. Un specialist începător va primi puţin peste 2000 de lei. Pe de altă parte, obligaţiunile, cerințele sunt drastice. Pe de asupra se vorbește de o eventuală reformă teritorial- administrativă, în rezultatul căreia comuna Ghiduleni ca organ administrativ ar putea să dispară.

– Cu ce griji principale trăieşte primarul de Ghiduleni?  În cei trei ani de activitate în funcţia dată ce aţi reuşit şi care dorinţe, promisiuni au rămas nerealizate?

– În prezent suntem preocupați de realizarea proiectului de extindere a rețelelor de canalizare pe întreg teritoriul satului Ghiduleni, cât și extinderea apeductului care va aproviziona cu apă potabilă o mahala. Pe parcursul acestor trei ani de activitate am realizat toate obiectivele din platforma mea electorală, cât și multe alte sarcini actuale. Voi trece în revistă doar cele mai semnificative: două intervenții de plombare și ajustare a străzilor asfaltate din satul Ghiduleni, valoarea lucrărilor fiind de cca 60,0 mii lei; construcția sau reparația curentă în variantă albă a unor sectoare de drumuri comunale din intravilanele și extravilanele satelor comunei; reparaţia podului din s. Ghiduleni și construcția a trei poduri de importanţă socială în Roșcanii de Sus, dar şi a drumului din apropierea lor; extinderea iluminării stradale pe anumite sectoare din sat; reparația estradei de vară și amenajarea teritoriului ei; reparația sediului primăriei cu instalarea noului sistem de termoficare; lucrări anuale de amenajare a gunoiștilor; construcţia și amenajarea a două stații moderne pentru transportul auto.

 

Am atras ajutoare umanitare pentru persoanele social-vulnerabile; am instalat camere de supraveghere video a obiectivelor sociale din comună și a celor mai solicitate drumuri; am instalat o Stelă în memoria consătenilor deportați, dar şi o rețea Wi-Fi publică.

  

Dar cel mai important proiect, recent implementat cu susținerea Guvernului României, a fost reparația şi dotarea cu echipamentul necesar a Grădiniței-creșă  „Ghiocel” din s. Ghiduleni,  costul estimativ fiind de 1. 097 821 lei. Acest proiect este de o importanță majoră, deoa-rece vechea grădiniță se afla într-o stare deplorabilă. Realizarea acestui proiect a avut un impact pozitiv asupra comunității pentru că s-au îmbunătățit cardinal condițiile de muncă pentru angajaţi şi de educaţie şi instruire pentru copii. La fel a fost amenajat corespunzător teritoriul grădiniței, fiind instalate terenuri de joacă cu balansoare, foișoare, tocuri cu nisip, leagăne, topogane, alte  ansambluri de joacă.

Suntem recunoscători Guvernului României pentru ajutorul considerabil, în rezultatul căruia satul Ghiduleni s-a ales cu o clădire modernă reparată capital pe interior și ajustată necesităților unei grădinițe de copii, cu săli de grupă, dormitoare, grupuri sanitare, sală festivă, bucătărie, toate moderne și bine dotate, alte anexe. De asemenea a fost modernizat sistemul de termoficare, am construit o staţie termică separată conform standardelor europene.

– Apropo, comuna Ghiduleni este unica din raionul Rezina care a votat Unirea simbolică cu România. Acest gest nobil față de istoria noastră ca neam v-a adus careva beneficii sau bătăi de cap?

– Beneficiile colaborării cu Guvernul României s-au văzut încă înaintea semnării Declarației, despre ce am relatat mai sus. La fel, grație României, azi  elevii din localitate pleacă la liceu cu un microbuz nou, foarte confortabil, adaptat transportării copiilor, După semnarea Declarației sperăm să fim ajutați de către frații români la implementarea și a altor proiecte. Amenințări sau bătăi de cap nu am avut. Și nici nu puteau fi. Consiliul nostru, de comun acord cu primarul, în persoana mea, a confirmat un adevăr istoric. Cine nu știe că noi, basarabenii din Republica Moldova, suntem de origine români?! Iar aprecieri pozitive și susțineri am avut multe.

– Dle primar, de mai mulți ani se vorbește despre o reformă teritorial-administrativă, care bate pasul pe loc. Totodată, realitatea demonstrează, că nu totul este perfect la acest capitol. Care este poziţia Dumneavoastră vizavi de actualitatea unei noi reforme a administrației publice locale?

Reforma în cauză este absolut necesară, dat fiind faptul că populația este într-o descreștere continuă, persistă o criză acută de cadre profesioniste, despre ce am vorbit mai sus. Și aceasta nu este caracteristică doar primăriei Ghiduleni. În Republica Moldova sunt mai mult de 900 de primării, ceea ce este cam mult, primăriile mici trebuie comasate. Dar această reformă rămâne înfricoșătoare atâta timp cât este doar o fantomă pentru cei din administrație,  dar şi pentru majoritatea populaţiei, deoarece nu se cunosc consecinţele ei.

– Și ultima întrebare: Care sunt planurile de activitate ale  primarului Liviu Ciubotaru pentru ultimul an din acest mandat?

– Planific să duc la bun sfârșit proiectele începute, dar şi altele câteva noi preconizate cu susținerea Guvernului României. Sper ca realizările să fie pe măsura așteptărilor.

Pentru confirmare
Ion Perciun

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker