PoliticRezina

Europarlamentari despre soarta dezastruoasă a Nistrului

Republica Moldova se confruntă cu multe probleme de ordin ecologic. Unele din acestea ar putea fi soluționate numai cu concursul parțial sau total al organismelor internaționale, inclusiv structurilor UE și Comisiei Europene. Iată de ce, când a apărut posibilitatea unei vizite la Bruxelles și a unor întrevederi cu oficiali ai Parlamentului și Comisiei UE, mi-am propus să abordez câteva dintre aceste probleme, despre care CUVÂNTUL a scris în ultimii ani în repetate rânduri.

Una vizează soarta dezastruoasă a râului transfrontalier Nistru, principala sursă de apă potabilă și tehnică a Republicii Moldova. Și asta din cauza că, mai mult de două decenii, zilnic, mii de tone de ape reziduale din sistemele de canalizare ale orașelor Soroca, Rezina, Criuleni și altor localități se scurg ne-epurate în Nistru; pentru că la începutul secolului curent în Ucraina și or. Râbnița au fost aduse ilegal, catalogate drept combustibil alternativ pentru industria cimentului, câteva zeci de mii de tone de reziduuri ale industriei petroliere și chimice din Ungaria, extrem de toxice și care pot oricând să explodeze cu efecte catastrofale pentru mediu și sănătatea populației. Alta ar fi afacerea secretă în cadrul căreia Ucraina, cu acordul Moldovei, intenționează să constuiască pe cursul superior al Nistrului un complex hidroenergetic monstru, care, potrivit experților din ambele țări, va duce la degradarea și moartea râului.

„Nistrul este o groapă de gunoi publică. Din cele 17 localităţi din regiunea Ternopol, doar două au staţii de epurare. Celelalte 15 îşi aruncă apele reziduale direct în Nistru. Imaginaţi-vă ce se va întâmpla în cazul în care aceeaşi apă va fi folosită de cele şase hidrocentrale!…”, menționează autorii investigației jurnalistice ”Afacerea secretă Dnestrovsk: Ucraina omoară Nistrul cu acordul Moldovei”.

Solicitată să comenteze această situație și poziția structurilor UE privind soarta Nistrului, Rebecca Harms, europarlamentară din Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană a spus că în ultimii ani a avut multiple întrevederi cu reprezentanții autorităților și ai Partidului Verzilor de la Chișinău, dar de aceste probleme aude pentru prima dată. Europarlamentara s-a arătat interesată de informația acumulată de jurnaliști, solicitând să-i trimitem investigațiile.

Apropo, în decembrie 2017, un grup de deputați din opoziție a propus Parlamentului R.Moldova să-l cheme cu un raport la această temă pe prim-ministrul Pavel Filip. Majoritatea de guvernare a respins propunerea.

 

 

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker