Politic

Europarlamentari despre frauda miliardului

Miliardul furat din băncile Republicii Moldova și atitudinea autorităților privind identificarea și pedepsirea autorilor acestei fraude fără de precedent, recuperarea banilor a fost a doua temă a discuțiilor grupului nostru de jurnaliști cu oficialii din Parlamentul și Comisia europeană. La 4 ani de la producerea fraudei bancare, în urma căreia au falimentat 3 bănci, situația în jurul investigației este privită destul de critic de câțiva europarlamentari, solicitați să comenteze subiectul pentru grupul nostru de jurnaliști din Republica Moldova, aflați recent într-o vizită de studiu la Bruxelles.

În opinia europarlamentarului Petras Austervicius, raportorul Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, Raportul Kroll este o investigație bună și ar fi bine ca acesta să ajungă cât mai repede în judecată, ca numele celor implicați în fraudă să fie făcute publice.

Petras Austervicius califică această fraudă drept un caz istoric pentru că este vorba de bani furați de la stat și pe care, potrivit deciziei guvernării de la Chișinău, urmează să-i întoarcă contribuabilii. Dacă aceasta s-ar fi întâmplat în altă țară, de exemplu, în Elveția, lumea ar fi fost foarte nemulțumită și ar fi reacționat adecvat, a menționat europarlamentarul.

Petras Austervicius a dat de înțeles că Parlamentul European ar fi la curent cu Raportul Kroll, iar niște măsuri adecvate întreprinse de autoritățile moldovenești privind recuperarea banilor și denunțarea autorilor fraudei ar putea marca esențial atitudinea UE față de R.Moldova și relațiile dintre acestea. În caz contrar, Republica Moldova nu va beneficia de nicio susținere din partea UE, situația va deveni o chestiune politică explozivă.

La rândul ei, Norica Nicolai,  vicepreședinta Grupului Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa este de părerea că o mare parte din banii furați sunt peste hotarele Republicii Moldova. ”Condamnarea fostului premier este doar un început, trebuie să se stabilească vinovații, mai ales că există și un al doilea raport Kroll”,  a  mai spus Norica Nicolai, menționând că ea nu prea crede că investigațiile date se vor solda cu rezultatul dorit în timpul apropiat.

Rebecca Harms, europarla-mentară din Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană s-a arătat contrariată de faptul că la 4 ani de la producerea fraudei nu există rezultate concrete. Această situație complică mult relațiile dintre autoritățile moldovene și UE. Moldova va rata investițiile străine fără de care dezvoltarea țării este practic imposibilă, dacă această fraudă nu va fi descoperită și autorii ei nu vor fi trași la răspundere, a fost de părere Rebecca Harms în cadrul discuției cu jurnaliștii moldoveni.

Amintim că în urma fraudei bancare, Banca Socială, Unibank și Banca de Economii din Republica Moldova au falimentat, iar statul a împrumutat de la Banca Națională un ajutor de urgență de cca 1 miliard de dolari pentru a o acoperi. Ulterior Guvernul și Parlamentul au decis ca împrimutul să fie recuperat din Bugetul de Stat timp de 25 de ani. Frauda a devalorizat mult leul, a condus la creșterea masivă a prețurilor la majoritatea mărfurilor și serviciilor din țară.

La momentul actual doar două persoane nominalizate în Raportul Kroll au fot judecate pentru implicare în furtul miliardului: ex-premierul Vlad Filat și omul de afaceri Veaceslav Platon. A treia persoană, primarul de Orhei Ilan Șor, care a fost condamnat la 7,6 ani de închisoare cu executare încă anul trecut, se declară nevinovat, rămâne la libertate până la pronunțarea unei decizii definitive de către Curtea de Apel Cahul și între timp și-a creat partidul său, pregătindu-se intens de alegerile parlamentare din toamnă.

După apariția celui de-al doilea Raport Kroll, conținutul integral al căruia încă nu este făcut public, premierul Pavel Filip a declarat că ”90 la sută din persoanele care apar în raportul Kroll 2 sunt oameni onești și din acest motiv nu le-au fost dezvăluite numele”.

Tudor Iașcenco

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker