EvenimenteȘoldănești

Depuneri de flori și cursă de ciclism în memoria celor deportați din Șoldănești

În imagine: Cei care au luat cuvântul au trecut în revistă calvarul deportărilor, ilustrat şi în fotografiile expuse în scuar. Captură video de V. Sofroni.

 

La Şoldăneşti, au fost comemorate victimele deportărilor staliniste. Oamenii au depus flori la monumentul represaţilor din scuarul gării feroviare. În semn de omagiu pentru durerea prin care au trecut familiile deportaţilor, 45 de copii din satul Samaşcani au parcurs cu bicicletele drumul de la ei din sat până în faţa sediului Consiliului Raional.

S-au împlinit 77 de ani de la primul val şi 69 de ani de la cel de-al doilea val de deportări a basarabenilor în Siberia şi Cazahstan. Cu această ocazie, deportaţi şi urmaşi ai lor, funcţionari publici şi simpli şoldăneşteni s-au adunat la monumentul dedicat acestei tragedii, în faţa gării feroviare, de acolo de unde au fost siliţi să urce în trenul morţii şi să plece în neştire familii de gospodari şi oameni cărturari din teritoriul actualelor raioane Teleneşti, Şoldăneşti şi Rezina. Fiecare din cei prezenţi şi-a amintit că are rude care, doar pentru simplul fapt că se împotriveau regimului, au fost exilaţi de la baștină.

Participanţii la mitingul de comemorare au ţinut un minut de reculegere şi au depus flori. Exact la ora 10 s-au declanşat sirenele din oraş, iar la biserici au bătut clopotele.

Într-un mod aparte au comemorat victimele deportărilor staliniste copiii din satul Samaşcani. Ghidaţi de parohul bisericii din localitate, părintele Mihail Făgurel, ei au parcurs pe biciclete o distanţă de 13 kilometri. Cursa a fost însoţită de două echipaje ale poliţiei din Şoldăneşti, până în faţa sediului Consiliului raional, unde cicliştii au fost întâmpinaţi de câţiva preoţi şi reprezentanţi ai autorităţilor publice.

După ce au făcut o fotografie în amintirea acestei zile, copiii şi însoţitorii lor au mers la cele două biserici din oraş, unde s-au închinat şi au aprins lumânări.

Părintele Mihail Făgurel a menţionat că marşul pe biciclete este deja la a treia ediţie. Prima oară, copiii au participat în iulie anul 2017, când au mers de la Samaşcani până la mănăstirea Dobruşa. La distanţă de o lună, bicicliştii au parcurs traseul Samaşcani – Pripiceni-Curchi.

 

Victor Sofroni

Taguri
Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker