ÎnvățământOrheiRezinaȘoldăneștiTelenești

BAC-ul 2018 – cele mai bune rezultate

În imagine: Una dintre cele mai bune absolventă de liceu din raionul Rezina este Cristina Pavlovschi de la Liceul Teoretic „Olimp”, cu note de 10 la examenele de BAC 2018. Ea este felicitată de directoarea liceului, Veronica Gheorghiţă (text şi foto de pe facebook).

 

Liceul ”O.Ghibu” are cea mai bună medie la examenele de BAC în raionul Orhei

Agenţia Naţională pentru Curriculum şi Evaluare a publicat rezultatele sesiunii de bacalaureat. La Orhei cea mai bună medie la examene au înregistrat-o absolvenții Liceului ”Onisifor Ghibu” – de 6,99.

Potrivit radioorhei.info, la acest liceu, care a împlinit 25 de ani de existență, au susținut examenele de bacalaureat 46 din cei 48 de elevi, înregistrându-se o rată de promovare de peste 95%. Conform acestui indicator, liceul ”Onisifor Ghibu” s-a situat pe locul 65 din cele peste 300 de instituții din republică unde a fost susținut BAC-ul. Pe un loc mai bun – 31, s-a clasat Liceul ”M. Lomonosov” cu predare în limba rusă, aici rata de promovare a fost de 100%, fiind vorba de 5 elevi, care au obținut o medie de 6,76.

La Liceul Teoretic ”Ion Luca Caragiale”, examenele le-au susținut 74 din cei 84 de elevi, cu o medie de 6,88, iar la Liceul Teoretic ”Alecu Russo” de bacalaureat au trecut 44 din cei 53 de absolvenți, cu o medie de 6,79.

 

O absolventă din Şoldăneşti a luat 10 la toate examenele de BAC

În anul de studii 2017-2018 toţi candidaţii din raionul Şoldăneşti prezenţi la examenele naţionale de absolvire a gimnaziului  – 410 elevi,  au susţinut  probele şi au primit certificate de  studii gimnaziale, cota calităţii fiind de 45 %. 36 de elevi au obţinut mediile 10 şi 9, numărul acestora fiind mai mare ca în anul de studii precedent, ne-a relatat Nicolae Mândru, şeful Direcţiei Învăţământ Şoldăneşti.

La treapta liceală, din 90 de candidaţi 88% au promovat examenele. Sunt absolvenţi care au note de 10 la disciplina solicitată (chimie, biologie, informatică) şi la cea de profil (istorie, limbi moderne, limba şi literatura română). Gabriela Negru-Vodă, absolventă a Liceului Teoretic “Alexei Mateevici“ din Şoldăneşti a obţinut nota 10 la toate examenele şi a fost menţionată cu Diploma şi Premiul Ministerului  Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

 

Rata de promovabilitate, cu 10 puncte mai mare decât media pe republică

În sesiunea de examinare recentă în raionul Teleneşti au fost implicaţi 744 de gimnazişti, inclusiv 29 de elevi cu cerințe educaționale speciale. După cum ne-a relatat Maria Vleju, şefă-adjunctă a Direcţiei Generale Educaţie Teleneşti, 730 de absolvenţi, inclusiv toţi cei cu cerințe educaționale speciale, au primit note pozitive. 14 elevi n-au promovat examenul de absolvire a gimnaziului (6 – la matematică, 6 – la limba română), iar 2 elevi nu s-au prezentat la examene.

Cea mai înaltă medie generală – 7,4, a fost înregistrată la Gimnaziul ”Mihai Eminescu” Telenești (81 elevi), iar cea mai mică – 5,4 – la Gimnaziul Văsieni (17 elevi).

Pentru examenele de BAC s-au înscris  97 de  candidați (26 – de la LT ”Adrian Păunescu” din Căzănești,  68 – de la  LT ”Lucian Blaga” din Telenești şi 3 restanțieri din sesiunile anterioare).

Rata de promovabilitate a examenelor de bacalaureat la nivelul raionului a fost de  95,4%, cu 10 puncte mai sus decât rata pe republică.

Câte 1-2 note negative au obţinut 17 elevi (10 – de la LT ”A.Păunescu” şi 7 – de la LT ”Lucian Blaga”) care vor merge în sesiunea suplimentară.

Cea mai înaltă medie generală la examene – 9, 75  o are Nicoleta Arnăut de la LT ”Lucian Blaga” profil real. Ea a susținut doar două examene, pentru că la alte două (biologie, limba franceză) a obținut nota 10 din oficiu pentru locuri premiante (I şi, respectiv, III) la Olimpiada republicană, 2018. Liceanul Petru Juncu (LT ”Adrian Păunescu”, Căzăneşti) a obţinut nota 10 din oficiu pentru locul I la Olimpiada republicană la limba franceză.

Sursa citată a mai menţionat că sesiunea de examene a decurs regulamentar, fără încercări de fraudare.

 

La Rezina – „rezultate îmbucurătoare”

Marţi dimineaţă am solicitat şi de la Direcţia Învăţământ, Tineret şi Sport Rezina informaţia despre rezultatele sesiunii de examinare 2018. Şefa Direcţiei, Lidia Lazari ne-a spus că rezultatele sunt îmbucurătoare, că lucrează asupra acestei informaţii şi ne va prezenta-o spre sfârşitul zilei. Miercuri dimineaţă însă dumneaei ne-a comunicat că direcţia nu are curent electric, informaţia este în calculator şi nu ne-o poate transmite.

Mai multe portaluri au publicat zilele acestea lista liceelor teoretice din RM cu rezultatele sesiunii de bază ale Bacalaureatului 2018. Conform datelor din această listă, liceele teoretice subordonate DGÎTS Rezina au înregistrat anul acesta următoarele medii la examenele de absolvire: „Evrica” din Râbniţa – 7,39, „Alexandru cel Bun”, Rezina – 7,16, „Olimp” Rezina – 6,63, „Ion Creangă” Cuizăuca  – 6,61, „Ioan Sârbu” Ignăţei – 6,58.

 

Peste 3000 de note au fost majorate, după examinarea contestațiilor

În ansamblu pe republică, potrivit realitatea.md, tinerii care au susținut în acest an examenele de bacalaureat au înregistrat o rată de promovabilitate de circa 64%. În urma evaluării celor peste 11 mii de contestații depuse au fost majorate 3 005 note, astfel încât într-un final sesiunea de BAC din 2018 a fost promovată de 11 610 elevi.

Cele mai multe contestații au fost depuse la examenul de limbă română – circa 2 650, istoria românilor și universală – circa 2 030. Sub două mii se contestații au fost depuse la engleză, geografie și matematică.

În rezultatul examinării contestațiilor, rata de promovare a crescut cu circa 1,33 %.

Media rezultatelor obținute în sesiunea de BAC din acest an este pentru prima dată 7, față de 6,83 în anul precedent. 6 candidați au nota 10 pe linie la exame-nele de bacalaureat, în comparație cu 3 din 2017.

În sesiunea din anul 2018 au fost înscrise în total 18 150 de persoane, dintre care 58% au fost candidați din licee, iar circa 17% restanțieri.

Între 16-23 iulie 2018 va fi organizată sesiunea suplimentară a examenelor de bacalaureat.

Rezultatele preliminare după desfășurarea sesiunii suplimentare vor fi anunțate în centrele de Bacalaureat la data de 25 iulie, iar rezultatele finale – după examinarea contestațiilor, vor fi anunțate la data de 1 august c.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker