EvenimenteTelenești

”Hora sânzienelor” a ajuns la ediția a IV

Tradiţiile şi obiceiurile de vară au prins viață la Festivalul-concurs „Hora Sânzienelor”, desfășurat duminică, 7 iulie curent, la Telenești, unde s-au prezentat 17 colective de artiști amatori. Festivalul este la a patra ediție și a depăşit titulatura de concurs raional: oaspeţi au fost ansamblurile ”Comorile plaiului” din Biești, raionul Orhei, ”Cimbrișor” din Hâjdieni, raionul Glodeni, ”Trandafirii” din Trifești, raionul Rezina și ”Lacrima” din Cobusca Veche, raionul Anenii Noi.

  

Juriul festivalului a acordat Premiul I ansamblul folcloric, ”Comorile plaiului” din satul Biești , r-nul Orhei. Nadejda Cucu, conducătoarea ansamblului nea relatat că participarea la acest festiva a fost o mare provocare pentru colectiv: ”Apreciem mult originalitatea manifestărilor organizate de către Direcția Cultură Telenești. Ansamblul nostru a fost unul dintre cele mai numeroase. Ne bucură că obiceiurile și tradițiile de vară caracteristice baștinii noastre au avut priză la public” a menționat dna Cucu.

Elena Ilescu, directoarea Muzeului de Istorie și Etnografie din Telenești, președinta filialei locale a Uniunii Meșterilor Populari, a remarcat că prezența meșterilor populari a fost notorie:
”Târgul meșterilor populari din anul curent a avut genericul „Păstrăm tradiția neamului nostru”. Din raionul Teleneşti au participat Larisa Nastas, care a prezentat articole din fibre vegetale, Olga Ropot – păpuși confecționate manual,Tamara Sârbu – articole croșetate în stil modern, Tamara Sinchevici – articole croșetate în stil tradițional ș.a. De asemenea, au fost invitați meșteri care practică genurile pe care noi nu le avem: Vasile și Angela Gonciar din Hoginești, raionul Călărași – cu ceramică, Anatolie Crețu – cu articole cioplite în lemn, Galina Crețu din Chișinău – cu articole de port popular; Maria Negru-Vodă a prezentat mărgele tradiționale, Ion Braniște din Chişinău – articole din biser.

Cântecul, jocul, arta populară aplicată şi bucătăria noastră naţională au făcut deliciul publicului la această mare sărbătoare în aer liber, dominată de flori de sânziene”, a menționat dna  Ilescu.

Ion Cernei

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker