Politic

Parlamentul European a decis să suspende asistența macro-financiară a R.Moldova

Din cei 538 de deputați din Parlamentul European prezenți la ședință din 5 iulie 343 au votat o Rezoluție prin care condamnă acțiunile guvernării de la Chișinău și cer Comisiei Europene suspendarea primei tranșe din asistența macro-financiară pentru Republica Moldova. 160 de europarlamentari s-au abținut, iar 35 au votat împotriva rezoluției

Rezoluția a fost susținută în mare parte de parlamentarii din grupurile Partidului Popular European (PPE), Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) și grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR). Apropo, în afară de 166 de voturi din partea Partidului Popular European, partenerul politic al PAS, PDDA și PLDM, rezoluția a fost susținută de 56 de deputați din grupul ALDE și 50 de deputați din partea conservatorilor reformatori, grupuri cu care cele 3 formațiuni din Moldova nu au nicio treabă. Alte 32 de voturi au venit din partea celorlalte grupuri minoritare în Parlamentul European, inclusiv 12 voturi de la socialiștii europeni, partenerii tradiționali ai democraților moldoveni.

Vineri Premierul Pavel Filp a avut o întrevedere cu diplomații europeni din R. Moldova, după care Delegația UE în R.Moldova a publicat un comunicat în care a reiterat mesajele transmise de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politică de Apărare, Federica Mogherini, și Comisarul pentru Vecinătate și Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, precum și îngrijorările lor privind decizia de invalidare a alegerilor primarului de Chișinău din 3 iunie, modalitatea cum aceasta a fost luată.

Totodată, a fost reamintit anunțul Comisiei Europene că, până la îndeplinirea precondițiilor politice legate de democrație, statul de drept și drepturile omului, plata primei tranșe din Asistența Macrofinanciară a UE pentru R.Moldova rămâne suspendată.

Guvernarea de la Chișinău afirmă că a meritat să primească ajutorul

Decizia Parlamentului European și comunicatul Delegaței UE în R.Moldova a nemulțumit guvernarea de la Chișinău.

Liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a afirmat într-un briefing de presă, că Republica Moldova a îndeplinit toate angajamentele asumate faţă de UE şi a meritat să primească 100 de milioane de euro. Dânsul a mai menționat că decizia respectivă a fost adoptată cu sala Parlamentului European aproape goală, dând vina de cele întâmplate pe Maia Sandu și Andrei Năstase care ar fi convins Parlamentul European să lipsească R. Moldova de finanţare, pentru ca să aibă de câştigat formaţiunile lor.

Și Premierul P. Filip a specificat într-un comunicat ca toate angajamentele privind primirea finanțării din partea UE au fost îndeplinite, inclusiv cele care vizau reformele în justiție, iar decizia de amânare a finanțării este nejustificată și reprezintă o imixtiune în politica internă a Republicii Moldova și că de fapt Parlamentul European ar fi pedepsit nu Guvernul, ci cetățenii republicii.

Taguri
Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close