Social

Se întâmplă în Moldova: Unii polițiști au ridicat salarii de peste 60.000 de lei

Ministerul Afacerilor Interne propune plafonarea stimulărilor financiare pentru agenții constatatori de contravenții. Potrivit unui proiect de lege al MAI, expus spre consultări publice, stimulentele financiare, care în prezent constituie 25% din suma amenzilor încasate la bugetul de stat, nu vor depăși trei salarii medii lunare pe economie realizate în anul precedent. Prin aceeași inițiativă legislativă se propune excluderea stimulărilor financiare pentru contravențiile documentate prin intermediul Sistemului automatizat de supraveghere a circulației rutiere „Controlul traficului”, transmite IPN.

Autorii proiectului susțin că, prin stimularea financiară în mărime de 25% din amenzile aplicate, s-a decis favorizarea unor categorii de agenți constatatori din cadrul poliției. Însă, norma vizată comportă unele conotații cu caracter dezechilibrat, provocând și eventuale riscuri de abuz de drept din partea agentului constatator care ar putea aplica amenzi cetățenilor în interesul său economic. Totodată, urmare analizei efectuate se constată că veniturile unor agenți constatatori sunt excesive în raport cu alte categorii de agenți constatatori, care se află într-o situație similară. În aceste condiții, MAI propune plafonarea veniturilor încasate în calitate de stimulare financiară.

În nota informativă a proiectului se menționează că în primul semestru al anului curent, în baza datelor Sistemului informațional automatizat de evidență a contravențiilor, dar și de către agenții constatatori din cadrul Inspectoratului General al Poliției, au fost aplicate amenzi în sumă totală de peste 137,3 milioane de lei, în bugetul de stat fiind încasate peste 54 de milioane de lei. În comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, se constată o majorare a sumei amenzilor aplicate cu 21%. În calitate de stimulente financiare pentru primul semestru, agenților le-a fost acordată suma de 16,6 milioane de lei. S-a constatat că printre agenții constatatori care au beneficiat de cele mai mari stimulări financiare sunt angajații poliției din cadrul Centrului unic de monitorizare și coordonare (CUMC).
În primul trimestru, suma încasată de către 21 angajați ai Centrului a constituit peste 340 de mii sau 6% din suma totală alocată în trimestrul respectiv. Astfel, suma maximă revenită unui angajat a fost de peste 24 de mii de lei, iar suma minimă – puțin peste 3 mii de lei. În cel de-al doilea trimestru, suma încasată de către 24 de angajați a constituit aproape 745 de mii de lei sau 10% din suma totală alocată în trimestrul respectiv. În acest caz suma maximă revenită unui angajat a fost de aproape 60 de mii de lei, iar suma minimă – aproape 5 mii de lei.
Odată fiind adoptate, modificările propuse urmează să intre în vigoare începând cu 1 octombrie 2018.

 

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker