Orheienii au adus un ultim omagiu Regelui Mihai
Mănăstirea Curchi, ctitoria regelui Mihai din timpul războiului, acum nu și-a amintit că Majestatea Sa, în tinerețe, a fost oaspete des aici, că a făcut donații importante de bani, icoane și alte odoare bisericești. Adică mănăstirea a păstrat tăcerea, situație greu de închipuit pentru tradiția noastră ortodoxă. Dar și-au amintit de asta mai mulți oameni de bună credință de la Orhei, care, în ziua de sâmbătă, au venit la mănăstire cu tricolorul, lumânări, flori și un portret la monarhului trecut la cele veșnice, lăsând multă tristețe în inimile românilor.
Autorul inițiativei de a depune flori la ctitoria regelui a fost Mihai Chișcă, profesor de istorie, ex-directorul Colegiului Pegagogic din Orhei, care a comandat din timp un portret ân bernî al monarhului, astfel venind împreună cu lumea de suflet la mănăstire. S-a mai ținut cont și de faptul că monahii de la Curchi pot primi neunivoc procesiunea cu portretul regelui Mihai, iată de ce organizatorii s-au înțeles doar să depună flori în tăcere. Portretul a fost fixat pe peretele de la intrarea în catedrală, unde în 1942 a fost executată o frescă cu chipul Majestății sale în mărime naturală, îmbrăcat în togă romană. Remarcăm că pe celălalt perete de la intrare, în dreapta, se afla fresca cu portretul patriarhului Miron Cristea. Frescele supraviețuiseră mai bine de 60 ani, însă în procesul reparațiilor la mănăstire, efectuate în timpul guvernării PCRM, acestea așa și nu au mai fost renovate, astfel pierzându-se irecuperabil.
Dar temerea că obțtea monahală de la mănăstire se va opune acestei depuneri de flori a fost exagerată or, la acea oră de prânz, pe teritoriul complexului monastic nu era nici țipenie. Am depus cu pietate flori, am aprins lumânări la peretele unde în locul frescei cu chipul junelui monarh era portretul adus de dl Chișcă. Astfel ctitoria ultimului rege a fost martoră omagiului adus de orheienii cu suflet românesc. Mihai Chișcă avea să ne spună:
”Am avut o mare fericire să fim contemporani cu El. De la părinții noștri a rămas amintirea despre tânărul rege ca o valoare morală pe care se ținea Statul. A trăit o viață pământească de aproape un secol, astfel supraviețuind mai întâi celor doi mari satrapi Hitler și Stalin, apoi și-a văzut țara eliberată de comunism și, cât i-a mai dat Dumnezeu zile a făcut ce i-a stat în puteri pentru ridicarea prestigiului României. Am avut un monarh luminat, care până la ultima suflare s-a gândit la noi”, a menționat dl Chișcă.
Valeriu Covaș, avocat și consilier raional de Orhei, a venit la mănăstire cu flori și un tricolor:
”S-a dorit și se mai dorește să se uite de anii când am fost un trup cu Țara. Nu s-a reușit or, chiar dacă aici rămânea barem un suflet de român, exista speranță ca nu va pieri cauza românească. Regele Mihai a fost omul care, cu energia sa, a alimentat speranța că această cauză – românească – va triumfa pe aceste meleaguri. Veșnică amintire pentru acest om extraordinar”, a menționat avocatul.
Liberalii de la Orhei, în frunte cu Sergiu Miron, vicepreședintele raionului și Victor Verega, șeful Oficiului teritorial Orhei al Cancelariei de Stat, au avut cohorta mai numeroasă, aceștea fiind reprezentați nu numai de consilierii raionali și orășenești, dar și de familiile lor. Nimeni nu a făcut declarații, doar părintele Sergiu Aga, parohul bicericii ”Sf. Vasile de la Poana Mărului” din Orhei a stabilit mersul acțiunilor de comemorare, mai curând a unui serviciu de pomenire anume la biserica unde este paroh. Dacă am ține cont de faptul că pe site-ul Mănăstirii Curchi nu a fost postată nici o informație despre plecarea în veșnicie a unuia dintre cei mai importanți ctitori ai locașului, decizia părintelui Sergiu a fost salutată de către prezență. Astfel acțiunile de comemorare a regelui Mihai I au continuat la biserica parohiei părintelui Aga, iar portretul regelui a fost expus la Crucea Maramureșeană din Orhei, unde se va afla 40 de zile, atâta timp cât sufletul Majestății sale se va mai afla între noi…
Ion Cernei
.
Source: cuvintul.md