Evenimente

Orheienii au adus un ultim omagiu Regelui Mihai

    Mănăstirea Curchi, ctitoria  regelui Mihai  din timpul  războiului,  acum  nu și-a amintit că Majestatea Sa, în tinerețe,  a fost oaspete des aici, că a făcut donații importante de  bani, icoane și alte odoare bisericești. Adică mănăstirea a păstrat tăcerea, situație greu  de închipuit  pentru tradiția noastră  ortodoxă.  Dar și-au amintit  de asta  mai mulți oameni de bună credință  de la Orhei, care, în ziua de sâmbătă, au venit la mănăstire  cu  tricolorul, lumânări, flori și un portret la monarhului trecut la cele veșnice,  lăsând multă tristețe în inimile românilor.

       Autorul inițiativei de a depune flori la ctitoria regelui a fost Mihai Chișcă,  profesor de istorie, ex-directorul Colegiului Pegagogic din Orhei, care a comandat din timp un portret ân bernî al  monarhului,  astfel venind  împreună cu lumea de suflet la mănăstire. S-a mai ținut cont și de faptul că monahii de la Curchi  pot primi neunivoc  procesiunea cu portretul regelui Mihai, iată de ce organizatorii s-au înțeles doar să depună  flori în tăcere.  Portretul  a  fost  fixat pe peretele de la intrarea în catedrală, unde în 1942 a fost executată o frescă cu chipul Majestății sale în mărime naturală,  îmbrăcat în togă  romană. Remarcăm că  pe celălalt perete de la intrare, în dreapta, se afla fresca cu portretul  patriarhului Miron Cristea. Frescele  supraviețuiseră mai bine de 60 ani, însă în procesul reparațiilor la mănăstire,  efectuate în timpul guvernării PCRM, acestea așa și nu au mai fost renovate, astfel pierzându-se irecuperabil.

   Dar  temerea că obțtea monahală de la mănăstire se va opune  acestei depuneri de flori a fost exagerată  or, la acea oră de prânz, pe teritoriul complexului monastic nu era nici țipenie.  Am depus cu pietate flori, am aprins lumânări la peretele  unde în locul  frescei  cu chipul  junelui  monarh era portretul adus de dl Chișcă. Astfel ctitoria ultimului  rege a fost martoră omagiului  adus de orheienii cu suflet românesc. Mihai Chișcă avea să ne spună:

      ”Am avut o mare fericire să  fim contemporani cu El.  De la părinții noștri  a rămas amintirea despre  tânărul rege  ca o valoare morală pe care se ținea Statul. A trăit o viață pământească  de aproape un secol, astfel  supraviețuind mai întâi celor doi mari satrapi Hitler și Stalin, apoi și-a văzut țara eliberată de comunism și, cât i-a mai dat Dumnezeu zile a făcut ce i-a stat în puteri pentru ridicarea prestigiului României.  Am avut un monarh luminat, care până la ultima suflare s-a gândit la noi”, a menționat  dl Chișcă.

    Valeriu Covaș, avocat și consilier raional de Orhei, a venit la mănăstire  cu flori și un tricolor:

      ”S-a dorit și se mai dorește să se uite de anii când am fost un trup cu Țara. Nu s-a reușit or, chiar dacă  aici rămânea barem un suflet de român,  exista speranță ca nu va pieri cauza românească.  Regele Mihai a fost omul care, cu energia sa, a alimentat speranța că această cauză – românească – va triumfa pe aceste meleaguri. Veșnică amintire  pentru acest  om extraordinar”, a menționat avocatul.

     Liberalii de la Orhei, în frunte cu  Sergiu Miron, vicepreședintele raionului și  Victor Verega, șeful Oficiului teritorial Orhei  al Cancelariei de Stat, au avut cohorta mai numeroasă, aceștea fiind reprezentați nu numai de consilierii  raionali și orășenești, dar și de familiile lor.  Nimeni nu a făcut declarații, doar părintele Sergiu Aga, parohul bicericii ”Sf. Vasile de la Poana Mărului” din Orhei a stabilit mersul acțiunilor de comemorare, mai curând  a unui  serviciu de pomenire anume la biserica unde este paroh. Dacă am ține cont de faptul că pe  site-ul Mănăstirii Curchi nu a fost postată  nici o informație despre plecarea în veșnicie  a unuia dintre cei mai importanți ctitori ai locașului, decizia părintelui Sergiu a fost salutată de către prezență. Astfel  acțiunile de comemorare  a regelui  Mihai I au continuat  la  biserica parohiei părintelui Aga, iar portretul regelui a fost expus la Crucea Maramureșeană din Orhei, unde se va afla 40 de zile, atâta timp cât sufletul Majestății sale se va mai afla între noi…

                                                  Ion Cernei

                                                                                                  

                                   .       

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker