DezbateriRezinaSocial

Ce vor rezinenii. Rampe de acces, consultări cu cetăţenii, cheltuirea eficientă a banilor publici

În perioada mai – iunie c., sub egida redacţiei săptămânalului CUVÂNTUL, pe site-ul cuvintul.md s-a desfăşurat dezbaterea publică privind lipsa pe mai multe străzi şi trotuare, dar şi la multe instituţii din Rezina, a rampelor de acces cu bicicletele, trotinetele, cărucioarele pentru copii şi scaunele cu rotile. A fost creată şi o hartă interactivă, pe care utilizatorii notau locurile cu probleme.

Inserăm mai jos opiniile participanţilor la dezbateri.

Natalia Galben: Mă adresez dlui primar, consilierilor de Rezina, dar şi persoanelor care răspund de starea drumurilor şi trotuarelor din oraş. Această trecere de pietoni (în imagine) am traversat-o mai mult de 10 ani, cât am învăţat la liceu. După câţiva ani am revenit să-mi revăd oraşul şi am găsit că pentru persoanele cu dizabilităţi sau mamele cu bebeluşi, printre care mă număr şi eu, puţin ce s-a făcut. Cineva, cândva a mimat construirea unor rampe, inclusiv la această trecere, a cheltuit nişte bani publici, dar fără niciun rost. Să încerce cei care au plătit şi care au lucrat aici să traverseze cu căruciorul cu un copil dormind. Oare chiar trebuie multă minte şi simţ omenesc ca să înţelegi că astfel nu se poate de procedat? Dacă nu cunoaşteţi problemele din oraş, mai ieşiţi, domnilor demnitari şi funcţionari, în stradă să vedeţi situaţia reală, discutaţi cu lumea, ca să înţelegeţi ce şi cum trebuie de făcut.

Vikulea Donţu-Purici: Susţin, Natalia. Aici măcar este o imitaţie de rampă, dar în multe locuri pentru ca să traversezi strada măcar ia căruciorul în braţe pentru că altfel rişti să răstorni copilul din el.

Aliona Ojog: Dacă cu un cărucior simplu se mai  poate trece, cu un cărucior pentru gemeni e imposibil… Am  încercat de câteva ori şi mi s-a defectat căruciorul…

Галина Ботнарь: Ruşine conducerii locale!

Мария Калараш: Astfel de locuri în oraş sunt foarte multe. Palma asta de loc numită Rezina ar fi putut să arate ca o poveste. Din păcate, administraţia locală are alte interese. În oraşul nostru există o sumedenie de probleme, dar administraţia se ocupă de propriile interese. În cartierul Rezina-Vest nicio stradă nu-i ca lumea. În campania electorală toţi promit marea cu sarea, apoi patru ani nu-i mai vezi. Dle primar, dlor consilieri, de ce nu veniţi să vă întâlniţi, să discutaţi cu lumea, aţi uitat de  acest cartier?

Каталина Херез: Dragă Natalia! Dacă aţi cunoaşte D-voastră de câte ori a fost abordată problema asta! Am impresia că Primăriei şi Consiliului Orăşenesc nu le pasă de cetăţeni! Ei au problemele şi interesele lor, cum şi de unde să mai scurgă niste venituri pentru propriile buzunare.

Александру Гушило: Ei au grijă de propriile interese, dar nu şi de ale cetăţenilor. În caz contrar s-ar întâlni des, s-ar sfătui cu lumea, ar informa orăşenii despre posibilităţile, planurile administraţiei, s-ar consulta care probleme şi cum ar fi soluţionate mai uşor.

Elena Ţurcan-Atamanenco: Adevărat spus. La ce se gândesc cei responsabili de elaborarea proiectelor privind reparaţia drumurilor şi trotuarelor şi realizarea lor? Pe unele cărări în pantă, la reparaţia cărora s-a scris şi s-a plătit mult ciment, de fapt s-a pus numai nisip şi pietriş, pe care este imposibil să treci cu un cărucior. Nu mai vorbesc de segmentele de străzi complet deteriorate, pe care administraţia oraşului, conform promisiunilor, le repară de ani de zile…

Aliona Bagrin: Noi, orăşenii, ar trebui să ne unim eforturile şi să cerem returnarea banilor furaţi în ultimul deceniu din bugetul orăşenesc. Vă asigur, se va aduna o sumă enormă, cu care s-ar putea soluţiona majoritatea problemelor localităţilor comunei. Ar ajunge bani şi pentru drumuri, trotuare, rampe, construcţia drumului de ocolire Rezina-Nord, şi pentru staţia de epurare a apelor uzate, extinderea sistemei de canalizare, schimbarea sistemelor de termoficare şi reparaţia grupurilor sanitare în instituţiile de educaţie, etc. Datorită contribuabililor Rezina este una din cele mai bogate comune şi raioane din republică. Dacă resursele bugetare ar fi utilizate pentru necesităţile oamenilor, dar nu pentru interesele demnitarilor hapsâni, am avea complet altă situaţie.

Светлана Жосан: Să le fie ruşine autorităţilor! S-au alocat bani pentru drumuri. Şi cum aceste mijloace au fost utilizate? Ştie cineva? Cât real costă reparaţia unor drumuri şi cât s-a plătit de fapt? De ce lucrările, chiar dacă sunt alocaţi bani, se tărăgănează de la un an la altul?

Юрий Сулима:  În oraşul nostru invalizii rămân uitaţi de autorităţi. De fapt ţara asta nu are nevoie de această categorie de oameni, lucru care se vede cu ochiul liber.

Генадий Кушнир: Bravo rezineni pentru curajul ce-l manifestaţi. Doresc în viitor să locuiesc în oraşul vostru, să fiu alături de oameni îndrăzneţi, alături de cei care-şi pot apăra drepturile şi viitorul copiilor şi nepoţilor. Sunt bucuros, că am atras atenţia la acest grup din reţeaua de socializare. Rezineni, sunteţi, în opinia mea, cei mai activi, sinceri, interesanţi în dezbateri şi corecţi faţă de oponenţi.

 

Redacţia a remis primarului Simion Tatarov mesajele de mai sus, solicitând un comentariu şi o informaţie despre măsurile preconizate de administraţia oraşului privind soluţionarea problemelor abordate.

Iată ce ne-a răspuns primarul Simion Tatarov:

Primăria oraşului deja lucrează în domeniul de referinţă. În prezent se repară căile de acces din cartierul Pirogov şi este prevăzută reparaţia rampelor de acces de la intersecţia trotuarului de pe str. 27 August şi str. Pirogov, spre Grădiniţa nr. 2 ş.a.

La fel se va proceda pe str. Şciusev, str. 27 August blocurile 10, 12, 14, 16, 20, str. Basarabia  blocurile 2, 4, 6, 8 unde vor fi efectuate lucrări de reparaţie a carosabilului şi căilor de acces pentru cărucioare şi scaune cu rotile.

Cât priveşte celelalte căi de acces, reparaţia cărora nu este prevăzută în programul anului curent, vom identifica surse pentru reparaţie, amenajare, inclusiv a rampelor.

Referitor la amenajarea parcărilor auto şi reglementarea semnelor de circulaţie rutieră, Primăria va propune Consiliului Orăşenesc un proiect de decizie cu schema de modificare a semnelor de circulaţie rutieră, mai concret pe str. 27 August de la cerc (sensul giratoriu) până la str. 1 Mai. Preconizăm ca pe partea dreaptă a drumului să fie permisă staţionarea automobilelor cu respectarea distanţei până la intersecţii, de asemenea pe piaţa centrală a oraşului o porţiune va fi rezervată pentru parcarea automobilelor, cu instalarea semnelor care vor autoriza această posibilitate.

Mai menţionez că deja a fost amenajată parcarea auto de lângă piaţa comercială de pe str. Şciusev. La fel vom proceda şi în ce priveşte amenajarea parcărilor auto în celelalte cartiere ale oraşului. Este adevărat, ne mişcăm mai lent decât se doreşte, dar toate acţiunile trebuie trecute prin Consiliul Orăşenesc şi mai există probleme de ordin tehnic şi financiar.

 Tudor Iaşcenco

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker