Politic

UE alarmată de situația din Republica Moldova

Luni, 25 iunie c., când Curtea Supremă de Justiție urma să pună punctul final în problema validării alegerilor primarului de Chișinău Andrei Năstase, noi, un grup de jurnaliști din presa regională din R. Moldova, eram în drum spre Bruxelles. În cadrul vizitei în capitala Comunității Europene aveam programate mai multe întâlniri cu europarlamentari, reprezentanți ai Comisiei Europene și structurilor ei. Tematica vizitei era diversă, noi urma să revenim cu cel puțin 3-4 articole despre diferite probleme actuale pentru țara noastră și pozițiile oficialilor de la Bruxelles privind soluționarea lor. În ultima instanță, aproape toate discuțiile s-au concentrat pe două probleme majore de care în acele zile erau preocupați oficialii de la UE: invalidarea alegerilor primarului de Chișinău și furtul miliardului…

 

Europarlamentarii alarmați de deciziile justiției de la Chișinău privind invalidarea alegerilor primarului Chișinăului

Petras Austervicius, raportorul Parlamentului European pentru relația cu Republica Moldova, primul oficial european cu care ne-am întâlnit chiar în ziua sosirii la Bruxelles, s-a arătat foarte îngrijorat de hotărârile justiției de la Chișinău. Domnia sa a menționat că acestea pot deveni o piedică serioasă în acordarea ajutorului macrofinanciar european promis de Uniunea Europeană Republicii Moldova, lucru care va afecta în primul rând cetățenii țării. Or, printre condițiile acordării ajutorului sunt și respectarea de către autoritățile din Republica Moldova a legislației, drepturilor omului, etc. În opinia europarlamentarului, este un lucru normal când oamenii în ziua alegerilor sunt îndemnați să iasă la vot, fără a se face agitație pentru un candidat sau altul.

Petras Austervicius, raportorul Parlamentului European pentru relația cu Republica Moldova, ne-a demonstrat și niște secvențe video că asemenea lucruri s-au întâmplat în Republica Moldova în cadrul alegerilor parlamentare din 2014 și celor prezidențiale din 2016, astfel de procedee fiind utilizate inclusiv de câștigătorii acelor scrutine, dar nici justiția, nici Comisia Electorală Centrală (CEC) nu le-au calificat drept încălcări ale legislației.

Norica Nicolai, vicepreședinta Grupului Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa a menționat că în Republica Moldova se întâmplă fenomene care nu au nimic în comun cu democrația, interesele naționale ale statului, ci mai degrabă sunt legate de interesul celor de la putere. ”Este de bun simț să ceri oamenilor să iasă la vot pentru că asta este principala legătură între cetățean și stat”, a accentuat europarlamentara.

Andi Cristea, din grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, președinte al Delegației la Comisia parlamentară de Asociere UE – Republica Moldova, de asemenea s-a arătat contrariat de hotărârile justiției din Republica Moldova privind invalidarea alegerilor primarului Chișinăului.

 

Uniunea Europeană nu va transfera următoarea tranșă din asistența macrofinanciară

La rândul ei, şi Rebecca Harms, europarlamentară din Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană s-a arătat șocată de invalidarea votului alegătorilor din Chișinău, un eveniment unic în experiența sa și care scoate în evidență problema independenței justiției.

Rebecca Harms a spus că invalidarea alegerilor, care s-au desfășurat în mod normal, reprezintă un eveniment unic în experiența sa și că, probabil, la suprafață a ieșit problema ascunsă a independenței justiției. În opinia dumneaei, cazul dat poate influența negativ decizia Parlamentului European privind susținerea macrofinanciară a R.Moldova.

Rebecca Harms s-a declarat foarte tristă că cetățenii moldoveni vor trebui să plătească polițele din cauza comportamentului greșit al elitelor, dar în situația creată UE nu are alte instrumente prin care să reacționeaze la ceea ce s-a întâmplat la Chișinău, decât să stopeze asistenţa macrofinanciară.

A doua zi, Înalta Reprezentantă a UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Moghe-rini, dar și comisarul european pentru Politica de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, au emis o declarație comună, prin care au condamnat anularea alegerilor locale de la Chișinău. „Invalidarea netransparentă a alegeri-lor locale din Chișinău, confirmată de Curtea Supremă de Justiție în seara zilei de 25 iunie, privează cetățenii Chișinăului de primarul ales democrat, Andrei Năstase, care a obținut o majoritate clară în alegerile din 3 iunie”, se arată într-un comunicat privind declarația emisă de cei doi oficiali europeni.

”Decizia instanțelor din Republica Moldova a aruncat țara într-un blocaj total. Nici măcar în Belarus, Kazahstan sau Federația Rusă nu s-a întâmplat ca instanțele de judecată să anuleze alegerile pentru că puterii nu i-a convenit rezultatul lor… Instanța n-a spus în ce fel o chemare la vot, postată pe rețelele sociale, poate influența rezultatul alegerilor. Și nici n-a lăsat să se întrevadă consecințele acestei decizii”, a notat într-un articol la temă pentru jurnal.md analistul politic de la Bucureşti Armand Goșu.

Și Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova a declarat că este „extrem de dezamăgit”, de faptul că și Curtea Supremă de Justiție a menținut decizia Judecătoriei Chișinău și a Curții de Apel privind invalidarea alegerilor din Capitală, iar alegerile locale noi au rămas nevalabile.

 

ONG-uri, juriști, lideri politici din RM califică invalidarea alegerilor drept o încălcare a legislației și drepturilor alegătorilor

În opinia Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte, Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic și altor organizații neguvernamentale aderente, care au monitorizat alegerile din Chișinău, invalidarea scrutinului „erodează democrația”.  Într-o declarație comună acestea notează că astfel a fost încălcat dreptul fundamental al peste 240 mii de locuitori ai municipiului Chișinău sau a circa 40% din alegătorii municipiului care și-au ales legitim primarul. ONG-urile fac apel către toate forțele politice din țară și la partenerii de dezvoltare să facă uz de toate mijloacele legale pentru a apăra funcționarea statului de drept în Republica Moldova.

Mai mulți experți în jurisprudență au menționat pentru diferite surse media că pentru încălcarea art. 47 ”Agitație electorală” din Codul Electoral, articolul 71 din același Cod prevede doar răspundere contravențională. De exemplu, Pavel Postică, director de programe al „Promo-LEX”, organizație care a monitorizat alegerile din Chișinău, citat de IPN, susține că sancțiunea maximă contravențională pentru agitație electorală în ziua alegerilor este de 1500 de lei. „Cine a fost sancționat? Cei 200 de mii de cetățeni care au fost la urne în ziua alegerilor sau concurenții electorali?”, se întreabă Pavel Postică. Potrivit lui, instanța de judecată trebuia să reacționeze prompt, când a sesizat agitația electorală și trebuia imediat să sancționeze persoanele care încalcă legea, dar nu să invalideze alegerile.

Potrivit juristului Pavel Midrigan, citat de noi.md, instanța de judecată a depistat încălcări, dar asemenea încălcări s-au înregistrat la fiecare scrutin și nu au fost sancționate.

Președintele Centrului de Inițiative și Monitorizare a Autorităților Publice, Ion Dron, susținea pentru aceeași sursă: „Întrebarea-cheie pentru mulți… este dacă această încălcare este de natură să altereze în măsură determinantă rezultatul final al acestor alegeri. Răspunsurile la această întrebare pentru mine nu sunt convingătoare”.

Președintele Igor Dodon este de părere că decizia instanței creează un precedent periculos în contextul viitoarelor alegeri parlamentare.

 

Opoziția este convinsă: invalidarea alegerilor este impusă de regimul dictatorial instaurat de Vlad Plahotniuc

„Decizia luată de CEC privind declararea nulității alegerilor din Chișinău este impusă de regimul dictatorial și este o dovadă în plus că toate instituțiile din Republica Moldova sunt controlate de oligarhul Vladimir Plahotniuc”, au declarat, citați de jurnal.md, liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, și lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, după ce Comisia Electorală Centrală a declarat nule alegerile.

Liderii opoziției antioligarhice au îndemnat cetățenii să iasă la proteste „pentru a opri dictatura care se instaurează cu pași rapizi în Republica Moldova”.

„Hotărârea de invalidare a mandatului primarului a fost luată cu mult timp înainte… PD și PSRM, se întrețin din aceste scheme cu achiziții publice, din banii noștri. În haos, mafia prinde pește bine, adică miliarde pe care le fac ei din scheme din domeniul imobiliar. I-am călcat pe bătătură când am depistat cel puțin 12 cazuri de demolări și scheme ilegale. Asta însemna zeci de milioane de euro, care ar fi venit în bugetul municipal…Nimeni nu intervine, de ce? Pentru că beneficiarul marelui jaf e Plahotniuc, iar Dodon e complicele său, care tace și se plimbă pe la Moscova”, consideră Andrei Năstase.

În opinia Maiei Sandu, președinta Partidului Acţiune şi solidaritate, “Plahotniuc vrea să ne arate că noi nu contăm, că el poate face orice, inclusiv poate comite crime împotriva Republicii Moldova…A furat totul în acești ani. A furat justiția, și a dat legi la comandă. Au îndrăznit să fure cel mai important drept al nostru, dreptul la vot… Dacă nu-i oprim acum, în țara noastră se va stabili dictatura”, a afirmat pentru sursa citată Maia Sandu.

La rândul său Vlad Plahotniuc susține într-un interviu pentru ziarul Timpul:  ”Alegerile din Chișinău s-au desfășurat liber și democratic, asta chiar dacă au fost unele încălcări ale legislației. Totuși, invalidarea scrutinului este un precedent periculos și pentru PDM”.

”Decizia de invalidare este foarte periculoasă și nedreaptă. Dar să ceri Guvernului să rezolve problema prin implicare în actul de justiție e la fel de periculos”, a mai spus politicianul.

 

Argumentele justiției

Ulterior, într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a Judecătoriei Centru, Rodica Berdilo, magistrata care a luat decizia de invalidare a alegerilor din Chișinău din 3 mai 2018, susține că  în acțiunile sale s-a condus exclusiv de prevederile Codului Electoral care prevăd că în ziua alegerilor nu se admite niciun fel de agitație electorală, insistând că și-a făcut meseria independent de orice influență din exterior. ”Eu m-am condus strict și fără excepții de prevederile legii, în speță Codul Electoral, care prevede la art.47 alin.(8) că în ziua alegerilor şi în ziua precedentă alegerilor nu se admite nici un fel de agitaţie electorală, cuvântul cheie fiind ”nici un fel”. Magistrata însă nu pomenește niciun cuvânt de articolul 71 ”Răspundere contavențională” din același Cod Electoral care stipulează că faptele prevăzute în articolele 47/53 ale Codului Electoral ”se consideră încălcări… şi sunt pasibile de răspundere contravenţională”, adică vinovații pot fi doar amendați.

Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție au menținut decizia instanței de fond. Comisia Electorală Centrală a confirmat invalidarea alegerilor din Chișinău.

Tudor Iașcenco

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker