Economie

Paradoxul reformei: mai puțini angajați, dar cheltuieli cu mult mai mari pentru ei

Autoritățile anunțau că vor tăia în unele ministere și circa 50% din numărul de angajați, media fiind de 40-42%, iar reforma Guvernului va duce la economii de milioane de lei pentru bugetul de stat. Cheltuielile însă se vor majora pentru că angajații celor nouă ministere rămase din cele 16 câte au fost, vor primi resurse generoase din buget pentru salarii și achiziții care să le facă munca mai confortabilă. Suma totală va fi cu zeci de milioane de lei mai mare, depășind nivelul de 5,3 miliarde de lei, scrie moldnova.eu, citată de unimedia.info.

Paradoxal este modul cum a fost aprobată suma pentru întreținerea salariaților ministerelor pentru anul viitor. În timp ce șeful Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan vorbea despre o reducere în unele ministere de 50% din numărul de angajați, media fiind de 40-42%, iar economiile în urma reformei Guvernului ar îmbogăți bugetul cu milioane de lei, cheltuielile pentru personal vor crește semnificativ anul viitor. Potrivit proiectului bugetului de stat pentru anul viitor, suma va ajunge la 5,3 miliarde de lei, cu 49,5 milioane mai mare decât în acest an, deși din 16 ministere au rămas doar 9, scrie moldnova.eu.

Și cheltuielile pentru personalul Parlamentului au înregistrat o creștere mai însemnată în ultimii doi ani. Dacă în 2012 suma era de 62,5 mln lei, în 2015 a fost de 69,3 mln lei, în acest an a fost alocată suma de 78,7 mln lei, iar pentru anul viitor au fost preconizaţi 80,85 mln lei.

În cazul Președinției, cheltuielile de personal au ajuns la nivelul anului 2012 (11,42 mln lei) după ce acestea s-au redus în 2013 la 9,79 mln. Președinția va beneficia anul viitor de 11,21 mln lei.

Menționăm că, potrivit datelor statistice, un angajat din R.Moldova era remunerat, în medie, în 2012, cu 3.477 de lei, iar anul trecut salariul mediu anual a constituit 5.084 de lei.

Foto simbol Sandu Tarlev.

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker