OrheiSocial

Premiul „Opera Omnia” pentru Paul Goma, scriitor român, născut în s. Mana, raionul Orhei

Scriitorului român, născut în Basarabia, Paul Goma, i-a fost acordată de către Uniunea Scriitorilor din Moldova, cea mai înaltă distincţie a instituţiei – "Opera Omnia", în semn de  ecunoaştere a valorii operei sale, dar şi a poziţiei sale civice manifestate în România comunistă, informează TVR Moldova, citat de radioorhei.info.

Paul Goma este unul dintre cei mai importanţi scriitori români şi europeni care nu şi-a uitat originile, dedicând mai multe din volumele sale satului natal şi Basarabiei, potrivit lui Arcadie  uceveanu, preşedintele instituţiei. Născut într-o familie de învăţători, la 2 octombrie 1935, în satul Mana, judeţul Orhei, după ocuparea Basarabiei de către ruşi, Paul Goma, împreună cu familia, s-a refugiat în România. În 1956, este arestat pentru „tentativă de organizare de manifestaţie ostilă”, fiind condamnat la doi ani de închisoare. În 1977, după ce Radio Europa Liberă a difuzat un text de-al său, prin care cerea Guvernului României să respecte drepturile omului, Goma a început să fie urmărit, fiind apoi arestat şi bătut de Securitate. La 20 noiembrie 1977, lui, soţiei şi copilului le-a fost retrasă cetăţenia română, fiind expulzaţi în Franţa, unde au cerut azil politic şi de unde Goma şi-a continuat lupta împotriva regimului comunist, refuzând în 1980 cetăţenia franceză.

După decembrie 1989, cărţile lui Paul Goma au început să fie publicate şi în România. Goma a scris peste 40 de volume (romane, mărturii, dialoguri, articole şi un jurnal) în limba română, traduse apoi în franceză, germană, olandeză, suedeză şi italiană.

În vârstă de 82 de ani, Paul Goma este membru de onoare a Uniunii Scriitorilor din Moldova, iar anul acesta a fost propus la Premiul Naţional de Stat.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker