Investigații

Comisia de disciplină din cadrul judecătoriei chișinău nu i-a aplicat nici o sancțiune grefierului care a schimbat numele ”Plahotniuc” în ”Filat”

Eugeniu Garbuz, grefierul de la Judecătoria Chișinău (sediul Buiucani) care a înlocuit numele ”Plahotniuc” cu ”Filat” în procesul-verbal de audiere a lui Veaceslav Platon nu a fost sancționat. Președintele instanței a motivat că sancțiunea disciplinară nu poate fi aplicată, deoarece de la data săvârșirii abaterii disciplinare a expirat termenul de prescripție.

Cu un an în urmă, în luna august 2017, avocații lui Veaceslav Platon declarau pentru presă că în instanță clientul lor a depus mărturii în care spune că beneficiarul miliardului furat este Vladimir Plahotniuc, iar în procesul-verbal al ședinței era menționat numele ”Filat”. ”Organul de urmărire penală nici nu a încercat să facă lumină pe cazul dat. Luarea unui credit nu este o încălcare de lege, este un fapt legal. Banii luați în credit s-au întors în aceeași zi sau cel târziu în a doua zi. Domnul Filat a fost beneficiarul final al tuturor banilor”.

În luna decembrie 2017, portalul Moldova Curată a cerut de la Judecătoria Chișinău o explicație privind măsurile luate de instituție în privința erorii comise de către grefierul Eugeniu Garbuz. Într-un răspuns semnat de către Dorin Dulghieru, vicepreședintele Judecătoriei Chișinău (sediul Buiucani), se spune: ”grefierul Garbuz Eugeniu a depus explicații și, totodată, în privința acestuia a fost sesizată Comisia de disciplină din cadrul Judecătoriei Chișinău pentru inițierea procedurii de constatare în acțiunile ultimului a abaterii disciplinare. Despre rezultatele examinării veți fi informată suplimentar”.

Un an de (ne)dreptate

În luna iunie curent, președintele Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu a expediat un alt răspuns prin care spune că grefierul nu a mai fost sancționat. ”Potrivit procesului-verbal din 11 mai 2018 al ședinței Comisiei de disciplină s-a decis că, în privința faptei comise de grefierul Garbuz Eugeniu și în temeiul articolului 59 alin. (2) din Legea cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public, sancțiunea disciplinară nu poate fi aplicată, deoarece de la data săvârșirii abaterii disciplinare a expirat termenului de 6 luni”, este menționat în răspunsul semnat de Radu Țurcanu.

Sancționare prin promovare la CSJ?

De conținutul unui proces-verbal al ședinței de judecată este responsabil atât grefierul, cât și președintele ședinței. Magistratul care a prezidat ședința de judecată când s-a admis această eroare a fost Victor Boico, el fiind și semnatarul documentului.

Moldova Curată a solicitat de la Judecătoria Chișinău să ne informeze dacă magistratul Victor Boico a fost sancționat disciplinar pentru eroarea admisă, însă încă nu am primit nici un răspuns.

Anul trecut, Victor Boico a fost președintele completului de judecată care l-a condamnat pe Veaceslav Platon la 18 ani de închisoare. La scurt timp însă, magistratul  a fost promovat de  CSM pentru funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție.

Lilia Zaharia, moldovacurata.md

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker