Social

A fost lansată o platformă care automatizează solicitările informațiilor de interes public: VreauInfo.md

Asociaţia Obștească ”Juriștii pentru Drepturile Omului” a lansat platforma VreauInfo.md, care facilitează solicitarea informațiilor de interes public. Astfel, atât întrebările, cât și răspunsurile sunt publicate pentru beneficiul celor interesați. La rândul lor, instituțiile publice sunt scutite de cheltuieli poștale și pentru imprimare.

„Oamenii au dreptul să știe ce decizii iau autoritățile, cum îi afectează aceastea și cum sunt cheltuiți banii publici. De multe ori însă, ei nu au timp să completeze o cerere de acces la informație, nu știu cum se face aceasta, ezită. Or, noi îi ajutăm să depășească această barieră, oferind un șablon, unde ei trebuie doar să indice ce vor să știe și să plaseze cererea. Cererile sunt publice și considerăm că aceasta va responsabiliza instituțiile pentru a răspunde complet și în termenii prevăzuți de lege”, susține Stela Pavlov, Directoare de proiect, Asociația Juriștii pentru Drepturile Omului.

Platforma conține o listă de instituții publice, din care cetățenii pot selecta autoritatea căreia doresc să-i adreseze o solicitare. Instituția care recepționează solicitarea urmează a răspunde pe aceeași cale. Totodată, persoana care dorește să înainteze o cerere către o instituție publică va avea posibilitatea să analizeze întrebările adresate anterior acelei instituţii și, dacă există deja un răspuns la întrebarea/întrebările la care dorește răspuns, să renunțe la duplicarea solicitării.

„Platforma lansată astăzi reprezintă un pas inovator pentru asigurarea conexiunii dintre cetățeni și autoritățile publice. Or, accesul la informație reprezintă un drept fundamental al persoanei și o condiție inerentă a statului de drept. Platforma va asigura economie de timp, eforturi și resurse logistice pentru ambele părți ale procesului de oferire a informațiilor de interes public, va concentra un volum de informații destul de impresionat care va fi util tuturor, inclusiv ziariștilor în realizarea articolelor de investigație. Este important ca autoritățile să facă uz cu bună credință de beneficiile acestei platforme și să se îngrijească ca informația prezentată să fie relevantă și pertinentă. Felicitări celor care au lansat acest portal și le urez succes în promovarea și menținerea sustenabilă a acestuia” a opinat Lilia Ioniță, coordonatoare de proiecte, Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției.

Site-ul este util jurnaliștilor de investigație, reprezentanților societății civile, activiștilor civici, precum și oricărui cetățean care dorește să ia Statul la întrebări. VreauInfo.md a fost construit în baza platformei open-source Alaveteli – care este utilizată pe larg în 25 de țări.

 

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker