EconomieȘoldănești

Secerișul la Chipeșca. Seceta fură roada

Agricultorii din raionul Şoldăneşti au dat start secerişului. Ei strâng recolta de rapiţă, orz, grâu şi mazăre. Gospodarii lucrează cu abnegație pentru a strânge roada fără de pierderi. Indiscutabil, precipitaţiile din ultimile zile îi bucură pe agricultori, dar și îi îngrijorează pentru că ar conduce la tărăgănarea secerișului și pierderi de roadă.

Pe lanurile gestionate de Mihail Ceapă din satul Chipeşca e în toi recoltarea rapiţei. Această cultură ocupă aici aproximativ 90 de ha, de două ori mai mult decât în 2015.

De pe primele hectare agricultorii din Chipeșca au strâns cîte circa 4 tone de rapiţă. Mihai Ceapă speră că roadă va rămânea în acești parametri pe toată suprafața. Fermierul însă este îngrijorat de calitatea seminţelor de rapiţă. Nivelul de umeditate al acestora depăşeşte norma cu circa 3%.

Potrivit lui Andrei Muţuţchi, şeful Direcţiei raionale agricultură şi alimentaţie, fermieri din satele Alcedar, Pohoarna şi Rogojeni au strâns deja roada de pe suprafețe considerabile. Aceștia sunt dezamăgiţi de recolta din acest an. Ei spun că nu vor reuşi să acopere cheltuielile suportate pentru cultivarea acestor culturi. Spre exemplu, gospodăria agricolă din satul Rogojeni a reuşit să strângă în medie la hactar doar 800 kg de mazăre, 2, 5 tone de orz şi 3 tone de grâu. Apropo, cea mai mare cantitate de grâu – 3,5 tone, a fost strânsă de pe ogoarele gestionate de Vasile Belous de la Alcedar, La Pohoarna, roadă de grâu este de 3,2 tone, cea de rapiță – 1,5 tone. În opinia lui Andrei Muţuţchi doada de cereale din prima grupă va fi cu circa 30 la sută mai mică ca în anii trecuți. Cauza principală ar fi deficitului de precipitaţii atmosferice în perioada aprilie-iunie curent, când aici au căzut aproximativ 30 mm de precipitații, norma medie lunară fiind de 42 mm.

 Victor Sofroni

 

 

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker