Economie

Un student din Rezina a inițiat o afacere pe banii Uniunii Europene

La vârsta de 22 de ani, Ion Durnea, un tânăr din Rezina, își gestionează propria afacere și are câțiva angajați. Cu ajutorul unui grant de la Uniunea Europeană, tânărul a deschis o stație de deservire tehnică pentru mașinile de mare tonaj. Lunar, aici sunt reparate zeci de camioane.

În imagine: Ion Durnea

 

Visa la o afacere proprie încă de când era elev

Ideea de afacere o are încă de pe când era elev. „Unchiul meu e șofer de camion. În vacanță veneam la el și, din discuțiile șoferilor, am aflat că mașinile se defectează destul de des. Așa mi-am dat seama că e nevoie de un serviciu care să remedieze rapid și eficient toate problemele tehnice care apar”, povestește Ion.

Șansa de a-și vedea planurile transpuse în realitate i-a venit din partea Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD, cu suportul Uniunii Europene, prin intermediul căruia a fost anunțat un concurs de granturi pentru tinerii de pe ambele maluri ale Nistrului.

Ion era elev la Colegiul de Comerț când a aplicat la concurs. În paralel cu examenele de la facultate, în cadrul proiectului, a elaborat planul de afaceri și a învățat cum să înregistreze o firmă și să o administreze în așa fel încât afacerea să devină una profitabilă.

La câteva luni distanță a aflat că se numără printre norocoșii care au obținut finanțarea. Cu banii care i-au fost alocați, circa 13.400 euro, a cumpărat toate utilajele de care e nevoie pentru ca un atelier auto să poată funcționa.

Astfel Ion a procurat vulcanizator, aparat de sudat, aparat de spălare sub presiune înaltă, un dispozitiv de colectare a uleiului din motor etc. Și pentru că deseori se întâmplă ca mașinile să se defecteze chiar pe carosabil, a achiziționat un generator de curent electric, care îi permite să să ocupe de reparații la locul unde s-a produs defecțiunea. De lucrările de reparație se ocupă trei mecanici auto cu experiență, Ion având grijă de administrare și lucrul cu clienții.

„Partea aceasta e cea mai grea. Trebuie să le argumentezi prețul, să îi convingi să nu plece în altă parte”, spune tânărul.

La fiecare etapă de constituire a propriului business, el a fost susținut și ajutat de consultanții angajați în cadrul proiectului. În paralel cu dezvoltarea afacerii, Ion își face studiile la secția cu frecvență redusă, la Academia de Studii Economice.

Atelierul lui Ion Durnea funcționează într-o suburbie a orașului Rezina, în apropiere de fabrica de ciment, pe teritoriul unei firme auto, astfel încât clientela de bază este asigurată chiar la locul unde își desfășoară activitatea. „17 camioane, câte 12 roți la fiecare, deja este un volum mare de lucru. Pe timpuri, dacă se defecta o roată, șoferii trebuiau să plece la Rezina, unde erau nevoiți să plătească mai mult și să stea în rând. Era foarte incomod”, afirmă tânărul om de afaceri. În afară de aceasta, printre clienții lui Ion se numără şoferii a zeci de camioane care transportă mărfuri și materiale de consctrucție, inclusiv în stânga Nistrului.

Visează să își extindă afacerea

Lansată acum doi ani, afacerea lui Ion Durnea a devenit una profitabilă, deși tânărul recunoaște că inițial avea planuri mult mai optimiste. Veniturile sunt mai modest, crede el, din cauza crizei economice – oamenii nu mai construiesc atât de mult ca acum câțiva ani, când rândul de mașini la uzina de ciment se întindea pe câțiva kilometri. Chiar și așa, Ion crede că grantul de la Uniunea Europeană i-a oferit o posibilitate unică: „Fără acest ajutor nu aș fi reușit să am ceea ce am obținut până acum”.

Peste câțiva ani se vede tot aici, în atelierul auto pe care l-a deschis. Între timp, speră să mai obțină un grant, doar că de data aceasta unul mai mare, astfel ca să poată construi o încăpere, pentru 2-3 camioane, unde să se facă reparații în sezonul rece, când e dificil de lucrat în aer liber.

Ion Durnea este unul din cei peste 70 de tineri de pe ambele maluri ale râului Nistru care au obținut granturi europene în valoare de până la 13.500 de euro pentru a-și crea sau dezvolta o afacere. Mai mult, tinerii au beneficiat și de serviciile unor consultanți personali care, timp de 14 luni, i-au ajutat să-și gestioneze cât mai eficient businessul.

Programul finanțat de Uniunea Europeană „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, realizat de PNUD, contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii ambelor maluri ale râului Nistru prin implicarea reprezentanților mediului de afaceri, liderilor locali și ai societății civile în proiecte comune de dezvoltare a afacerilor și infrastructurii sociale.

 

Maria Ursachi

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker