ȘtiriSTOP FALS

STOP FALS! ONU a adoptat o rezoluție privind retragerea forțelor ruse de menținere a păcii din regiunea transnistreană

La 26 iunie 2018, portalul rusesc Iz.ru (Izvestia) a publicat articolul Не время для выхода (în traducere: Nu e timpul pentru retragere), în care se face referire la Rezoluția adoptată recent de Organizația Națiunilor Unite (ONU) privind retragerea forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova. Deși în Rezoluție este stipulat expres că este vorba despre retragerea completă și necondiționată a forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova, Iz.ru distorsionează adevărul și afirmă că s-a cerut retragerea forțelor de menținere a păcii, ceea ce ar pune în pericol securitatea și pacea în regiune.

La 22 iunie 2018, Adunarea Generală a ONU a adoptat proiectul de rezoluție propus de Republica Moldova privind retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova. În document se stipulează clar că este vorba despre „Grupul Operațional al Forțelor Ruse care nu face parte din contingentul militar al Comisiei Unificate de Control, creată în baza acordului de încetare a ostilităților militare din anul 1992, și prevede folosirea prin rotație a contingentului militar rusesc, prin urmare nu are împuterniciri de a exercita misiuni de pacificare sau de drept” (Оперативная группа российских войск не является частью военного компонента Объединенной контрольной комиссии, созданной в рамках соглашения о прекращении огня 1992 года, который включает подлежащий ротации российский контингент, и в этой связи не наделена каким-либо миротворческим или иным правовым мандатом). În articolul publicatIzvestia omite aceste constatări, speculând că ONU a cerut retragerea forțelor ruse de menținere a păcii. Sunt citate și declarațiile recente ale președintelui Igor Dodon despre forțele de menținere a păcii din această regiune: „…este imposibilă încheierea misiunii de menținere a păcii în Transnistria, schimbarea formatului și a mandatului misiunii ruse de pacificare în Transnistria este posibilă numai după soluționarea conflictului, iar până atunci „căștile albastre” trebuie să rămână pe Nistru.

Conținutul Rezoluției – interpretat de MAE din Federația Rusă

În articolul publicat de Izvestia se mai afirmă că oficiali de la așa-zisul minister de externe al Transnistriei au declarat că o astfel de rezoluție nu poate fi adoptată fără participarea Tiraspolului, iar Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse a calificat decizia ca fiind una odioasă și periculoasă. (В МИД ПМР заявили, что подобные решения не могут приниматься без участия Тирасполя, а в российском внешнеполитическом ведомстве резолюцию назвали одиозной и опасной). Anterior, portalul Tass.ru a citat un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse care menționează că „retragerea misiunii de pacificare din Transnistria ar putea submina progresul înregistrat în reglementarea conflictului transnistrean” (Принятая Генассамблеей ООН резолюция о выводе российских миротворцев из Приднестровья может подорвать наметившийся прогресс в приднестровском урегулировании).

Rosian Vasiloi: Igor Dodon și media pro-Kremlin distorsionează esența acestei Rezoluții”

Expertul în politici de securitate la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) Viitorul”, Rosian Vasiloi susține că astfel Kremlinul încearcă să distorsioneze mesajele promovate de R. Moldova pe arena internațională: „Am văzut reacțiile autorităților din Federația Rusă la această Rezoluție, reacție care ulterior a fost preluată de presa rusă, distorsionând esența acestui document, este un stil caracteristic pentru a-și promova mesajele propagandistice. Din păcate, unii oameni care nu sunt informați corect, trag concluzii greșite, atât pe malul stâng, cât și pe cel drept al Nistrului”. Expertul a comentat și declarațiile președintelui Igor Dodon:”Prin asemenea mesaje, Președintele Dodon manipulează opinia publică și promovează falsuri. Într-o țară normală, președintele este un factor stabilizator și nu cel care promovează ura. Ceea ce face Dodon, de fapt, le convine celor din Federația Rusă și din Transnistria.

Rosian Vasiloi afirmă că această Rezoluție nu are caracter juridic, ci unul pur politic. „Vreau să văd ce va urma după adoptarea Rezoluției, care vor fi pașii autorităților Republicii Moldova. Din păcate, noi nu avem o strategie clară de reintegrare a țării și cum anume vedem noi această retragere a forțelor militare străine”, a conchis expertul IDIS Viitorul”.

Rezoluția Adunării Generale ONU privind retragerea forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova a fost votată cu 64 de voturi pentru, 15 împotrivă şi 83 de abţineri, și a avut drept coautori Canada, Republica Cehă, Georgia, Lituania, Letonia, Polonia, România, Marea Britanie și Ucraina.

Rodica Malic

Stopfals.md

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker