Evenimente

Judecătoria Chișinău nu a validat mandatul lui Andrei Năstase. Lumea iese la proteste.

Judecătoria Chișinău nu a validat mandatul lui Andrei Năstase la funcţia de primar al Capitalei, pe motiv că dânsul în ziua scrutinului, ar fi îndemnat alegătorii să iasă la vot. Decizia a fost pronunțată marţi seara de către judecătoarea Rodica Berdilo, care potrivit www.zdg.md  are doar doi ani de experiență, dar şi o parte din această perioadă dânsa fiind  în concediu de maternitate.

Primarul ales al Capitalei, Andrei Năstase, a declarat imediat după pronunţarea deciziei că o va contesta în instanţa superioaară. Năstase îl acuză pe liderul PDM Vlad Plahotniuc de ingerință în Justiție, accentuând că decizia magistratei Rodica Berdilă este una ilegală. Pentru miercuri seara, liderul PPDA, dar şi un grup de partide, şi altul de ONG-uri, au anunțat primele proteste împotriva nevalidării alegerilor locale noi.

Potrivit fostului membru CEC Ștefan Urîtu, în cazul în care alegerile locale nu sunt validate, atunci alegeri anticipate nu se mai organizează în acest an.

Amintim că în turul doi al alegerilor locale anticipate din Chișinău, Andrei Năstase a acumulat cu 12.644 voturi mai mult decât Ion Ceban, candidatul PSRM.

Liderul PAS, Maia Sandu a criticat în termeni duri invalidarea alegerilor locale. Într-un mesaj pe pagina sa de facebook, citat de unimedia.info, Sandu a declarat: „astăzi justiția controlată de Plahotniuc a luat cea mai criminală decizie la adresa democrației din Moldova – a călcat în picioare opțiunea liberă și democratică a cetățenilor”.

Istoricul Octavian Țîcu a sistematizat pentru unimedia.info, trei idei principale din decizia Judecătoriei Chișinău privind invalidarea alegerilor locale anticipate din Chișinău. Hotărârea arată frica regimului care a ucis acea vacă sacră a democrației – votul ca principiul suprem de reprezentativitate. Cea de-a doua idee ține de susținerea partenerilor externi care acum, spune Țîcu, au înțeles cu cine au de a face: „cu o guvernare criminală care are față europeană”. În al treilea rând, Octavian Țîcu spune că „prin această decizie regimul ne-a arătat că opoziția antioligarhică și cei care o susțin sunt pe calea cea dreaptă, iar căderea sistemului este inevitabilă”.

Purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gamurari, a scris pe o rețea de socializare că decizia este una sensibilă și trebuie evaluată prin prisma argumentelor juridice, pentru a înțelege ce stă la baza ei.

Liderul partidului de guvernământ, Vlad Plahotniuc „a aruncat la coș voturile chișinăuienilor pentru că nu-l vrea pe Andrei Năstase”. Declarația aparține deputatului român Matei Dobrovie şi a foast mediaatizată  după ce Judecătoria Chișinău nu a validat mandatul de primar al Chișinăului.

Copreședintele Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova, Andi Cristea, a reacționat după ce justiția a decis să nu valideze rezultatele alegerilor din Capitală, câștigate de candidatul opoziției, Andrei Năstase.

„ Decizia ridică întrebări legitime la care ar fi bine să existe răspuns de tip european. Predictibilitate înseamnă bun simț la toate palierele puterii – executive, legislative și judecătorești”, zice Cristea, într-un mesaj pe facebook.

La rândul său europarlamentarul Siegfried Mureșan a venit cu următoarea reacție. „Alegerile pentru Primăria Municipiului Chișinău, care au fost câștigate de candidatul proeuropean Andrei Năstase, au fost invalidate, la cererea socialistilor lui Dodon, după o ședință la care presa a fost dată afară din sala de judecată. Să vedem exact ce motive au fost invocate. Până una-alta, apar mari semne de întrebare privind separarea puterilor în stat în R. Moldova”.

„Noi cunoaștem care sunt încălcările lui Andrei Năstase, dar care sunt încălcările lui Ion Ceban? Daca s-a mers pe asa decizii cardinale, de ce Ion Ceban nu a fost declarat câștigător al alegerilor, odată ce contracandidatul său a fost exclus pentru încălcarea legislației? Mi se pare că aici avem de-a face iarăși cu standarde duble și justiție selectivă, consideră Preşdintele Igor Dodona

Ex-premierul Ion Sturza a venit cu o reacție la invalidarea alegerilor de primar în municipiul Chișinău, menţionând că se așteaptă ca la alegerile parlamentare din toamnă „să fie și mai și”.

Dorin Chirtoacă consideră că „votul din Chișinău trebuie apărat, prin toate mijloacele democratice de la proteste până la nesupunere civică”.

“Plahotniuc a aprins fitilul. Ce vor zice acum UE și SUA? Acest regim trebuie să plece,
și nu la parlamentare, ci acum!”, susţine fostul edil al capitalei

Indiferent cât de greu era, omul trăia macar cu dreptul de a vota, cu speranța de a produce o schimbare.

Fosta primară interimară Silvia Radu consideră că încălcările constatate de Judecătoria Chișinău care au stat la baza invalidării alegerilor locale din Chișinău „nu au fost atât de grave ca să fie luată o astfel de decizie”.
„Decizie surprinzătoare a instanței de judecată și incorectă în raport cu mine.”, a scris pe pagina sa de pe facebook Ion Ceban contracandidatul lui Andrei Năstase. El spune că că partidul său nu a solicitat excluderea din campanie a lui Năstase, nevalidarea alegerilor sau anularea mandatului.

„Declanșarea protestelor în masă constituie un prilej nou pentru democrați de a testa capacitatea moldovenilor de a se mobiliza și de a protesta în mod eficace”, a declarat analistul politic Dionis Cenușa, care a menționat că, în urma invalidării alegerilor, au de câștigat cei din PDM.

imagini unimedia.info

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker