EconomieTelenești

Pregătirea de seceriș – pe ultima sută de metri

În imagine: Vladimir Negruță, responsabil de recoltare și  combainistul Dumitru Perju, ne-au declarat că în gospodărie demult nu se mai lucrează pe vechi, tehnica este performantă, soiurile de grâu sunt și ele de origine germană, ogoarele-s îngrijite. Au fost întroduse îngrăşăminte minerale şi plugarii speră să obţină cel puţin 5 tone de grâu la hectar. 

 

Zilele acestea, plugarii din Negureni, Teleneşti, localitatea unde cerealele din prima grupă ocupă peste 1000 ha, fac ultimele pregătiri pentru seceriș. Cele trei unităţi agricole care activează pe teritoriul comunei dispun de câte o combină de producție germană, care, după productivitate şi calitatea treieratului, înlocuiește două-trei combine de modele sovietice.   

Vladimir Negruță, responsabil pentru recoltare în cadrul SRL ”Albmuntagro” spune că tehnica este pregătită pentru lucru şi administraţia gospodăriei preconizează timp de 12 zile să strângă roada.

Dânsul a mai precizat că este pregătit şi utilajul de la făţare, două camioane mari, trei tractoare cu remorci, care vor transporta grânele, un tractor cu plug și altul cu cisternă pentru securizarea procesului recoltării.

Maria Munteanu, directoarea gospodăriei, spune că în anul curent suprafaţa cu grâne s-a majorat faţă de anul precedent cu 50 de hectare.

”Întreprinderile de panificaţie manifestă un interes tot mai mare faţă de grâul crescut la noi. Iată de ce am mărit suptafaţa cu grâne. Acum este important ca roada să ajungă la timp în hambare. În caz de necesitate vom apela şi la ajutorul vecinilor, care sunt foarte receptivi, dar roada va fi strânsă fără pierderi” a mai adăugat lidera.

Potrivit datelor Direcţiei Agricultură şi Alimentaţie Teleneşti, la secerișul curent în gospodăriile raionului vor participa circa 80 de combine, care urmează să strângă grânele din prima grupă de pe circa 11 000 de hectare.

Ion Cernei

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker