EvenimenteȘoldănești

Pașaportul bisericii din Pohoarna, tradus și sfințit după decenii de la confecţionare

Biserica din satul Pohoarna, raionul Şoldăneşti marchează 190 de ani. Despre asta aflăm graţie unei plăci vechi, pe care este indicată data întemeierii locaşului sfânt. Relicva a fost păstrată de o familie, originară din localitate, care a restituit-o bisericii.

Placa respectivă, dar și alte obiecte bisericeşti de preț, au dispărut pe timpul comuniștilor, prin anii 60 ai secolului trecut, când tot ce era legat de credinţa ortodoxă era interzis şi chiar distrus. Atunci, lucrurile sfinte din biserica din Pohoarna au fost stocate în incinta Sovietului Sătesc şi câte ceva din ele sătenii, cu riscul de a avea neplăceri, au salvat şi au păstrat în casele lor.

Aflând de existenţa acestei plăci, parohul bisericii din localitate a decis să traducă inscripţia din slavonă în română. Din informaţiile de pe placă aflăm când a fost întemeiată biserica şi cine au fost ctitorii ei.

În cadrul sărbătorilor de nu demult, parohul sfântului locaş, împreună cu enoriaşii din sat, au sfinţit placa-paşaport al bisericii.

Sursa: Impulstv.com

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker