Investigații

Unde-s banii?

Revenim la articolul: “Afaceri de milioane secretizate de conducerea raionului Rezina”

Prin Decizia nr. 6/37 din 6 decembrie 2017 Aparatul președintei raionului Rezina a transmis în gestiunea Direcției Învățământ, Tineret și Sport valoarea lucrărilor de schimbare a tâmplăriei (uși, ferestre) la Școala Sportivă pentru copii din Rezina în sumă de 125343 lei, de asemenea, din proprietatea publică a Consiliului Raional în proprietatea Consiliului Local Solonceni – valoarea lucrărilor de schimbare a tâmplăriei (uși, ferestre) la Școala primară-grădiniță din satul Tarasova în sumă de 184209 lei și în proprietatea Consiliului local Lalova – valoarea unor lucrări similare în valoare de 248482 lei.

 

În imagine: Ferestrele, uşile şi acoperişul Şcolii primare-grădiniţă din Tarasova au fost schimbate în anul 2011, în baza unui proiect în valoare de 480.708 lei, finanţat de Fondul de Investiţii Sociale din Moldova.

 

După cum menționam în articolul ”Afaceri de milioane secretizate de conducerea raionului Rezina” (CUVÂNTUL, nr. 39 şi 40 din 2017), în cadrul Programului activităţilor de reintegrare a ţării Consiliul Raional Rezina a înaintat în a. 2016 trei proiecte în sumă totală de 1,32 mln, care vizau schimbarea uşilor şi ferestrelor, prevazurilor şi glafurilor la Şcoala-grădiniţă Tarasova (510.6 mii lei), Gimnaziul Lalova (349.2 lei) şi la Şcoala sportivă pentru copii din or. Rezina (457,9 mii lei). 

Potrivit viceprim-ministrului Gheorghe Balan și viceministrei Finanțelor Veronica Vragaleva, toate trei proiecte au fost admise, iar în ultimele luni ale a. 2016 Consiliul Raional Rezina a primit 125,3 mii lei pentru schimbarea ușilor și ferestrelor la Școala sportivă pentru copii, 189,8 mii lei – pentru Școala-grădiniță Tarasova și 242,7 mii lei – pentru  Gimnaziul Lalova.

În ianuarie 2017 Consiliul raional Rezina alocă, pentru aceste lucrări, Școlii primare-grădiniță Tarasova 184.2 mii lei, Gimnaziului Lalova – 248.5 mii lei, Şcolii sportive pentru copii din or. Rezina – 125.3 mii lei.

Numai că nici în 2016, nici în 2017 la instituțiile nominalizate nu au fost efectuate lucrări de schimbare a tâmplăriei.

La Primăria comunei Solonceni, din care face parte şi s. Tarasova, ne-au arătat acte care demonstrează că ferestrele, ușile și acoperişul şcolii din Tarasova au fost schimbate încă în a. 2011, în baza unui proiect în valoare de 480708 lei, finanţat de Fondul de Investiţii Sociale din Moldova.

Directorul Gimnaziului Lalova, Ion Griţco, la fel ne-a informat că ușile și ferestrele la gimnaziu au fost schimbate în anii 2014-2015. Ulterior administrația gimnaziului n-a solicitat, n-a primit și n-a efectuat asemenea lucrări. Aceeaşi situaţie am constatat-o şi la Şcoala sportivă pentru copii din Rezina, blocul căreia de asemenea a fost reparat acum câţiva ani.

Și dacă în anii 2016-2017 la aceste instituții n-au fost efectuate asemenea lucrări, ce s-a făcut cu banii veniți de la Guvern?

Președinta raionului, Eleonora Graur ne-a informat că Ministerul Finanțelor a transferat banii Consiliului raional ”în baza actelor prezentate despre lucrările efectuate la cele trei instituţii”, adăugând că nu ne poate prezenta careva acte care ar demonstra cheltuielile respective pentru că de aceste lucrări, inclusiv licitațiile de selectare a antreprenorilor, au fost responsabile administrațiile instituţiilor de învăţământ, ”care au statut de persoană juridică şi sunt nemijlocit responsabile de corectitudinea efectuării lor”.

La rândul său, viceprim-ministrul Gheorghe Balan afirmă că „responsabilitatea pentru gestionarea mijloacelor financiare alocate de către Guvern (pentru cele trei instituții de educație – nota redacției), respectiv organizarea licitaţiilor de selectare a agenţilor economici în vederea efectuării lucrărilor prevăzute în proiecte, precum şi asigurarea caracterului transparent al întregului proces ţine de responsabilitatea Consiliului raional Rezina”.

Am încercat să obținem dovezi cine și când totuși a valorificat sumele alocate de Guvren pentru cele trei instituţii din raionul Rezina de la ordonatorii de credite din Chișinău. Viceministra Finanţelor Maria Carauş ne-a confirmat că mijloacele financiare în sumă totală de 1,32 mln lei alocate prin Programul activităţilor de reintegrare a ţării pentru a. 2016 trebuiau „îndreptate exclusiv la achitarea scopurilor propuse”, despre ce a fost atenţionată şi administraţia raionului Rezina, care trebuia să prezinte ministerului copiile contractelor de achiziţii publice, dării de seamă, devizului de cheltuieli şi actului de recepţie a lucrărilor. 

Dna viceministră însă, ca și ceilalți demnitari pomeniți mai sus, nu a anexat, precum am solicitat, la răspunsul trimis redacției și copiile actelor respective care ar fi putut confirma sau infirma niște bănuieli.

Istoria dată ridică mai multe semne de întrebare. De ce administrația raionului, Ministerul Finanțelor ascund cea mai importantă informație despre valorificarea resurselor bugetare nominalizate mai sus? Cum Guvernul a acceptat să finanțeze niște proiecte într-un fel false or, cele trei instituții nu aveau nevoie de schimbarea tâmplăriei?  Cine a ”elaborat”, a aprobat și a înaintat spre finanțare aceste proiecte? Dacă banii au fost transferați la contul Consiliului Raional Rezina care, la rândul său, i-a alocat instituțiilor nominalizate, iar acestea nu i-au primit și lucrările preconizate nu au fost efectuate, ce s-a întâmplat cu  cei circa 560 de mii de lei? Cum o autoritate publică poate transmite, iar altă autoritate, de asemenea publică, poate primi în gestiune niște bunuri inexistente?

Noi am făcut mai multe încercări de a obține răspunsuri la aceste întrebări, dar autoritățile vizate mai sus nu ne-au oferit informațiile solicitate. Sperăm că poate organele de drept, care au mai multe împuterniciri și posibilități vor dori, totuși, să clarifice lucrurile și să prezinte societății o informație deplină, obiectivă la tema dată. Or, este vorba de o sumă impunătoare de bani publici.

Tudor Iașcenco

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker