Evenimente

Grădiniţă de nivel european pentru copiii din Mitoc

 

Grădiniţa din satul Mitoc, raionul Orhei nu avea cele mai rele condiţii, dar administraţia localităţii a dorit să creeze pentru copii standarde europene de confort. Şi a reuşit. După o reparaţie capitală, care a durat aproape doi ani, Grădiniţa de copii “Mariţa” din s. Mitoc, raionul Orhei, şi-a redeschis uşile. 

Primarul ne spune că grădinița putea să funcțio-neze în continuare, dar au fost implementate mai înainte două proiecte de instalare a unor baterii solare pentru încălzirea apei și baterii fotovoltaice, au fost făcute alte îmbunătăţiri şi era bine ca şi clădirea să fie renovată la standardele europene de confort. 

Cheltuielile necesare de 1,8 milioane de lei au fost acoperite din grantul acordat de Guvernul României, contribuția Fondului de Investiţii Sociale din Moldova (FISM) și a Consiliului Raional Orhei.

Iar miercuri, la ceremonia de inaugurare, Daniel Ioniță, ambasadorul României la Chișinău, Mircea Eșanu, directorul executiv al FISM și președintele raionului Orhei, Tudor Golub au fost primiți de către copii și cadrele didactice de la instituție cu pâine și sare.

”Avem o grădiniță renovată, bine dotată, condiții foarte bune ca micuţii să se simtă fericiți, iar noi să le oferim o instruire şi educație de înaltă calitate”, a spus Lilia Șărcănean, directoarea grădiniței.

Dl Ioniță a remarcat că acesta este cadoul de Moș Nicolae pentru copiii cuminți și pentru pedagogi de isparavă. “Am fost bucuroși să avem parteneri foarte buni. Mulțumim de asemenea comunității că și-a asumat pe deplin acest proiect. Rezultatul final este unul evident și se vede în ochii copiilor, care sunt fericiți să aibă o astfel de instituție”, a menționat Excelenţa Sa.

Mircea Eșanu a remarcat că instituţii asemenea grădiniței ”Marița” nu prea găseşti multe nici chiar în capitală:

”Clădirea este bine izolată termic pe exterior, are acoperiș nou,  staţie termică, bucătărie dotată, sisteme de ventilare performante. S-au investit nu numai surse financiare, dar și mult suflet”, a spus dl Eșanu.

Primarul de Mitoc a ţinut să mai adauge pentru CUVÂNTUL că renovarea instituţiei va continua:

”Intenționăm să aducem aici televizoare și calculatoare cu programe de studiere a limbilor străine. Vom fi primii în raion în acest domeniu şi cred că vom da un exemplu bun în ce privește educația preșcolară”, a promis primarul Alexei Cojocaru.

Elena Garștea, mamică a doi copii de grădiniță a apreciat înalt efortul autorităţilor şi finanţatorilor pentru viitorul satului şi a mulţumit în numele părinţilor.

Copiii au prezentat un mic concert, iar oaspeţii s-au prins în horă alături de ei.

 

 

Ion Cernei

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close