Economie

Ce se ascunde în spatele războiului prețurilor de pe piața petrolieră

Cele mai mari reţele de benzinării îţi oferă reduceri de preţ de la 30-­50 de bani la litru până la doi lei şi ceva. Asta în condiţiile în care ANRE susţine că preţurile plafon sunt corecte şi nu pot fi diminuate. Specialiştii spun că pe piaţă ar trebui să intervină Consiliul Concurenţei, deoarece se practică concurenţa neloială, scrie Mold-Street citat de agora.md.

Mare tam­tam zilele acestea în jurul preţului carburanţilor. ANRE spune că preţul plafon a fost stabilit corect, în conformitate cu Metodologia de calcul, Ministerul Economiei zice că acesta e incorect, iar automobiliştii cer ca benzina să se ieftinească chiar până la un nivel de 14-­15 lei pentru un litru.

Doar benzinarii tac mâlc şi nu vor să se bage în această zarvă generată de chestiunea preţurilor. Or, autorităţile şi­au creat singure probleme, atunci când au decis că pot reglementa o piaţă liberă şi au impus stabilirea de către ANRE a unor preţuri plafon la carburanţi.

De fapt benzinarii tac şi fac. În spatele preţurilor de la panouri, companiile mari sunt gata să ofere reduceri semnificative de preţ. E adevărat că va trebui să devii clientul lor permanent pentru aceasta, iar discountul depinde de volumul de consum.

Reduceri de 25-­55 de bani pentru automobilişti

Pentru un şofer simplu, reducerile par unele nesemnificative şi oscilează între 25 şi 55 de bani la un litru de motorină sau benzină, la un consum lunar de 100­-200 de litri. La Bemol, de exemplu, reducerea este de 2% pentru persoane fizice, indiferent de volumele consumate. În plus marile reţele au promoţii practic în fiecare lună, dar şi în zilele de weekend. Atunci la panou preţurile mai scad cu 15­-20 de bani şi chiar şi cu 7% la un litru, cum se lăudau cei de la reţeaua Vento. Petrom în schimb are oferta  „Happy Hour“, când doar în decurs de o oră ai o reducere de 1,35 lei la un litru de carburant. Totuşi, când te gândeşti că Ministerul Economiei se războieşte cu ANRE pentru o diferenţă de 30­-35 de bani la nivelul ţării, atunci apar multe semne de întrebare la corectitudinea preţurilor la pompă. Or, dacă eşti agent economic, atunci poţi beneficia de reduceri esenţiale. Unele chiar spectaculoase.

Mold­street.com a făcut o investigaţie a pieţei ca să vadă care sunt aceste reduceri şi cum diferă ele de la o companie la alta. Am luat cele mai mari şase companii de pe piaţă, care controlează circa 80% din importuri şi vânzări. Scenariul era că suntem o mică firmă din orăşelul Sângera, municipiul Chişinău şi avem câteva automobile, iar consumul lunar este de aproximativ 2.000 de litri de benzină şi 5.000 litri de motorină. Pentru a putea semna contractul şi obţinerea cardurilor de reducere am sunat să aflăm condiţiile. Astfel am adunat această informație, menționează Moldstreet.com

 

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker