SănătateȘtiri

Reforma în medicina de familie: Modelul propus de Guvern „va suferi un fiasco”, spune o expertă în sănătate

Noua reformă în asistența medicală primară, pe care Guvernul o susține începând din februarie 2017, va îngreuna și mai mult activitatea medicilor de familie, care deja sunt afectați de un volum mare de muncă. De această părere este doctora în medicină, conferențiara universitară, experta internațională în sisteme de sănătate, Ala Nemerenco. „Sistemul actual i-a transformat pe medicii de familie în niște conțopiști, secretare, curieri și raportori”, spune ea, adăugând că, în urma reformei, aceștia vor trebui să se ocupe și de activități antreprenoriale. „Totodată, apare posibilitatea procurării în viitorul apropiat a cabinetelor create de către lanțuri mari de companii, care posibil deja au aceste interese”, conchide experta într-un interviu pentru AGORA.

Dnă Nemerenco! Când a fost inițiată actuala reformă în asistența medicală primară?

Ala Nemerenco: Anul trecut, prin februarie, Guvernul susține brusc, fără nicio analiză, că asistența medicală primară are nevoie urgent de o nouă reformă și solicită Ministerului Sănătății în termen de o lună conceptul reformei. Cu schimbarea miniștrilor și comasarea ministerelor, așa-zisa reformă s-a cam întins în timp, iar acum spiritele s-au aprins din nou, fiind inițiat acest proiect de lege cu privire la modificarea unor acte legislative cu menirea de a pregăti cadrul legal.

Care este raționamentul din spatele reformei?

Ala Nemerenco: În ce constă această reformă, se întreabă probabil, mulți. Schimbarea pe care a ceru-t-o premierul este trecerea medicilor de familie la practică liberă sau cabinete individuale de medicină de familie pe care să și le gestioneze singuri. Adică fiecare medic de familie, semnând contract direct cu Compania Națională de Asigurări în Medicină, să-și gestioneze singur resursele, ceea ce este, de fapt, o formă de liberalizare a serviciilor medicale. Unele țări, ca SUA și Olanda au acest model, dar există o diferență mare între țările noastre. Eu nu pot să vorbesc despre raționamentul din spatele reformei, deoarece el nu a fost făcut public. Eu pot vorbi doar despre ne-raționamentele reformei.

La momentul de față, luând în considerare mulți factori, cum ar fi finanțarea mică per capita în medicina primară, lipsa acută de cadre medicale în zonele rurale, fărâmițarea asistenței primare în cabinete împrăștiate și fără nicio legătură între ele, pierderea controlului asupra unui domeniu atât de greu pus cumva pe picioare și alții, pun sub un risc major aplicarea acestui model în Republica Moldova. El evident va suferi fiasco, iar perdanți vor fi desigur, toți cetățenii, de la mic la mare. Până la moment, de către oficialii din sănătate nu au fost aduse argumente plauzibile în favoarea trecerii la cabinet individual. Nu au fost duse discuții deschise cu medicii de familie, nici măcar în cadrul Congresului Medicilor de Familie care a avut loc în mai. Doar fraze generale care nu spun nimic – despre debirocratizare, îmbunătățirea serviciilor medicale, accesibilitate mai largă și tot din astea.

La ce schimbări se pot aștepta medicii de familie în urma acestei reforme?

Ala Nemerenco: Conform modelului nou, cabinetul individual al medicului de familie va avea un venit lunar în baza numărului de pacienți înscriși și contractului cu Compania Națională de Asigurări în Medicină. Din acest buget medicul de familie va trebui să achite salarii și contribuții sociale pentru asistentele medicale, persoana de serviciu, contabil; după care cheltuielile de întreținere și funcționare a cabinetului și, chiar dacă va fi comodat și nu se va plăti chiria, vor exista cheltuieli curente: apă, canalizare, încălzire, electricitate, telefonie, internet, pază, gunoi, contract pentru deșeurile medicale de la sala de proceduri și vaccinări, cheltuieli pentru protecția muncii; după care procurarea de formulare de rețete, trimiteri, extrase, hârtie pentru imprimantă, contracte de mentenanță pentru echipamente: electrocardiograf, tensiometru, cântare, seturi de laborator (colesterolometru, glucometru, hemoglobinometru etc.), laptop/computer, imprimantă, standardizarea anuală a echipamentelor, consumabile IT, consumabile echipamente, medicamente pentru prim ajutor, spirt, vată, tifon, dezinfectante, detergent, etc., etc.

În cazul când plata per capita va rămâne la medicul de familie, adică nu vor merge plățile separat pentru analize de laborator sau investigații conform Pachetului Unic de servicii direct la furnizori – laboratoare, Centre, etc. – medicul de familie va fi obligat să procure servicii de diagnostic cu contracte, transferuri, rapoarte și așa mai departe.

Doar după toate acestea, ce va rămâne, va prezenta venitul medicului, din care el, la rândul său, trebuie să achite în nume propriu impozitele la stat, pe venit, contribuții la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, etc.

O problemă va fi și concediul de odihnă, un drept garantat de constituție, care nu va mai fi posibil în modalitatea în care a fost utilizat, deoarece medicul de familie nu mai este angajatul nimănui. Deci dispare posibilitatea concediului per se, fiind posibilă odih-na doar prin convenția de reciprocitate care e singura formă de înlocuire între colegi, și nu va fi întotdeauna posibilă, mai ales la sat sau zone mai izolate. Cu regret, nimeni nu le-a explicat medicilor de familie cum va fi în cazul concediului medical. În România am cunoscut medici de familie care nu au avut un concediu normal de 10 ani.

Cum s-ar schimba relația dintre instituțiile medicale și autoritățile publice locale?

Ala Nemerenco: Acum autoritățile publice locale sunt fondatoare, ele investesc, care mai bine, care mai puțin, dar investesc în asistența medicală primară, în reconstrucția clădirilor, gazificarea și încălzirea lor, procurare de echipamente. Au stabilite consilii comune. Mai departe legătura între ei la sigur va da fisuri. Și apoi, nu cunoaștem atitudinea autorităților publice referitor la reformă. De asemenea, nu toate instituțiile la țară au fost renovate. Cele care nu au reușit prin proiecte, nu au nicio șansă să o facă cu ajutorul donatorilor străini, în cazul în care ele devin instituții individuale.

Problema lipsei cadrelor medicale ar putea îngreuna mersul reformei?

Ala Nemerenco: La începutul anilor 2000, se înregistrase cel mai mare număr de medici de familie pe care i-a avut vreodată țara – 2136. Păi de atunci și până în 2017, când avem doar 1630 de medici de familie, sistemul a pierdut 506, cam o pătrime din cei care erau. Media pe țară a scăzut considerabil: de la 5,4 medici de familie la 10 mii populație în 2009 la 4,6 în 2017. Pentru comparație: media europeană este în jur de șapte medici de familie la 10 mii populație. În raioane situația este și mai grea: Cantemir are doar 2,1 medici de familie la 10 mii populație; Șoldănești – 2,2; Vulcănești – 2,8; Orhei – 3,0, Fălești – 3,4, etc.

Despre care acces al populației la servicii putem vorbi, atunci când un medic de familie în zona rurală are în îngrijire peste cinci mii populație în medie, iar, ca să ieși la media de cinci mii, rezultă că unii medici au și opt mii?

Sper că sus se cunosc aceste cifre. Și se mai cunoaște despre faptul că circa 40% de medici de familie sunt pensionari… 81% din toți medicii de familie sunt femei care au o vârstă de pensionare mai mică… Totodată, conform datelor Ministerului Sănătății, în 2017, în raioane au fost repartizați doar 13 medici de familie din 53 cât a pregătit universitatea de medicină. Câți au mai rămas azi acolo nu se știe. Experiența anilor trecuți spune că doar câțiva.

Cine își imaginează că măcar unul din medicii pensionari se va aventura să-și organizeze practică liberă, în special la sate, și-și va răsturna în cap lista de sarcini de mai sus, cred eu că este un visător incurabil.

Am putea să ne așteptăm că, grație reformei, acești 40% de pensionari ce reprezintă 650 medici de familie ar decide să plece din sistem. Dacă măcar juma din ei pleacă odată, aceasta înseamnă colaps.

Cum vedeți Dvs. viitorul acestei reforme?

Ala Nemerenco: Asistența medicală primară nu are nevoie de o reformă radicală. Ea deja a suferit cele mai radicale reforme posibile. Pur și simplu, în ultimii ani, acest domeniu a rămas lăsat în umbră și, în loc să fie îmbunătățite unele aspecte, medicilor de familie li se tot adăugau sarcini și li se cerea tot mai mult. Astfel, în pofida faptului că unele Centre de Sănătate arată ca peste hotare, că salariile la sat au ajuns să fie nițel mai bune, medicii de familie nu au încetat să abandoneze sistemul.

Cu regret, mi s-a creat impresia că reforma actuală urmărește alte scopuri, și anume controlul fluxului financiar al banilor sistemului de asigurări, care atunci când e fragmentat pe mii de piese mici e mai greu de controlat de către structurile de stat – banul iese din monitorizarea strictă a Curții de Conturi și a altor instituții financiare, care nu vor merge în fiecare sătuc și cabinet individual cu controalele sale. De asemenea, apare posibilitatea procurării în viitorul apropiat a cabinetelor create de către lanțuri mari de companii, care posibil deja au aceste interese, așa cum se întâmplă în România, medicina de familie devenind doar un producător de profit pentru cineva, derapând de la principiile sale de bază.

Proiectul de lege nr. 5338, care prevedea modificarea Legii ocrotirii sănătății, a Legii exercitării profesiunii de medic și a Codului Fiscal cu menirea de a pregăti cadrul legal pentru noua reformă, a fost retras din transparența decizională și discuții pe data de 29 mai și nu mai este disponibil pe www.particip.gov.md.

„Documentul a fost retras, deoarece în procesul de avizare a apărut necesitatea racordării documentului la propunerile prezentate, după care acesta va fi publicat în varianta finală”, au declarat pentru sanatateinfo.md sursele din cadrul Ministerului Sănătății.

Sursa:agora.md

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker