EvenimenteRezinaȘtiri

Oamenii valoroşi nasc idei valoroase

Dl Tudor Iaşcenco, în 5 decenii de activitate prodigioasă, foarte prodigioasă, a născut mii de idei şi proiecte şi le-a implementat cu succes. Dovadă sunt şi cele 3 volume noi ieşite de sub tipar şi lansate la Rezina pe 8 iunie, iar la Chişinău – azi, 15 iunie, cu participarea colegilor de breaslă, unor cititori fideli ai CUVÂNTUL-ui, rudelor din republică, dar şi din Ucraina, Germania, Franţa, sosiţi să marcheze alături de autor cei 70 de ani de viaţă şi 50 de ani de activitate profesională.

Lansarea unei cărţi este asemeni nunţii copilului tău: i-ai dat naştere, l-ai crescut cu toată grija şi dragostea până la maturitate şi acum îi dai drumul în viaţa de sine stătătoare. Ce soartă va avea? Una din lucrările lansate este volumul 5 din serialul de interviuri „30 de întrebări de-acasă”, asupra căruia dl Tudor Iaşcenco şi echipa CUVÂNTUL-ui lucrează 10 ani.

Cele 5 volume înglobează o vastă şi importantă galerie a personalităţilor marcante din regiunea Orhei, care formează o adevărată enciclopedie a oamenilor iluştri născuţi în acest teritoriu. Protagoniştii răspund, în fond, la aceleaşi 30 de întrebări “de-acasă”. Fiecare în parte însă exprimă un punct de perspectivă asupra celor mai importante, dar şi mai complicate procese social-politice şi economice pe care le traversează românii Basarabiei moldave. Şi tot fiecare în parte îşi face o totalizare a propriei vieţi: la ce a sperat, spre ce a tins, ce a obţinut, ce lasă în urma sa. Dar nu uită nici de lucrurile mărunte care fac viața frumoasă. Datorită acestora, cartea se adresează în egală măsură tuturor categoriilor de cititori.

Un scop distinct al acestui serial este de “a-i readuce” acasă pe respectivii, cu diverse proiecte, activităţi spre binele şi prosperarea localităţilor natale, lucru care în parte reuşeşte.

Volumul de faţă cuprinde 15 interviuri cu protagonişti importanţi şi reprezentativi, atât în plan local, cât şi naţional, mondial şi cu o poziţie bine structurată de viaţă. E important faptul că fiecare dintre ei şi toţi împreună au o chemare, o responsabilitate civică şi un respect pentru neamul lor, pentru baştină, pentru valorile naţionale şi general umane şi prin aceasta vor servi întotdeauna exemplu de patriotism, iar pentru fiecare cititor de azi şi de peste ani – de mândrie că această palmă de pământ a născut oameni elevaţi, studioşi, cu adevărat merituoşi.

“Revenire la Coşerniţa Sorocii şi oamenii ei”, o altă carte lansată, este dedicată satului de baştină al dlui Iaşcenco. Nu există un dar mai mare pe care îl putem face unei localităţi, decât să-i eternizăm istoria din prime surse, oamenii ei.

Iar cea mai proaspătă lucrare dintre cele trei – “Eu şi Noi”, este o sinteză a activităţii de 50 de ani ai lui Tudor Iaşcenco în jurnalism care, în cea mai mare parte, este legată de raionul Rezina şi judeţul Orhei.

Înmănuncherea acestor texte între copertele unor volume este o pledoarie pentru cartea tipărită, într-o eră care va fi tot mai mult dominată de digital, dar în care vor exista întotdeauna doritori să răsfoiască în tihnă paginile unei cărţi dorite şi pe care o pot lăsa de zestre urmaşilor.

Elena Roman

P.S. Persoanele cointeresate, pot găsi aceste cărţi la redacţia săptămânalului CUVÂNTUL.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker