ApropoBlog-uri

În căutarea ușii din dos ori ce se ascunde în spatele noilor remanieri de Guvern

Plahotniuc este în panică. Asta, și nimic altceva, o demonstrează remanierea de Guvern anunțată presei marți.

Panica vine de la teama că nu va reuși să escaladeze, în forma în care și-o dorește, obstacolul alegerilor din 2018. Da, pentru el alegerile din 2018 sunt un obstacol mare, extrem de periculos și total neavenit din toate punctele lui de vedere. I-o spun sondajele de opinii. Nu cele organizate și plătite de el, cărora le cunoaște valoarea. I-o spun sondajele credibile, chiar dacă le contestă și blamează de ochii lumii. Iată, conform acestora, cota de neîncredere a persoanei lui și a partidului la guvernare peste care prezidează tinde să stabilească recordul respingerii populare – minus 90% (Barometrul Opiniei Publice, noiembrie 2017: Plahotniuc – minus 88,5%; PD – minus 87,1%). În țările cu tradiții democratice  asemenea tatonări de opinie într-un an preelectoral determină un partid aflat la guvernare să scoată de pe agendă o participare cu câștig într-un următor scrutin.

Nu este cazul lui Plahotniuc și al Partidului Democrat, care au instituit în Republica Moldova altă tradiție de staționare la putere chiar și în condițiile unui oprobriu popular cvasitotal. Desigur, la gândirea lui, era mai bine dacă alegerile ar fi avut loc nu peste un an, în ordinea și condițiile prevăzute de Constituție, ci hăt, peste o duzină de ani, când carele-i vor fi pline și poftele împlinite. Așa însă, când mai există o brumă de opoziție politică, o scamă de presă necontrolată dar gălăgioasă, niște ambasade străine și pretențioase și un Acord de Asociere cu punga de euro la UE, alegerile sunt de neevitat. Participarea la scrutin este vitală pentru Plahotniuc și PD, iar câștigarea alegerilor – o cauză pe viață și pe moarte. Pentru că alternativa presupune eliberarea din captivitate a celor trei puteri și restabilirea statului de drept. Ceea ce în mod inevitabil va trage după sine răspunderea pentru actele de uzurpare a puterii în stat, pentru delapidări, deturnări de fonduri, furturi, excrocherii, corupție și înaltă trădare – un lung și consistent rechizitoriu al ilegalităților săvârșite la guvernare.

Cum să nu te apuce panica în situația când data alegerilor ticăie obsesiv aproprierea, indicatorii neîncrederii alegătorilor depășesc cu mult limita critică, iar cancelariile lumii îți cunosc adevărata față și ți-au întors spatele? Este dilema hoțului care mai are ceva prețios de furat în casa pe care a prădat-o ieri, trebuie să intre azi cu orice preț, dar intrarea centrală este bine păzită, bine luminată și pusă sub ochiul de veghe al camerelor de luat vederi. La care soluție va recurge Plahotniuc când toate premisele de reintrare în 2018 la guvernare pe cale legală și prin alegeri libere și corecte sunt contra?

Una din soluții ne-a fost prezentată marți. Remanierea unor miniștri și aducerea în Executiv a lui Leancă, în post de prim-viceprim-ministru responsabil pentru Integrarea Europeană, a lui Tănase, pe post de Ministru al Justiției, a lui Gaburici, pe post de Ministru al Economiei înseamnă că Plahotniuc a hotărât să meargă va-banc în alegeri împotriva voinței populare testate la ziua de azi. Nu vă temeți. Nu-și va turna cenușă pe cap invocând iertarea și buna purtare în cazul unei eventuale rămâneri la guvernare. Va încerca să pătrundă la guvernare în concordanță directă cu concepțiile lui de viață și cu practicile guvernării de până acum. Adică, prin efracție. El a decis să acționeze fără nicio abatere de la principiile sale, în felul următor:

1. Să mobilizeze și să concentreze într-un dispozitiv de atac, precum este Guvernul, vechea gardă de servanți, rodată „în lucru” și credincioasă lui, care l-a ajutat să-și elimine adversarii politici, să domine cea mai mare parte a arealului politic și să captureze rând pe rând instituțiile statului;

2. Să pună în aplicare stratagema învăluirii adversarului (intern – alegătorul; extern-partenerii de dezvoltare) care îl detestă și îl resping.

„Meritele” lui Leancă și Tănase, cândva membri fondatori ai PLDM alături de Filat, sunt bine cunoscute. Ei au jucat un rol central în eliminarea de pe scena politică a fostului lor lider de partid. Sigur, Filat a meritat, dar eliminarea lui trebuia făcută în folosul instituirii unei guvernări curate și necorupte, nu în interesul lui Plahotniuc, precum s-a întâmplat. Cei doi servanți, la care s-a alăturat ulterior fostul prim-ministru cu acte false, Gaburici, au avut un rol aparte în spălarea celor peste 20 de miliarde de bani rusești prin sistemul bancar și judiciar, în extragerea unui miliard de dolari americani din Rezerva Băncii Naționale și ștergerea urmelor lui, în concesionarea ilegală a Aeroportului Internațional Chișinău, în devalizarea „Băncii de Economii”, în aducerea la Președinție a antiromânului Dodon și în alte multe lucruri mai mari ori mai mici care au marcat dezastruos, politic, economic și demografic Republica Moldova.

Se impune întrebarea, ce i-ar trebui lui Plahotniuc să scoată în prima linie de atac pe acești „specialiști” de proastă faimă? La ce pot fi de folos ei imaginii și așa pătulite a guvernării PD-iste. Primul lucru care trage greu la socoteala oligarhului este, pe de o parte, devotamentul lor dovedit în stagiul relativ îndelungat de colaborare, iar pe de alta, și cea mai cu greutate, este dependența lor ombelicală de voința patronului. Complicitatea în numeroasele „afaceri” oneroase îi fac indispensabili de cauza antinațională, antieuropeană și antistatală a lui Plahotniuc.

Rostul lor pe acest front al luptei decisive a oligarhului contra statului de drept, este să-și consume până la ultima picătură cea mai ofertantă „calitate” a lor – duplicitatea, dexteritatea de a purta simultan mai multe fețe, priceperea de a arăta că sunt cu Dumnezeu, dar servind în realitate pe mamona. Masca cu care au indus de mai multe ori în eroare electoratul în anii din urmă – cea de tineri de bună-credință, patrioți, buni profesioniști, școliți la instituțiile din Țară, manierați, culți, unioniști și europeniști – mai poate avea efecte de incitare la simpatie în zonele de conștiință prost informate, stătute, ușor alterate de propagandă ori disperate.

Manipularea prin cuvânt și frază, capacitatea de a ascunde în spatele sofismelor verbale adevăruri și stări de fapt, vor servi drept proiectile de lovit timpane. Mașinăria propagandistică din dotare abia așteaptă să le transforme în proiectile de băgat pe țeavă.  Stratagema este că în timp ce măștile vor ține asupra lor, la intrarea din față, atenția electoratului și a Europei, Plahotniuc și compartimentul administrativ vor avea grijă să pregătească, sub toate aspectele, intrarea la guvernare pe ușa din dos. Banii și schemele vor avea menirea să consolideze fiecare etapă a operațiunii. Că doar nu de flori de cuc se fac remanierile de Guvern.

Cu alte cuvinte. După ce a capturat toate instituțiile statului și a transformat Republica Moldova într-un pașalâc personal, Plahotniuc va încerca cu ajutorul măștilor să pună juvățul și pe votul suveran al alegătorului. Așa că atenție la bagaje și buzunare, stimați concetățeni, în anul care vine. Multă grijă aveți de conștiința dumneavoastră. Nu o lăsați pradă aparențelor. La luarea deciziilor care vă vor pune pe cântar viața, faceți recurs la memorie, bazați-vă pe probe și analizați consecințele faptelor. Aveți grijă cine vă pătrunde în casă prin televizor, pe ușa din față ori cine va încerca să forțeze ușa din dos.

În imagine: Remanierea unor miniștri și aducerea în Executiv a lui Leancă, în post de prim-viceprim-ministru responsabil pentru Integrarea Europeană, a lui Tănase, pe post de Ministru al Justiției, a lui Gaburici, pe post de Ministru al Economiei înseamnă că Plahotniuc a hotărât să meargă va-banc în alegeri împotriva voinței populare testate la ziua de azi.

 Valeriu Saharneanu, 20 decembrie 2017

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker