SocialȘoldăneștiȘtiri

Un festival menit să contribuie la reintegrarea malurilor Nistrului

Festivalul „Paromul cultural Rașcov – Vadul-Rașcov”, care 2 iunie şi-a luat startul pe malul stâng al Nistrului, pe 9 iunie c. a poposit pe malul drept, la Vadul-Raşcov”, Şoldăneşti,  în satul de baștină al marelui poet Dumitru Matcovschi. După cum CUVÂNTUL a menţionat în artiolul “Un festival pe ambele maluri” publicat în numărul precedent, Festivalul urmărește scopul de a consolida relațiile culturale, turistice și de prietenie între 14 sate de pe ambele maluri, situate la poalele stâncilor nistrene, începând cu raioanele Șoldănești și Camenca, până la Dubăsari.

Potrivit Alinei Ciobanu-Balan, preşedinta AO “Casa de acasă”, organizatoarea festivalului, la manaifestaţie au participat  ansambluri folclorice, dansatori, tarafuri din zona Nistrului de mijloc cu un amalgam de cântece, dansuri şi secvențe din spectacole teatralizate. Mai întâi participanţii au fost invitaţi să viziteze mai multe obiectivele turistice din Vadul-Rașcov – Casa-muzeu „Dumitru Matcovschi”, Cimitirul evreiesc, Grotele în stânci, Clopotnița din sec. XV, etc., expoziții de fotografii ale obiectivelor turistice din cele 14 sate beneficiare ale proiectului, expoziții cu desene ale elevilor din Rașcov și Vadul-Rașcov, proiecții de filme cu amintirile celor mai vârstnici locuitori ai acestor sate despre relațiile lor de prietenie cu vecinii de peste Nistru, tradiții, istorie, meșteșuguri, etc.

După masă a avut loc deschiderea oficială a festivalului cu un program artistic prezentat de colectivele artistice din Vadul-Raşcov. În cadrul programului au fost demonstrate 8 costume nationale autentice femeieşti si 2 barbatesti, confecţionate special în cadrul proiectului dat. Apoi a urmat evoluarea colectivelor artistice din s. Raşcov. Copii de pe ambele maluri au participat la un concurs de desene pe asfalt.

În continuarea au evoluat artici amatory din satele Socola, Cuşmirca, Glinjeni, Doroţcaia, Molovate veche ş.a. Au  mai avut loc expoziții și ateliere ale meșterilor populari din zonă, competiții sportive, un flash-mob al dansului „Coasa”, un rug și o horă a prieteniei pe malul Nistrului.

Partenerii și participanții au primi diplome, albume fotografice, calendare și alte suvenire de la organizatori.

Alina Ciobanu-Balan a concretizat că Festivalul a fost organizat în cadrul proiectului „Comorile stâncilor nistrene”, realizat de AO „Casa de acasă” din comuna Vadul-Rașcov, raionul Șoldănești în parteneriat cu grupul de inițiativă din satul Rașcov, stânga Nistrului. Colaborarea a fost susținută financiar de Uniunea Europeană, în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD.

 

Reporter “C”

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker