InvestigațiiRezinaȘtiri

Zgura de la uzina metalurgică din Râbniţa: poate fi utilizată la reparaţia drumurilor ori nu?

În imagine:    Lucrări de reparaţie pe tronsonul centrură-sud. Foto consiliu.rezina.md

 

De la un timp, drumurile din centrul raional, dar şi din unele localităţi ale raionului Rezina sunt reparate cu zgură de la uzina metalurgică din Râbniţa. Considerăm că acest deşeu nicidecum nu poate fi utilizat în asemenea scopuri pentru că am auzit că ar conţine diverse substanţe nocive, inclusiv radioactive şi care astfel devin o sursă periculoasă de poluare a solului, apelor şi aerului. Solicităm să verificaţi cu ajutorul instituţiilor şi specialiştilor în domeniu temerile noastre şi să informaţi populaţia despre rezultatele investigaţiilor.

Rezinenii Vasile S. şi Gheorghe V.

Mai multe regulamente de specialitate ne informează, că zgura siderurgică este principalul subprodus din metalurgia feroasă. Unul din cele mai importante domenii în care pot fi reutilizate zgurile siderurgice este cel al construcțiilor. La construcția drumurilor se utilizează pentru executarea straturilor de bază și de subbază; la realizarea căilor rutiere ca agregate pentru beton asfaltic; la realizarea tera-samentelor, rambleurilor, etc.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din România informează într-o postare la temă pe site-ul www.dsu.ro „Procesarea zgurilor de oţelărie este o tehnică practicată de peste 20 de ani în Europa sau USA, în fapt transformarea acestor deşeuri solide în materiale granulare minerale valoroase este o preocupare, în întreaga lume, mult mai veche. Zgurile metalurgice feroase sunt poate singurele materiale, din categoria mai largă a zgurilor metalurgice, care prin utilizare, nu au influenţe negative asupra mediului. Tehnologia de procesare face parte din “tehnologiile curate” întrucât nu presupune transformări chimice asupra zgurilor, ci doar fizico-mecanice, iar aceasta nu diferă mult de instalaţiile de procesare a rocilor naturale”.

Mai mult, afirmă sursa citată „procesarea zgurilor de uzină metalurgică feroasă aduce beneficii din punct de vedere al protecţiei mediului înconjurător, din punct de vedere comunitar sau agricol, cât şi din punct de vedere tehnic: zgurile de uzină metalurgică feroasă, fiind materiale netoxice, dar având proprietăţi fizico-mecanice asemănătoare rocilor, sunt o alternativă viabilă, în anumite aplicaţii chiar mai valoroase decât variantele naturale pentru domeniul construcţiilor”.

Cât priveşte cazul nostru concret, am sesizat mai mulţi factori de decizie, care ne-au relatat următoarele:

Simion Tatarov, primarul or. Rezina, ne-a informat că, în luna aprilie c., Întreprinderea Municipală „Servicii Comunal-Locative” Rezina a procurat 1500 tone de zgură de la uzina metalurgică din Râbnița. Acest material a fost utilizat pentru reparaţia unor segmente ale drumului de ocolire Centură-Sud, cu o lungime totală de 1,4 km. Conform Declarațiilor de conformitate, acest material corespunde tuturor cerinţelor standardelor în vigoare. La trecerea prin Punctul vamal Rezina zgura a fost controlată şi s-a stabilit că nu conţine substanţe radioactive”, afirmă primarul de Rezina.

Şi Inga Rotari, inspectoare principală la Postul vamal Rezina din cadrul Biroului vamal Centru, ne-a declarat că, la trecerea prin Punctul vamal pentru mărfuri, inclusiv zgura metalurgică, se perfectează documentele de rigoare, fiind taxate (taxa vamală și TVA). La fel, sunt supuse controlului Certificatele de calitate, Rapoartele de expertiză, alte documente. În caz de necores-pundere, transportul cu marfa respectivă este întors  înapoi.

L-am contactat şi pe Grigore Carpov, şef-interimar al Direcţiei Inspecţiei Ecologice Rezina. Dânsul ne-a relatat că, pentru a verifica bănuielile autorilor demersului către redacţie, colaboratorii inspecţiei au mers pe şantierul drumulul pe care angajaţii ÎM “Servicii Comunal-Locative” îl reparau cu zgură siderurgică, solicitând actele privind calitatea materialului utilizat. Astfel s-a constatat că, potrivit Certificatului de Confirmare, eliberat de Organul de Certificare „Certmatcom”, Certificatului eliberat de Centrul Naţional de Sănătate Publică din Tiraspol şi Rapoartelor de Încercări ale Centrului de Metrologie Aplicată şi Certificare ÎS “Laboratorul de Încercări şi Cercetări a Materialelor pentru Drumuri şi Construcţii”, zgura siderurgică de la uzina metalurgică din Râbniţa, utilizată la reparaţia drumurilor din Rezina, nu prezintă pericol pentru mediul ambiant şi poate fi utilizată în asemenea scop.

 

 

 Ion Perciun

Taguri
Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close